Rojava'da kadınlar 25 Kasım için alanlarda

Efrîn, Kobanê ve Hesekê'deki kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla alanlara çıktı.

Kongra Star Efrîn Bölgesi Koordinasyonu, 25 Kasım dolayısıyla Şehba’daki Çağın Direniş Kampı’nda yürüyüş düzenledi.
Yürüyüşte, “Her türlük devlet şiddeti ve ataerkil zihniyete karşı”, "Kadına yönelik soykırım toplumun ve insanlığın soykırımıdır”, “Kadın mücadelesinin büyütülmesi Önder Apo’nun özgürlüğünün teminatıdır”, “Kadına şiddete hayır” yazılı pankartlar açıldı.
Yürüyüş, Til Sosin köyündeki Rêber Apo Parkı’nda mitinge dönüştü, mitingde kısa bir konuşma yapan Kongra Star yönetim üyesi Elîf Mihemed, Şehba, Efrîn ve tüm dünyadaki kadın direnişlerini selamladı.
Elîf Mihemed, “Kürdistan’da kadınlar siyasette, ekonomide, kültürde, her alanda ataerkil zihniyete karşı kendilerini ispatladı ve özgürlük mücadelesi veriyor” dedi.
Kongra Star Efrîn Bölgesi üyesi Menal Şêxo, Rojava Devrimi, Rojhilatê Kurdistan ve İran Devrimi’ni selamladı.
Menal, işgalci Türk devletinin bölgeye kimyasal silahlarla saldırdığını, kadınları hedef alarak kadın ve toplumun iradesini yok etmeye çalıştığını ekledi.

KOBANÊ
İşgalci Türk devletinin Kobanê köylerine yönelik saldırılarına eş zamanlı olarak binlerce Kobanêli sabah saatlerinde kent merkezindeki Şehit Egîd Meydanı’nda yürüyüşe başladı.
Şehîd Egîd Meydanı’nda yürüyüşe geçen kitle, Özgür Kadın Meydanı’nda ulaştığında açıklama yaptı.
Kongra Star Fırat Bölgesi Koordinasyonu üyesi Mizgîn Xelîl, “Rojhilatê Kurdistan’da Jin, Jiyan, Azadî sloganıyla başkaldıran kadın direnişe sahip çıkılmalı. Düşman, toplumdaki özgür kadınları ve Rojava’da kadın devrimini yok etmeye çalışıyor. Fakat kadınların önderlik ettiği devrim ve direnişimiz var düşmanın tüm silahlarına ve özel savaşlarına yenilmeyecek.”
Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü ve işgalci Türk devletinin saldırılarına karşı birçok eylem düzenleniyor.


HESEKÊ


Hesekê’nin Til Hecer Mahallesi'ndeki Sinalko Kavşağı’ndan şehir merkezindeki İtfaiye Kavşağı’na kadar yürüyüş yapıldı. Yürüyüşte "Jin, jiyan, azadî", "Türk devletinin işgaline hayır", "Kadınlar özgürlüğün simgesidir" ve "Faşizmin saldırılarına karşı omuz omuza" sloganları atıldı. Şehitlerin ve Önder Öcalan’ın posterlerinin taşındığı eylemde, "Türk devletinin işgaline hayır" yazılı pankart taşındı.
Kongra Star Rojava Koordinasyonu Üyesi Welîda Boti, "Kadınların önderliğindeki Rojava devriminin tüm özgürlük şehitleri, Zeyneb, Nagîhan, Jiyan, Ronahî ve işgalci Türk devletinin saldırılarının tüm şehitleri için işgale hayır diyoruz" dedi.
İşgalci Türk devletinin amacının kadın iradesini ve devrimini yenmek olduğunu belirten Welîda Boti, şöyle devam etti: "Ortadoğu halkının sloganı haline gelen ‘Jin, jiyan azadî’ ile özgürlüğe yürüyoruz. Kürdistan'ın dört parçasında kadınların tam özgürlüğünün sağlanması sloganı yükseliyor."
PYD Genel Meclis Üyesi Ebdulxeni Oso, işgalci Türk devletinin 2011 yılından bu yana Kuzey ve Doğu Suriye'nin özgürlükçü halklarına saldırdığını belirterek, bölge halklarının birliğinin işgalcileri ve planlarını bozguna uğratacağını söyledi.
Eylem, "Jin Jiyan Azadi" ve "Bijî serok Apo" sloganlarının atılmasıyla sona erdi.
Hesekê kantonunun Til Temir ilçesinde bulunan Kongra Star, Til Temir Şehitliği’nde eylem düzenledi. Eyleme onlarca sivil kuruluş ve siyasi parti üyesi katıldı. Eylemde Kongra Star bayrakları ve şehit posterleri asıldı.
Kongra Star adına yapılan açıklamayı Kongra Star Koordinasyon Üyesi Madlîn El Ubeyd okudu.
Açıklamada, kadınların demokratik ulus projesini tanıdıktan sonra haklarını ve varlıklarını tanıyarak örgütlendikleri belirtildi.
İşgalci Türk devletinin saldırılarına da işaret edilen açıklamada, "Bu saldırı kadınlara yöneliktir, amaç kadının iradesini ve gücünü zayıflatmaktır" denildi.
Açıklamanın sonunda, işgalci Türk devletinin insanlığa ve özellikle kadınlara yönelik suçlarına karşı mücadele çağrısı yapıldı.