Gergerlioğlu’ndan tutuklu hamile kadınlar için kampanya

HDP Kocaeli Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, hamile ve yeni doğum yapmış tutuklu kadınların serbest bırakılması için kampanya başlattı.

İmza kampanyası “Change.org” sitesi üzerinde yürütülüyor. HDP’li vekil Faruk Gergerlioğlu, daha öncesinde konuyu önergelerle gündeme taşıyan Gergerlioğlu 5275 sayılı kanuna göre tahliye kararı vermeyen hakim ve savcıları da Hakimler Savcılar Kuruluna şikayet etmişti.

Gergerlioğlu, cezaevinde bir tane bile hamile ve yeni doğum yapmış kadın kalmayana kadar mücadelede kararlı olduğunu söylüyor.

Kampanya metninde, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin Uygulanması Hakkındaki Kanunun, hamile kadınlara altı aydan daha küçük bebeği olan kadınların tutuklanmasını yasakladığına atıfta bulunuldu.

Gergerlioğlu, tutuklama bir tedbir olup ancak CMK md.100’deki tutuklama koşulları ve adli kontrol tedbirlerinin yetersiz olacağının somut delillerle kanıtlanması durumunda başvurulacak bir tedbir olmasına rağmen, hamile iken tutuklanan ve halen tahliye edilmeyen kadınları şöyle sıraladı:

Elif Aydın (5,5 Aylık Hamile) Gebze Kapalı Cezaevi,

Mualla Kübra Alvar (7 Aylık Hamile) Tarsus Kapalı Cezaevi,

Merve Aydeniz Çokyılmaz (7,5 Aylık Hamile) Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi,

Emine Ay (4 Aylık Hamile) Bitlis Kapalı Cezaevi.

Yargı görevlilerinin adeta düşman hukuku uyguladığı tepkisinde bulunan Gergerlioğlu, “Dünyanın demokrasisinin en geri ülkesinde bile uygulanmayacak bu tutukluluk işlemi maalesef ki maalesef Anadolu’nun bu topraklarında uygulanmakta, doğum yapmış ve hamile kadınlara adeta acımasızca muamele reva görülmektedir. İşin en kötü yanı ise topluma adalet dağıtma görevini üstlenen insanlar maalesef böyle vicdanları inciten yaralayan bu işlemlere imza atmaktadırlar” diye kaydetti.

Kampanya metni şu çağrı ile noktalanıyor: “Tarihin kara sayfasına girilmek istenmiyorsa derhal hamile ve doğum yapmış ve halen cezaevinde tutuklu kadınlara yönelik kanun işletilmeli ve cezaevlerindeki hamile ve doğum yapmış kadınların tahliyesi derhal sağlanmalıdır.”