Birsen Kars son yolculuğuna uğurlandı

Tüm gözaltı, saldırı ve engellemelere rağmen Birsen Kars’ı son yolculuğuna uğurlayan yoldaşları, “Onun uğruna öldüğü değerleri yaşatacağız, mücadelesine bağlı kalacağız” mesajını verdi.

 19 Aralık katliamında yakılan ve sürgün gittiği Almanya’da kanser hastalığından hayatını kaybeden Birsen Kars, son yolculuğuna uğurlandı.

Gazi Mahallesi’nde gerçekleşen cenaze töreni, polisin çeşitli saldırı ve engellemelerine sahne oldu. Tüm engellemelere rağmen Kars’ın cenazesi avukatları ve yoldaşları tarafından Gazi Mezarlığı’na defnedildi.

Yıllar önce sürgün gittiği Almanya Stuttgart kentinde kanser hastalığından hayatını kaybeden Birsen Kars’ın cenazesi dün 9 Şubat 2022 tarihinde Türkiye’ye getirilmişti.

Kars hakkında Almanya’da defin ve nakil izni verilmesine rağmen cenazesinin getirildiği İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bekleyen avukatlarına teslim edilmeyip, otopsi yapılmak üzere polisler tarafından Adli Tıp Kurumu’na kaçılmıştı. Bu keyfi uygulamaya karşı ATK önüne gelen avukatları içeriye alınmamıştı. Kars’ın cenazesinin polis ablukası altında Gazi Cemevi’ne getirilmesini protesto eden yoldaşları ise darp edilerek gözaltına alınmıştı.

Bugün öğlen saatlerinde gerçekleşmesi gereken cenaze töreni ise yaşanan bu hukuksuzluk nedeniyle ertelendi. Birsen Kars’ın avukatları ve yoldaşları, gözaltına alınanlar serbest bırakılıp, cemevi önündeki polis ablukası kalkmadan cenaze törenini yapmama kararı aldı. Saatlerce süren bir bekleyiş sonrası, gözaltıların serbest bırakılmasıyla cenaze töreni Gazi Cemevi’nde gerçekleştirildi. TAYAD’lı ailelerin ön saflarda yerini aldığı törene, HDP Milletvekili Musa Piroğlu, sanatçılar Pınar Aydınlar, Muzaffer Gezer yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

19 ARALIK KATLİAMININ HESABI SORULSUN

Kars’ın kırmızı bayraklara sarılı cenazesinin cemevi avlusuna getirilmesiyle anma töreni, yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Grup Yorum’un marşlarının söylendiği ve sık sık “ Birsen Kars ölümsüzdür”, “ Kahramanlar ölmez, halk yenilmez” , “ Anaların öfkesi katilleri boğacak” sloganlarının atıldığı anmada söz alan TAYAD’lı Aileler’den Naime Kara, ömrünü devrimci mücadeleye adayan Birsen Kars’ın 19 Aralık katliamında tutsak tutulduğu Türkiye cezaevlerinde diri diri yakılan kadınlardan biri olduğunu hatırlattı.

Kars’ın yıllar önce sürgüne gittiği Almanya’da kanserden yaşamını yitirdiğini aktaran Kara, “ Bugün öğrendiğim kadarıyla anne ve babası bile katliamdan sonra onu sadece 3 gün görebilmişler. Birsen Kars ölümsüzdür. Onu bugün yıldızlara uğruyoruz, anından öpüyoruz ve önünde saygıyla eğiliyoruz. 19 Aralık katliamının hesabının sorulmasını istiyoruz” dedi.

MÜCADELESİNE BAĞLI KALACAĞIZ

Gulbangların ve deyişlerin okunduğu törende, Birsen Kars’ın cenazesi kadınlar tarafından omuzlanarak araca taşındı.

Cenaze aracı arkasında yürüyüşe geçen kitlenin önü ise polisler tarafından kesildi. Bu uygulamaya tepki gösteren çok sayıda kişi darp edildi. Tüm engellemelere rağmen kitle, Gazi Mezarlığı’na kadar yürüyerek cenazesine sahip çıktı.

Marşlar ve sloganlar eşliğinde defnedilen Birsen Kars anısına yapılan konuşmada, iki gündür cenazeye yaşatılan devlet zulmüne tepki gösterildi. Kars’ın cenazesine yaşatılanların Türkiye faşizmin geldiği son nokta olduğu vurgulanan konuşmada, “Bu, AKP iktidarının ve devletin geldiği son noktadır. Bir cenazeye bile mezara girmeden önce işkence yaptılar. Cenazeyi gömmemize dahi izin vermeyerek, gözaltı ve saldırılarla, işkencelerle bu cenazeyi almamızı engellemeye çalıştılar ama buna izin vermedik” denildi.

Kars’ın memleket hasretiyle yaşamını yitirdiği hatırlatılan konuşmada, “Birsen Kars, uğruna mücadele ettiğimiz bütün insanlık değerlerini temsil ediyor. Onun devamcısı olduğu ve uğruna öldüğü değerleri yaşatacağız ve mücadelesine bağlı kalacağız” mesajını verdi.