HDP 8 Mart çalışmalarını deprem bölgelerinde yapacak

HDP Kadın Meclisi, İstanbul’da düzenlediği bir eylemle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne ilişkin eylem ve etkinliklerin startını verirken, 8 Mart çalışmalarını en çok çocuk ve kadınların zarar gördüğü deprem bölgesinde yapacaklarını duyurdu.

Kadıköy’de bulunan Beşiktaş İskelesi önünde "Yalnız değil, birlikteyiz!" ve “Jin jiyan azadî” şiarıyla yapılan eylemle 8 Mart eylem ve etkinliklerinin startı verildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi üyeleri, “Birlikteyiz” yazılı pankart ile depremin meydana geldiği kentlerin isimleri ve tahribatı yansıtan fotoğraflar taşındı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Esengül Demir, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve çok sayıda kadın etkinlikte hazır bulundu.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, devletin deprem bölgesine yardım ulaştırmadığı tepkisinde bulundu.

Buna karşın ortaya çıkan dayanışmaya dikkat çeken Başaran, “Bu süreçte de yalnız olmadığımızı, birlikte öz gücümüzle ayağa kalkacağımızı ve örgütlülüğümüzle 8 Mart’ta alanlarda olacağız. Bütün toplum bu süreçten etkilendi. Ama her defasında olduğu gibi bu kriz anından da en fazla kadınların, çocukların ve diğer dezavantajlı grupların etkilendiğini gördük. Kadınlar, bir taraftan bu felaketin karşısında ayakta durmaya çalışırken bir taraftan yakınlarını enkaz altından çıkartıp yaşam mücadelesi verirken, bir taraftan da iktidarın barınma,  hijyen, su, ısınma ve gıda sorununu çözemediği için büyük zorluklar yaşadı” şeklinde konuştu.

Başaran, şöyle devam etti: “On binlerce kadın doğum yapacak ama şu anda enkaz alanlarında kadınlar için hazırladığı bir proje yok. Ne var ama! Çocukların teslim edildiği tarikatlar var. Kadınlar, şiddetle yüz yüze bırakılıyor. Kadınlar, toplu yaşam alanlarında taciz ve tecavüz riskiyle karşı karşıya kalıyor. Çünkü kadınlar için herhangi bir güvenli alan oluşturulmamış.  Altını ısrarla çiziyorum; hala tuvalet, banyo ihtiyaçları karşılanmamış. Bunun faturası kadınlara çıkartılacak. Tam da bu nedenle dayanışmamızı büyüteceğimiz bir 8 Mart ilan ettik. Kapitalist erkek egemen sisteme karşı öz gücümüzü örgütleyeceğimiz, kadın dayanışmasını büyüteceğimiz, tıpkı ‘yalnız değiliz, birlikteyiz ve birlikte güçlüyüz’ yola çıktığımız gibi bu süreçte de birbirimizin yaralarını saracağız.”

8 Mart’ta giderken deprem bölgesine gidip kadınlarla dayanışacaklarının altını çizen Başaran, şunları ekledi: “Adıyaman’dan Maraş’a, Antep’ten Hatay’a ve oradan ise Malatya’ya kadar her yerde bulunan kadın arkadaşımızın elini tutarak, orada yalnız olmadıklarını ve bu iktidarın insafına hiç kimseyi terk etmeyeceğimizi ifade edeceğiz. Kimse umutsuz olmasın. En güçlü örgütlülüğümüzle alanda olacağız. Bunun ilanını tekrar yapıyoruz. Bu çürümüş düzene kadınların ortak mücadelesi son verecek. Bu büyük yıkımın hesabını vermemek için ayak diretenler, mutlaka ama mutlaka hesap verecekler. Hiç kadere, asrın felaketi söylemine sığınmasınlar. Bu yaratığı büyük felaketin hesabını verecek. Hesap soranların en başında da kadınlar olacak. Tıpkı dayanışmamızı büyüttüğümüz gibi hesap soranlar da bizler olacağız.”