“Tarih yazılanlarda değil, yazılmayanlarda gizlidir” denir. Kayıp ve katledilen nice kadının hikayesini taşır bağrında Dersim.
Bu umut, kayıp hikayelerin izine düşen kadınların çıktıkları özgür dağlarda yeşermeye devam ediyor. Kadınların kayıp tarihi, artık Dersim dağlarındaki kadın gerillaların kalemiyle yeniden yaşıyor.
Yitirdikleri hemcinslerinin adına, anısına… Sakine, Zilan ve daha nice kadının yükselttiği özgürlük mücadelesi, bu topraklarda erkek-devlet şiddetine karşı kalkan olmaya devam ediyor.
DEVLET SİLAHI İLE KADINLARI HEDEF ALIYOR
Kadın özgürlük mücadelesinin merkezi olan Dersim, bu özelliğiyle erkek-devletin saldırılarının yaşandığı yerlerin başında geliyor.
20 Mayıs günü Dersim-Ovacık karayolunda V.Y. adlı kadın, otobüs durağında beklerken ‘canlı bomba şüphesi’ gerekçe gösterilerek iki asker tarafından yere yatırılarak şiddete uğramış ve başına silah dayanmıştı. Çevredekilerin müdahalesiyle kurtarılan kadın, olayla ilgili suç duyurusunda bulunmuş ve 2 asker görevden alınmıştı.
KADINLARA KEYFİ YASAKLAR VE CEZALAR
Dersim’de büyüyen kadın mücadelesini hedef alan devlet, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerine de yasak getiriyor.
Geçtiğimiz 25 Kasım günü kapsamında kadınların mahallelerde stant açıp, broşür dağıtması valiliğin yasak kararı ile engellenmişti.
Kadınların 27 Ekim 2020 tarihinde bir restoranda çalışan ve işletme sahiplerinin yakını olan H.P’nin, aynı işletmede çalışan bir kadına yönelik tacizine karşı eylem gerçekleştirmişti. “Valiliğin eylem ve etkinlik yasağı” gerekçe gösterilerek 15 kadına 3 bin 150’şer lira para cezası verilmiş ve haklarında soruşturma başlatılmıştı.
Dersim’de bulunan bazı kafe ve restoranların uyuşturucu, istismar ve fuhuş için özel olarak açıldığı ve çalışma izinlerinin de geçmiş dönemde vali olarak görev yapan Tuncay Soner’in verdiği biliniyor.
GÜLİSTAN DOKU 2 YILDIR KAYIP
5 Ocak 2020 tarihinden bu yana sorulan soru değişmedi: Gülistan Doku nerede? Ailesi, Doku’yu bulma ve akıbetini öğrenmek amacıyla 2 yılı aşkın süredir mücadelelerini sürdürüyor.
Gülistan’ın kaybettirilmesinde baş şüpheli olan Zainal Abarakov, dönemin Tunceli Valisi Tuncay Soner tarafından Rusya’ya çıkarıldı. Böylece devlet eliyle deliller karartıldı.
Faillerin korunduğu Doku olayında aileye para cezaları ve gözaltılar dayatılıyor. Sürekli gözaltına alınan Doku ailesi, geçtiğimiz günlerde Ankara’da Türk Adalet Bakanı ile görüşme talebiyle beklediği bakanlığın önünde de polislerce gözaltına alınmıştı.
DERSİM 8 MART’TA ALANLARDA OLACAK
Dersim Kadın Platformu’ndan Nurşat Yeşil, 8 Mart’ta alanlarda olacaklarını belirterek katılım çağrısında bulundu.
Kadınların her gün yeni bir kadın katliamına, şiddete, tacize maruz kaldığını aktaran Yeşil, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.
Gülistan Doku soruşturmasına da dikkat çeken Yeşil, “Etkin bir soruşturma yürütülmeyerek, sorumlular korunarak unutturulmaya çalışılıyor. Gülistan Doku bulununcaya kadar Dersimli kadınlar olarak mücadelemiz sürecek. Gülistan Doku nerede, diye sormaya devam edeceğiz” dedi.
‘ANADİL EĞİTİM DİLİ OLMALI’
Ana dilin seçmeli ders olmasını eleştiren Yeşil, şunları dile getirdi: “Varoluş gerekçelerimizden olan anadilimiz, ulus devlet politikalarıyla yasaklanarak, asimilasyona uğratılmakta ve yok sayılmaktadır. Anadilimiz okullarda seçmeli ders olarak değil, eğitim ve öğretim dili olarak okutulmalıdır.”
‘DUVARLARI YIKIP BİRLEŞME ZAMANI’
Yeşil, hasta tutsakların serbest bırakılması çağrısında da bulunarak, “Bugün hapishanelerde sağlık sorunlarından kaynaklı ölümün sınırında yaşayan onlarca siyasi tutsak bulunmaktadır. Hapishanelerde insanlık vicdanının kabul edemeyeceği koşullarda ölüme terk edilen, her türlü sağlık hakkı elinden alınan, tedavi edilmeyen hasta kadın tutsaklar için mücadele etmeye devam edeceğiz. Hasta kadın tutsaklar derhal serbest bırakılmalıdır. Yaratılan korku, baskı, şiddet ve ölüm duvarlarını yıkıp birleşme zamanıdır. Bizi evlere kapatmaya çalışanlara, daha fazla yoksulluk, daha fazla şiddet, daha fazla geleceksizlik sunanlara itirazımız var. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınların Mücadele ve Dayanışma Günü’nde eşit, şiddetsiz, özgür bir yaşam için öfkemizle, isyanımızla, sözümüzle, rengimizle mücadelemizi birleştirelim” çağrısı yaptı.
8 Mart günü Dersimli kadınlar, Sanat Sokağı’nda yürüyüş, Seyit Rıza Meydanı’nda ise miting yapacak.