Buldan: İktidar kadınların öz gücüyle gidecek

Yeşil Sol Parti Amed İl Örgütü’nün ilk kadın seçim bürosu açılışında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "İktidar kadınların öz gücüyle gidecek. Korksunlar, gümbür gümbür geliyoruz" dedi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Amed İl Örgütü, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın katılımıyla Peyas (Kayapınar) ilçesi Diclekent semtinde ilk kadın seçim bürosu açılışını yaptı.

Seçim bürosuna "Buradayız, kadınlarla değiştireceğiz", "Jin, jiyan, azadî" pankartlarının yanı sıra, Süleymaniye'de katledilen Jineoloji Akademi Merkezi üyesi Nagihan Akarsel ile Tahran'da katledilen Jina Emini’nin fotoğrafları asıldı. Açılışa, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Barış Anneleri, HDP Kadın Meclisi, HDP Amed İl Eşbaşkanı, Rosa Kadın Derneği, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), HDP Milletvekilleri Feleknas Uca, Remziye Tosun ve Dersim Dağ katıldı ve görevi gasp edilen Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın eşi Zeynep Mızraklı ile çok sayıda kadın katıldı. Yöresel kıyafetleriyle açılışa katılan kadınlar, Yeşil Sol Parti’nin seçim şarkıları eşliğinde halay çekti. Kadınlar, davul, zurna eşliğinde sık sık “Jin, Jiyan, azadî” sloganları attı.

Kadın seçim bürosu açılışında konuşan Yeşil Sol Parti Amed Eşsözcüsü Pınar Sakık Tekin, “Bu büroyu, demokratik bir toplumun inşası için ölüme karşı yaşamı inşa etmek için açacağız. Kaleminden korkulduğu için katledilen Nagihan’ın kalemiyle tarihi yeniden yazacağız” dedi.

Daha sonra Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Canan Çalağan konuştu. Çalağan, siyasi kadın tutsaklara selam yollayarak konuşmasına başladı. Çalağan, “14 Mayıs’ta kadınlarla değiştirmek için geliyoruz” diyerek 22 yıllık AKP iktidarının şiddetten, savaştan, yoksulluktan başka bir şey vermediğini ve buna karşı kadınların mücadele ettiğini ifade etti.

'ERKEK İKTİDARI DEVİRECEK, TECRİDİ SONA ERDİRECEĞİZ'

Çalağan konuşmasına şöyle devam etti: “14 Mayıs günü bu ucube erkek iktidarı devirmek için son kez sandığa gideceğiz. Erkek egemen sisteme mahkum değiliz. Kendi belirlediğimiz farklılıkların zenginlik olarak görerek demokratik kadın özgürlük yaşam seçeneği ile mücadele edeceğiz. 14 Mayıs’ta seçimimizi kendimizden yana yapacağız. Cumhuriyetin ikinci yüzyılına girerken kadınlar öncülüğünde yeni yaşamın inşası için geliyoruz. Kürt sorunun diyalog ve müzakere ile çözülmesi için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirteceğiz. Tecridin son bulması için başta Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecride son vermek için geleceğiz.  ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganıyla geleceğiz.”

BULDAN: 14 MAYIS'TA HAYIRLI HABERLERİ ALACAĞIZ

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kadın seçim bürosu etrafındaki polis ablukasına dikkat çekerek, “Bugün burada kadın seçim büromuzu açmak üzere toplandık ancak görüyoruz ki her zaman olduğu gibi engeller, kumpaslar var, bu seçim büromuzun açılışında da burada birikenler bunu gölgelemeye çalışıyorlar. Bunu asla kabul etmiyoruz. Bu kadın seçim büromuz Yeşil Sol Parti’nin ilk bürosu olarak açılıyor. İnanıyorum ki bu seçim büromuz, bu seçim döneminde 14 Mayıs tarihine kadar rolünü oynayacak, burası kadınlarla güçlenecek, kadınlarla dolup taşacak ve 14 Mayıs tarihinde hayırlı haberlerimizi biz bu bürolarımızdan alacağız. Bu iktidarın bir kadın düşmanı olduğunu biliyoruz, bir Kürt düşmanı olduğunu biliyoruz. Bu iktidarın demokrasi düşmanı, kadın düşmanı olduğunu biliyoruz ama nafile artık mızrak çuvala sığmıyor, gideceksiniz, kadınların öz gücüyle gideceksiniz” dedi.  Buldan’ın konuşması sık sık “jin, jiyan, azadî” sloganıyla kesildi.

'KORKSUNLAR, GÜMBÜR GÜMBÜR GELİYORUZ!'

Buldan, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Evet, ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganıyla bürolarımızı dolduracağız. Sevgili kadınlar AKP hükümetinin iktidarlık döneminde, başta kadınlar olmak üzere Türkiye halklarına, Kürtlere, etmediği yapmadığı zulüm kalmadı. Kürdü inkar eden, kadının emeğini sömüren Türkiye halklarını görmezden gelen, inançları, mezhepleri, dini bile bir siyaset aracı haline getiren bu iktidara, 14 Mayıs tarihinde elbette ki gerekli cevabı vereceğiz. Bizden korktuklarını biliyoruz, kadınlardan korktuklarını biliyoruz ama korksunlar, gümbür gümbür geliyoruz.

HDP’den de, kadınlardan da korkmalarının nedenini biliyoruz ve anlıyoruz. 14 Mayıs tarihinde bir kez daha iktidar olmak için parlamentonun çoğunluğunu ele geçirmek için her türlü hileyi her türlü kumpası hukuksuzluğu yapacaklar ama biz engel olacağız. Buna izin vermeyeceğiz. Sevgili arkadaşlarım; bu dönem 12-0 yapacağız, 12-0 yapacak şekilde hazırlıklarımızı yapacağız. Biz adresimizi belirledik. Kürtlerin de, kadınların da bu seçime birlikte girdiğimiz ittifakların da adresi Yeşil Sol Parti’dir. Bunu hiç kimse unutmasın. Adresimiz belli, rotamız belli. Adresimiz Yeşil Sol, rotamız Yeşil Sol.

Bu ülkeyi ne hale getirdiklerini en fazla biz kadınlar biliriz. Bunu pandemi, doğal afetler yaşandığında gördük. Her türlü doğal afette başta kadınları mağdur ettiler. Hatay’da, Adıyaman’da Urfa’da, Diyarbakır’da bu ülkede deprem olan her yerde kadınları mağdur ettiler. Kadınları depremzede olarak görmediler. Kadınların yakınlarına ulaşmasını engellediler. Kadınlar bir bardak suya, bir çadıra muhtaç ettiler. Bunu hepimiz gördük ve yaşadık. Şimdi başka bir felaket ekonomik felaket, mutfaklarımızda tencerelerimizin kaynamadığı, çocuklarımızın okula aç gittiği ve ekonomik krizden kaynaklı hiç kimsenin artık pazara, markete gitmediği bir dönemi yarattılar. Bunu en fazla kadınlar bilir en fazla kadınlar yaşar. Ama az kaldı ekonomik krizleriyle göndereceğiz, depremde yaşanan acıları onlara bir kez daha 14 Mayıs’ta sandığa gittiğimizde hatırlatacağız.

Diyarbakır bizim kalemiz, 12-0 yapmaya hazır mısınız? Eşit temsiliyeti parlamentoya taşımak için hazır mısınız? Eşit temsiliyetten taviz vermeyeceğimizi herkes bilsin. Yolumuz açık olsun, başarılar.”

Konuşmaların ardından kadın seçim bürosu, zılgıt ve alkışlar eşliğinde açıldı.