Doğayla bütünleşen kadınlar üretmeye devam ediyor
Van’da yaz ayları ile birlikte kadınlar kendi bahçelerinde topladıkları meyveleri kurutarak kış aylarına hazırlık yapıyor.
Van’da yaz ayları ile birlikte kadınlar kendi bahçelerinde topladıkları meyveleri kurutarak kış aylarına hazırlık yapıyor.
Van’da doğayla iç içe yaşayan kadınlar üretmeye devam ediyor. Van merkezde az sayıda kalan bahçelerde yetişen meyveler ailelerin geçim kaynağı oluyor. Vanlı kadınlar bahçelerde bulunan ağaçlarda topladıkları meyveleri yazın, kış aylarına yemek için kuruturken, fazla kalan meyveleri de satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor.
Van bir dönem yeşilliği ve meyve bahçeleriyle, doğayla bütünleşen bir şehirdi. Van halkı tüm meyve ve sebzelerini kendileri üretirdi. Vanlı kadınlar bahçelerinde yetiştirdikleri meyve ve sebzeleri, bir kısmını kendileri için saklarken bir kısmını komşularına ve akrabalarına dağıtırdı.
AKP’NİN GASPI İLE ŞEHİR BETONLAŞTI
Van’ın bağ ve bahçelerinin tarihi 3 bin yıl öncesine, Urartulara kadar gider. Urartular Van ve ilçelerine diktikleri bahçeleriyle tüm dünyaya örnek bir şehir kurmuşlardı. 3 bin yıl önce bir medeniyet kuran Urartular, bugün AKP ve kayyumlardan daha medeniyetli ve ileri düzeydeydi. Urartular doğaya ve yaşama büyük önem verirdi.
Urartu kralı Argişti’nin oğlu Sarduri tarafından kaya üzerinde “Ben Argişti oğlu Sarduri. Tanrı Haldi’nin yüksekliği sayesinde bir bağ yaptım. Kim bu bağın adını değiştirirse kim çalarsa Tanrı Haldi, Tanrı Teişeba, Tanrı Şivini ve bütün tanrılar güneş altında onu yok etsin" yazılıyor. Tüm dünyaya örnek olan bu şehir kayyumların gaspı ile giderek betonlaşıyor ve yok ediliyor. Van merkez ve ilçelerde bulunan tüm yeşil alanlar TOKİ’ler vasıtasıyla betonlaştı.
KADILAR YAZIN TOPLADIKLARI ÜRÜNLERİ KIŞIN SATIYOR
Van halkının nefes aldığı tüm park ve bahçeler ortadan kaldırılarak, kamu binaları yapıldı. AKP’ye yakın inşaat şirketleri ise Van’ı adeta şantiye alanına çevirdi. Binlerce yıllık yeşil Van şehir, AKP ve kayyumların eliyle iki yıl gibi kısa bir süre içinde betonlaşmış ve yeşilliği yok edilmiş bir şehir haline getirildi. Bu beton ve binaların içinde halen bağ ve bahçelerini koruyabilen çok az sayıda yer kaldı. Bu yerlerde kalan meyve ağaçları halen Van’ın meyve ihtiyacını az da olsa karşılıyor.
Vanlı kadınlar yazın sıcağında topladıkları meyveleri kurutarak, kış aylarında yemek için hazırlıyorlar. Özellikle bahçelerdeki kayısılarının tek tek çekirdekleri çıkartılarak, güneşin altına bırakılıyor. Güneşin altında yaklaşık bir hafta kalan kaysılar kuruyarak torbalara konuluyor. Kuruyan kayısıların bir kısmı kışın tüketilirken, geri kalanlar yine kış aylarında satılıyor. Kadınların yemekleriyle hazırlanan kayısılar, her mevsim yemeklerde, çayın yanında veya kuru şekilde tüketiliyor. Kadınların kendi imkanlarıyla topladıkları kayısılardan özellikle hoşaf, kaysı tatlısı ve kayısı reçeli yapılıyor.