Fransa’nın en büyük işçi sendikasına ilk kez bir kadın genel sekreterliğe seçildi

Fransa’da emeklilik reformuna karşı ülkeyi felç eden grevlerin ortasında 53’üncü kongresini toplayan Fransa Genel İş Konfederasyonu’nun (CGT) genel sekreterliğine ilk kez bir kadın seçildi.

Sendikanın kadrolu çalışanlar sorumlusu Sophie Binet, CGT’nin 53’üncü kongresinde yeni genel sekreter seçildi.

Sendikanın 128 yıllık geçmişinde ilk kez bir kadın genel sekreterlik görevine getiriliyor.

Philippe Martinez’in yerine geçecek adayı belirlemek için saatlerce süren tartışmalar, önce Marie Buisson ve Céline Verzeletti isimli iki kadın favori aday etrafında yürütüldü ancak başarısız olundu. Kongreye bin delege katıldı. Gece boyunca devam eden kongredeki tıkanma, Cuma sabahı ancak aşılabildi.

1982 doğumlu temel eğitim danışmanı Sophie Binet, CGT’nin mühendisler, kadro ve teknisyenler birliği genel sekreterliğini yapıyordu.

128 YILLIK DİRENİŞ

Genel İş Konfederasyonu, 1895 yılında Limoges kentinde kuruldu. Komünist Parti’ye yakın olan CGT, Fransa’daki beş sendikal konfederasyondan birini oluşturuyor. 2017’de CGT’ye 653 bin 222 işçi kayıtlıydı. Bu da CGT’yi Fransa’nın en büyük sendikası yapıyordu.  

Büyük grevlerin çoğunda başı çeken CGT, İkinci Dünya Savaşı yıllarında faşizme karşı direnişte aktif yer aldı. 1944 yazında CGT ve işçi sınıfı çatışmaların ön saflarında yer alıyordu.

1945 ve 1946 yıllarında birleşik CGT’nin 5 milyon üyesi vardı. Özellikle Soğuk Savaş’la birlikte dünyada olduğu gibi Fransa’da sendikal güçler arasında bölünmeler yaşandı. CGT, 1950’li yıllardaki Cezayir savaşı sırasında Cezayir halkının ayaklanma hakkını savunurken, barış ve Cezayir’in bağımsızlığı lehine tutum aldı.

1980’li yıllarda liberalizm karşısında sendikalaşmada önemli bir gerileme yaşandı ancak CGT direnerek yeniden çıkış yapmayı başardı. CGT’nin damgasını vurduğu 1995’teki toplumsal hareket, başta emeklilik sistemini ilgilendiren dönemin Juppé reformuna karşı zafer elde etti.

Yeni bir toplumsal hareket, son haftalarda yaşanıyor. Ocak ayından bu yana hükümetin emeklilik reformuna karşı son yılların en büyük grevleri yaşanıyor. Milyonlarca işçi ve emekçi sokaklara inerken, çok sayıda sektörde haftalardır grevler yaşanıyor.