Haziran'da 39 kadın katledildi, 24 çocuk istismara maruz kaldı

Kadın ve çocuklara yönelik hak ihlallerine ilişkin Haziran raporunu açıklayan KCDP, kadın katliamlarında artış yaşandığını ve 39 kadının katledildiğini belirtti.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), kadın ve çocuklara yönelik hak ihlallerine ilişkin hazırladığı Haziran ayının raporunu yayınladı. Raporda "İstanbul Sözleşmesi kapsamında devletin ilgili mercilerinin tespit etmesi ve buna göre şiddetle mücadele yöntemlerini belirlemesi gerekirken; söz konusu makamlar bunları yapmıyor. Bizler, basına yansıyan halini derleyerek bir sayıya ulaşıp, bu çerçevede raporumuzu hazırlıyoruz" eleştirisinde bulundu.

HAZİRAN AYINDA 39 KADIN KATLEDİLDİ

2018'in Haziran ayı içerisinde 39 kadın katledildiği belirtilen raporda, cinsel istismar ve cinsel şiddet artarak devam ettiğine yer verildi. Kadın ve çocuklara yönelik şiddetin güç geçtikçe artığı belirtilen raporda, "Şiddete karşı somut adımlar atılmadıkça, şiddetin boyutu da canice bir hal alıyor. Bu ay 18 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 14'ünün faili belli değil. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü bilinmeyince ve buna göre adil bir yargılama yapılmadıkça şiddetin artışı da engellenemiyor. Bu ayki artış bunu gösteriyorken, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, kimyasal hadımın devreye gireceğini duyurdu. Kadınlar; 'Hadım, idam gibi yöntemler insan haklarına aykırıdır. İnsan haklarına aykırı yöntemlere başvurmak çözümden kaçmaktır. Çözüm için mevcut cezalar uygulanmalıdır' diyerek tepki gösterdi" denildi.

Kadınların alanlarda çokça dillendirdiği 6284 sayılı Koruma Kanunu'nun da hatırlatıldığı raporda, bu kanunun etkin uygulanmadığı, somut politikalar üretilmediği ve gerekli yasal adımların atılmadığı vurgulandı. "Kadınların ayrıca haklarını kullanmasının da bizzat ilgili makamlarca engellemesi de şiddetin bir başka boyutu olarak karşımıza çıktı bu ay" denilen raporda, 24 Haziran seçimlerinde sığınma evlerindeki 12 bin kadının oy kullanmasının engellendiğinin altı çizildi.

Raporda ayrıca Zonguldak İl Müftüsü Rüstem Can'ın cinsiyetçi ve gerici söylemlerine karşı kadınların tepkisinin gecikmediği ve alanlara çıkılarak cevap verildiği aktarıldı.

RAPORDA ŞUNLAR YER ALDI

* Haziran ayında isminde 'kadın' kelimesi dahi geçmeyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın kaldırılması gündeme geldi. Kadınlar bu ay #KadınBakanlığıŞart 'Bugüne kadar adliyelerde, meydanlarda, iş yerlerinde, okullarda canı pahasına mücadele eden bizler Kadın Meclisleri'ni nasıl ülkenin dört bir tarafında kurduk ve kurmaya devam ediyorsak; Kadın Bakanlığı'nı da kurmak için her gün çalışmaya, mücadele etmeye devam edeceğiz' diyerek sosyal medyada eylemdeydi.

* 24 Haziran seçimleri sonucu meclisteki kadın milletvekili oranı yüzde 13'ten yüzde 17'ye çıktı. Sadece seçme hakkı değil, seçilme hakkını da tırnaklarıyla kazıyarak elde eden kadınların bu ayki önemli başarılarından biri de bu oldu.

* Flormar'a bağlı olan işçi kadınlar sendikal ve çalışma haklarına sahip çıkmaya devam etti. Direnişleri 45 günü aşarken sosyal medyada da kadınlar #FlormarVeYvesRochereBoykot etiketinde buluştu.

* İstanbul'da 'itaatsizlik' gerekçesiyle işten çıkartılan Derya Koçak, haksız yere işten çıkartıldığını ifade ederek oturma eylemi gerçekleştirdi. Derya'ya kadınlar destek verdi.

* 1 Temmuz'da gerçekleştirilecek olan Onur Yürüyüşü'nün yasaklanmasına karşı, bu yasak kararını tanımadığını ilan eden kadınlar sosyal medyadan #Pride #OnurYürüyüşü ve#OnurYürüyüşüYasakTanımaz etiketlerinde bir araya gelerek yürüyüşe destek verdi.

* Haziran ayında İstanbul Şişli Belediyesi ve DİSK Genel-İş Sendikası Toplu İş Sözleşmesi İmza Töreniyle olumlu bir adımın daha atıldığı duyuruldu. Belediye çalışanı erkek ve kadınlara eşit iş ve çalışma koşulları öngören sözleşmede erkeklere babalık izni 30 gün olarak düzenlendi.

* Dünyada da kadınlar durmuyor. İran'da özgürlükleri ahlak polisleri tarafından kısıtlanan kadınlar sokaklarda tepki göstermeye devam ederken, yasak olan dansı meydanlarda yapıp sosyal medya üzerinden yayarak hareketi büyütüyorlar.

* Amerika'da kadınların öncülüğünde binden fazla kişi Amerikan yönetiminin göçmen politikalarını protesto etti. 600'den fazla kadın ise gözaltına alındı. #WomenDisobey etiketiyle kadınların eylemine destek büyüdü.

KATLİAM EN FAZLA İSTANBUL VE ANTALYA’DA YAŞANID

Bir önceki aya göre kadın katliamlarında artış olduğu ifade edilen raporda, "Bu ay kadın cinayetlerinde şiddetin boyutu da arttı, canice cinayetler gerçekleşti" diye belirtildi.

Raporda, bu ay en fazla kadın katliamının yaşandığı iller şöyle sıralandı: İstanbul'da 4, Antalya'da 4, Bursa'da 3, İzmir'de 3, Muğla'da 3.

ÇOCUK İSTİSMARCILARI, HER ZAMAN EN YAKINLARI

Raporda, cinsel istismara dair basına yansıyan haberlerden 24 çocuğun bu suça maruz kaldığı bilgisine ulaşıldığı fakat gerçek rakamların bundan çok daha fazla olduğu vurgulandı. Rapora göre, bu ay çocukların 10'u tanımadığı kişiler, 5'i akrabası, 4'ü öğretmeni, 1'i patronu, 4'ü tanıdığı kişiler tarafından cinsel istismara maruz kaldı.

Haziran ayında 22 kadının cinsel şiddete maruz kaldığı dile getirilen raporda, bu ayda kadınların en yakınları tarafından katledildiklerinin altı çizildi. Katliamların 14'ünün faili tespit edilemezken, kadınların 11'i evli olduğu erkek tarafından, 5'i akrabası, 3'ü imam nikahlı olduğu erkek, 2'si boşandığı erkek, 2'si erkek arkadaşı, 1'i oğlu ve 1'i babası tarafından katledildi.