Düsseldorf'ta 8 Mart yürüyüşü

Düsseldorf’ta eyalet çapında yapılan 8 Mart yürüyüşüyle sömürüye, ayrımcılığa, cinsiyetçilik ve eşitsizliğe dikkat çekildi, kadının özgürleşmesi yolunda ortak mücadeleye vurgu yapıldı.

Kürt ve Alman kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla “Kurdistan'dan dünyaya jin jiyan azadî” ana sloganı ile Almanya'nın Düsseldorf şehrinde miting ve yürüyüş gerçekleştirdi.

Feminist kadın inisiyatifleri, çeşitli sendikaların kadın kolları ve NRW YJK-E'nin oluşturduğu kadın platformu, saat 15.00'da DGB Haus önünde bir araya geldi.  Mitingde Kürt, Alman, İranlı ve Çinli kadınların yaptığı konuşmalarda ataerkil sistemin kadın bedeni ve emeği üzerindeki sömürüsüne, kadına dönük şiddete ve kadın katliamlarına dikkat çekildi. Kadının özgürleşmesinin ancak ortak mücadele ile elde edilebileceğine vurgu yapıldı.

Mitingde mumlar yakılarak Şubat ayında yaşanan depremlerde hayatını kaybedenler de anıldı.

Kürt kadınları adına ise YJK-E sözcüsü Ayten Kaplan bir konuşma yaptı. Kaplan şunları söyledi: ''Bugün anneler ve kız kardeşler olarak on yıllardır kadına dönük her türlü sömürüyü kabul etmediğimiz ve uğruna mücadele etiğimiz değerlerimiz için bir kez daha sokaklara çıktık. Sokağa çıkmayı sadece kadın olduğumuz için değil haklarımız elimizden alındığı için, ayrımcılığa, cinsiyetçiliğe, eşitsizliğe maruz kaldığımız için çıktık.''

Merkez üssü Bazacix ve Elbistan olan ve Kurdistan, Türkiye ve Suriye'de 15 kenti etkileyen depreme de değinen Ayten Kaplan, şöyle konuştu: ''Hayatlarını kaybedenleri saygıyla anıyoruz. Deprem doğal bir felakettir. Fakat böylesi felaketlerin yıkıcı sonuçlarını en aza indirgemek mümkündür. Türkiye'de yapılan inşaatlarda yeterli ve sağlam materyal kullanılmadı. Bundan kaynaklı yüz binlerce bina yıkıldı ve bağımsız kurumların tespitlerine göre 150 binden fazla insan hayatını kaybetti. Özellikle Türk devleti deprem bölgeleri için bütün kurumları ile seferber olup halka yardım edeceğine 11 ilde OHAL ilan etti.''

Kadınlar mitingden sonra yürüyüşe geçti. Pankart ve dövizlerin taşındığı yürüyüşte yol boyunca “Jin jiyan azadî sloganı atıldı.