Fidan Doğan Festivali’nden mesaj: İntikamımız kadın devrimi olacak

Bu yıl 6’ncısı düzenlenen Fidan Doğan Kadın Festivali’nde “Bu mücadele devam edecek. Hakikati biliyoruz, adaleti sağlayın” mesajı verilirken, kültürel birçok aktivite düzenlendi.

6. Fidan Doğan (Rojbîn) Kadın Festivali Paris tarihi Stalingrad Meydanı'da gerçekleşti. Kadın dengbêj divan, kültürel stantlar, Ma-çocuk ekibi, sahne performansı ve dört parça Kurdistan’dan kadın sanatçılar ve Paris'te yaşayan Kurdistanlılar, "Jin Jiyan Azadî", "İntikamımız kadın devrimi olacak" sloganları etrafında buluştu.  

Fransa'daki Kürt Kadın Hareketi TJK-F tarafından düzenlenen bu yılki festival, 23 Aralık 2022'de Paris'te şehit olan Fransa'daki Kürt Kadın Hareketi üyesi Evîn Goyî'ye adandı. Sabahın erken saatinde kurulan dengbêj divanında kadınlar el işi eşliğinde seslerini yükseltirken Ma-Çocuk ekibi çocuklarla ritm ve resim atölye çalışmaları yürüttü. 

Alanda çok sayıda kültürel atölye ve enformasyon çadırı hizmet sunarken sahne akışı saat 14.00"te saygı duruşu ile start aldı. Saygı duruşunun ardından "Evîn jiyan e, jiyan jin e" yazılı ve çiçeklerle bezenmiş pankartın önünde festivale ev sahipliği yapan Senatör Laurence Cohen, Milletvekili Danielle Simonnet, Kürt Kadın Hareketi adına Zozan Serhat ve şehit anneleri yerini aldı.

Sahneden, "Aşkın Kürtçesi "evîn"dir. Evin Türkçede "senin evin" demek. 10 yıl önce Sakine, Fidan ve Leyla gibi 23 Aralık’ta Evînimizi evimizde vurdular. 10 yıldır yürüttüğümüz hakikat ve adalet mücadelesinin bir parçası olan Fidan Doğan Kadın Festivalinin bu yıl 6’ncısını düzenliyoruz. Kadın kırımına karşı Paris’te yürütülen mücadelenin bir parçası olan festivalimizi, bu yıl Paris'te katledilen Emine Kara- Evîn Goyî'ye adadık. Ve festivalimize başlarken yerde duran bezin üzerine yazdığımız "Evîn jiyan e, jiyan jin e" sloganı etrafında kadın kırımına karşı kadının birleşik mücadelesini temsilen her birinizden sembolik bir parça bez eklemenizi istiyoruz. Önce festivalimizin ev sahipliğini yapan Laurence Cohen ve Danielle Simonnet, Kürt Kadın Hareketi adına Zozan Serhat ve bu mücadelede evlatlarını veren annelerimizi bu eylemi gerçekleştirmeye çağırıyoruz. Birlikte dünyayı değiştireceğiz ve bir kez daha diyoruz ki, intikamımız kadın devrimi olacak” denildi.

Ardından kadınlar birer bezi pankarta ekledi. 

‘ADALET MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK’
Bu yılki festivalin sembolik olarak iki önemli kadın siyasetçi ev-sahipliği yaptı. TJK-F adına Cemile Renkliçay, CDK-F adına Xane Akdoğan ile birlikte adalet ve hakikat arayışında Kürt kadınlarının her zaman yanında yer alan senatör Laurence Cohen ve Boyun Eğmeyenler Hareketi Milletvekili Danielle Simonnet, Stalingrad meydanında Kürt kadınların yanında sahnede yerini aldı. Her iki siyasetçi ve Kürt kadınları “Bu mücadele devam edecek. Hakikati biliyoruz, adaleti sağlayın!" mesajını verdi.

KJK, Evîn Goyî’nin ailesinin ve Fransa Ulusal Kadın Koordinasyonu da dahil çok sayıda kurumun yazılı mesaj gönderdiği festivalde çok sayıda aktivite gerçekleştirildi. Çocuk atölyesi, Evîn Jin-Kar Atölyesi alanda yerini alırken Evry Çiçek Botan Kadın Meclisi folklor gösterisi, Tamil halk dansı, anaların dengbêj çadırı büyük ilgi gördü. 

Fransız, Tamil, Afgan, Ermeni, Kabil, Latin Amerikalı kadınların Kürt kadınları ile buluştuğu festivalin sahne akışı ise şu şekildeydi; Beyan, Bermal Çem, Jin Ma, Mizgîn Tahir, Dîda & Pîya.