Besma’nın ablasından ‘kız kardeşim için adalet’ kampanyası

2020 yılında evli olduğu erkek tarafından öldürülen Besma Akıncı’nın ablası Suad İsmail Xelil ‘Kız kardeşim Besma için adalet’ kampanyasını başlattı.

27 yaşındaki Besma Akıncı, 14 Nisan 2020 günü evli olduğu erkek Cemal Akıncı tarafından Almanya’nın Hildesheim kentine bağlı Einbeck kasabasındaki evde ateşli silahla öldürüldü. Êzîdî Kürt aileye mensup olan üç çocuk annesi Besma’nın katili bir süre gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.

5 ay sonra Göttingen savcılığının kararıyla tutuklanan Cemal Akıncı, Besma’yı bir kaza sonucu öldürdüğünü iddia etmesine rağmen yürütülen soruşturmada cinayetin kaza değil, “kasten öldürme” olduğuna karar verildi.

Götingen Eyalet Mahkemesi’nde 2021 yılının Ocak ayından bu yana yargılaması süren Cemal Akıncı’nın en ağır cezaya çarpıtılması için Besma’nın ablası Suad İsmail Xelil imza kampanyası başlattı. Yargılamanın son aşamasına doğru geldiğine dikkat çeken Xelil kampanyayla kız kardeşinin öldürülmesinin mahkeme heyetince “kadın cinayeti” (feminicid) biçiminde kabul edilmesini istedi.

Kız kardeşi Besma’nın uzun yıllar evli olduğu erkeğin şiddetine maruz kaldığını ancak buna rağmen 17 Kasım 2022 gününü kadar yargılamada olayın “kadın cinayeti” olarak görülmediğini hatırlatan, bütün dünyada kadına yönelik şiddetin son bulmasını talep etti.

Kız kardeşim Besma için adalet’ (Gerechtıgkeıt für meine schwester Besma) ismiyle başlatılan kampanya destek vermek isteyenler şu internet adresine tıklayabilir:

https://www.openpetition.de/petition/online/gerechtigkeit-fuer-meine-schwester-besma