DAKAP'tan Adalet Nöbeti'ndeki annelere ziyaret

DAKAP'ın Anneler Günü dolayısıyla Adalet Nöbetini ziyaret etti.

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP), Anneler Günü vesilesiyle Amed'de sürdürülen Adalet Nöbeti’ndeki annelerle Koşuyolu Parkı’nda açıklama yaptı. Açıklamaya, Özgür Kadın Haraketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), Rosa Kadın Derneği, nöbet eylemindeki tutuklu yakınları ile DAKAP bileşenleri katıldı.
 
Rosa Kadın Derneği Yöneticisi Raife Camcı, "Ne yazık ki bugün bütün dünyada savaşlar meydana gelmektedir. Her gün yaşanan ölüm ve savaşlardan dolayı annelerimizin yürekleri yanıyor. Biz de bugünden itibaren annelerimizin yüreklerinin yanmasını istemiyoruz. Bütün annelerimiz barış ve huzur içinde yaşamalı” dedi.
 
Annelere yönelik kötü muamelelere dikkat çeken Camcı, “Etrafımıza baktığımızda bütün annelerimiz sokaklarda eylemler yaparak hak, hukuk adalet arayışı peşindeler. Cumartesi Anneleri yıllardır faili meçhul ölümlere kurban giden çocuklarının akıbetini soruyor. Dersim’de kaybolan Gülistan Doku’nun annesi kızını her gün arıyor. 175 gündür hasta ve infazı yakılan tutuklular için Adalet Nöbeti’nde olan annelerimiz var. Emine Şenyaşar, 427 gündür Adalet Sarayı önünde Adalet Nöbeti tutuyor. Cezaevinde hasta bir şekilde tutulan tutukluların infazlarının kabul edilmesi gerek. Bugün başta Aysel Tuğluk şahsında bütün hasta tutukluların bırakılması için buradayız” dedi.

Adalet Nöbeti eylemcilerinden Reşahat Ada da "Çocuklarımıza uygulanan baskılardan kaynaklı ne diyeceğimizi bilemiyoruz. Kanımızın son damlasına kadar çocuklarımızın yolunda ilerleyeceğiz. Cezaevinden tabutların çıkmasını istemiyoruz. Ankara'ya kadar gittik, ancak bir sonuç alamadık" dedi.
 
Konuşmaların ardından ortak açıklamayı okuyan Rosa Kadın Derneği Yönetim Kurulu üyesi Fatma Sünbül, şöyle dedi:

“Evladının ölü bedeni buzdolabında saklayan Emine annenin, Roboskî katliamında çocuklarının parçalarını kaybeden annelerin mücadelesini kutsuyoruz. 427 gündür Adalet Nöbeti tutanı, evlatlarının zalimce katledilişinin acısını kamusal alana taşıyan Emine Şenyaşar annenin zulme karşı direnişini kutlayarak, acısını paylaşıyoruz. Cumartesi Anneleri, 893 haftadır faili meçhul ölümlere kurban giden çocuklarının akıbetini sormuş ve acılarını toplumsal alana taşıyarak bir mücadeleye dönüştürmüşlerdir. Barış Anneleri, şiddetsiz bir yaşamı ve barışı günbegün ilmek ilmek örerek mücadelelerini büyüterek, özgürlük mücadelesine de yeni alanlar açmıştır. Mevcut iktidarın ‘terörist anneleri’ demesine rağmen her zaman barış isteyen ve onların çektikleri acıyı başkaları çekmesin diye ortaya koydukları toplumsal bilinçle iktidarı utandırmışlardır.”

'ANNELERİN MÜCADELESİ DEVRİMCİDİR'
 
Hasta ve infazı yakılan tutsaklar için 175 gündür Adalet Nöbeti’nde olan annelerin çığlıklarını duyduklarını ve seslerine ses olduklarını vurgulayan Sünbül, “İktidarın ürettiği şiddete, savaşa, yoksulluğa, diline ve bedenine yönelen saldırılara ve asimilasyon politikalarına karşı her gün kadınlığı, yaşamı ve umudu yeniden üreten tüm analar, devrimci bir mücadele vermektedir. Sınıflı toplum yaratımı babalık hukuku, ataerkil karşısında direnen, mücadele eden, bedel ödeyerek kadınlığını yeniden üretmiş tüm anaların günü kutlu olsun” dedi.
 
Açıklamanın ardından bir grup genç ise slogan atarak annelere destek verince polisler tarafından gözaltına alınmak istendi. Ancak anneler, gençleri polisin elinden alarak, gözaltına almalarına izin vermedi.
 
Açıklama, “Jin Jiyan Azadî” ve “Bijî Berxwedana Zindana” sloganlarıyla son buldu.