Ev işçileri Kadıköy’de haykırdı: Güvenli iş ve gelecek istiyoruz!

16 Haziran Dünya Ev İşçileri Günü dolayısıyla Kadıköy’de açıklama yapan İmece Ev İşçileri Sendikası, iktidar ile Çalışma ve Sosyal Bakanlığı’na seslendi: “Artık yeter! Ev işçileri derhal iş yasası kapsamına alınsın, ILO C 189 imzalansın!”

İmece Ev İşçileri Sendikası, 16 Haziran Dünya Ev İşçileri Günü dolayısıyla Kadıköy Süreyya Operası önünde yaptığı açıklamada güvenceli iş ve gelecek istedi. Yeşil Sol Parti Milletvekili Kezban Konukçu’nun destek verdiği eylemde, “ Ev işi iş, ev işçisi işçidir! Ev işçilerinin hakkı ödensin” yazılı pankart yanı sıra, “ Külkedisi değil ev işçisiyiz” dövizleri taşındı. Sık sık, “C189’u imzala”, “ Ev işi iş, ev işçisi işçidir” sloganları atıldı.

TÜRKİYE’DE EV İŞÇİLERİNİN YÜZDE 90’I KADIN VE KAYIT DIŞI ÇALIŞTIRILIYOR

İmece Ev İşçileri Sendikası adına açıklamayı ev işçisi Sultan Karasu okudu. Bugün aynı zamanda 15-16 Haziran büyük işçi direnişinin yıl dönümü olduğunu hatırlatan Karasu, “ Bizİşçiler, haklarımız için direnmeye devam ediyoruz” vurgusunda bulundu.

TÜİK verilerine göre Türkiye’de ev işçilerinin yüzde 90’ından fazlası kadınlardan oluştuğuna ve Türkiye’de bir milyonun üzerinde ev işçisi olduğuna işaret eden Karasu, ancak ev işçilerinin yüzde 90’ının kayıt dışı çalıştığına dikkat çekti. Ev işçilerinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hayatı yeniden ürettiklerini kaydeden Karasu, “Kapitalist sistemin çarkını ev işçileri kayıt dışı çalışarak döndürüyorlar. Ancak işçi olarak görülmüyorlar. Buradan soruyoruz; ev işçiliğini erkekler yapıyor olsaydı yine güvencesiz mi olacaktı? Biz çok iyi biliyoruz ki ücretli ev işçiliğini yapanların yüzde 90’ı kadın olduğu için bu kadar güvencesiz ve görünmüyor. Ev emeği görünmeyen bir emek olduğu için ev işçilerinin emeği de değersiz. Biz ayrımcılığa itiraz ediyor, emeğimizin karşılığını almak istiyor, güvenceli iş talep ediyoruz!” dedi.

CAMDAN DÜŞÜP ÖLMEK İSTEMİYORUZ, GÜVENCEMİZ OLSUN İSTİYORUZ

Türkiye’de çalışan ev işçileri olarak yıllardır hak mücadelesi verdiklerini anımsatan Karasu, şunları kaydetti: “Artık görünür olmak istiyoruz. Camdan düşüp ölmek istemiyoruz. Sigortamız, emeklilik hakkımız, güvencemiz olsun istiyoruz. Geçtiğimiz günlerde İzmit’te çalıştığı evin balkon camını sildiği sırada üçüncü kattan düşen ev işçisi arkadaşımız Şerife Soysal artık hayatta değil. Şerife gibi birçok ev işçisi arkadaşımız çalıştıkları yerlerde iş güvenliği alınmadığı için yaşamlarından oluyorlar. İş cinayetinde yaşamını yitiren ev işçisi arkadaşlarımız raporlara girecek bir rakam değiller. Her birinin ayrı hayat hikâyesi ve umutları vardı. Ev işçilerini iş yasası kapsamına almayan, iş sağlığı ve güvenliğini sağlamayan, ev işçilerini işçi olarak görmeyenler bu ölümlerin sorumlularıdır. Buradan bir kez daha çalışma bakanlığına, hükümete sesleniyoruz; Ev işçileri işçidir ve hakları vardır. Derhal ev işçileri iş yasası kapsamına alınsın ve insana yakışır iş koşullarına kavuşması için gerekli yasal düzenlemeler yapılsın.”

İLO C 189 İMZALANSIN, EV İŞÇİLERİ İŞ YASASI KAPSAMINA ALINSIN

Karasu, kayıt-dışı çalıştıklarından dolayı emeklilik, sağlık gibi sosyal güvenlik haklarından ve kriz dönemlerinde işsizlik, kısa çalışma ödeneği gibi geçici çözümlerden yararlanamadıklarını belirtti. Çalışma koşullarının göçmen ev işçileri için çok daha ağır olduğunu vurgulayan Karasu, AKP’li milletvekilinin evinde şüpheli bir şekilde ölen Nadira Kadirova’yı hatırlattı.

Türkiye’nin ILO’nun C 189 nolu ‘’ev işçilerine insana yakışır iş sözleşmesi’’ni hâlâ imzalamadığını belirten Karasu, , iktidar ve Çalışma ve Sosyal Bakanlığı’na şöyle seslendi: “ ILO C 189 imzalansın, ev işçileri iş yasası kapsamına alınsın, ev işçilerine sosyal güvence, emeklilik hakkı istiyoruz!”

KEZBAN KONUKÇU MÜCADELEYİ YÜKSELTME ÇAĞRISI YAPTI

Açıklamada söz alan Yeşil Sol Parti Milletvekili Kezban Konukçu ise, işçilerin çok ciddi sorunlarla cebelleştiğini hatırlatarak sözlerine başladı. Bu işçilerden ev işçilerinin güvence, ücret, kayıtsız çalıştırma, iş cinayeti gibi sorularla boğuştuğunu vurgulayan Konukçu, “Üstüne üstlük işçi olarak dahi görülmüyorlar. Buna karşı çok uzun zamandır da mücadele verdiler” diyerek, emekçinin haklarına kavuştuğu, yaşanabilir bir ülkeyi hep birlikte kurabilmek için mücadeleyi yükseltme çağrısında bulundu.