HDP Kadın Meclisi, İç Anadolulu işçi kadınların sorunlarını açıkladı
HDP Kadın Meclisi, İç Anadolu Bölgesindeki “Kadın Yoksulluğuna Hayır” buluşmalarının sonucunu açıkladı.
HDP Kadın Meclisi, İç Anadolu Bölgesindeki “Kadın Yoksulluğuna Hayır” buluşmalarının sonucunu açıkladı.
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Milletvekili Fatma Kurtulan, HDP Ankara İl Eşbaşkanı Pakize Sinemillioğlu, Kadın Meclisi üyesi Gögercin Aras ve Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren ile birlikte Genel Merkez’de yaptıkları basın toplantısıyla, İç Anadolu Bölgesindeki “Kadın Yoksulluğuna Hayır” buluşmalarının sonucunu açıkladı.
Toplantıda konuşan Başaran, özetle şunları söyledi:
“Kadın Yoksulluğuna Hayır kampanyamızın Ege Bölgesi’nden sonra ikinci etabını İç Anadolu Bölgesi’nde gerçekleştirdik. Çalışmamızın ilk gününde Ankara’nın Bala ilçesi Kesikköprü Mahallesi'nde, ikinci gününde ise Konya’nın Kulu ve Cihanbeyli ilçelerinde mevsimlik tarım işçisi kadınlarla, domates serasında çalışan kadınlarla buluştuk. Bu çalışmadaki amacımız ve meramımız, kadınlara dayatılan yoksulluğu açığa çıkarmak ve bu yoksulluğun giderilmesi için hep birlikte dayanışma ve mücadele etmektir. Gittiğimiz her yerde, gerçekleştirdiğimiz her buluşmada şunu bir kez daha gördük ki ister kamusal alan olsun, ister özel sektör olsun yoksulluğun en ağır şeklini biz kadınlar yaşıyoruz.
Kadınlar, yoksul ama bu ülkenin tüm kaynakları savaşa harcanıyor, beşli çeteye feda ediliyor! İşte bu savaş ve rant politikaları başta kadınlar olmak üzere halklara yoksulluk, açlık, işsizlik ve sefalet olarak geri dönüyor. Yoksulluk kadına yönelik şiddeti artırıyor, yoksulluk kadının ev içi emeğini yok sayıyor, yoksulluk kadınlara ucuz iş gücünü dayatıyor. Ancak, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı kalkıp, “şiddet tolere edilebilir” diyor. Bizler, buradan kendisine cevap veriyoruz: Biz kadınlar erkek şiddetini de Bakanın bu sözünü de, kadın düşmanı politikalarınızı da asla ama asla tolere etmeyeceğiz!
İŞGALCİ OPERASYONLARA HARCANAN BÜTÇE
Kadınlar ve halklar açlıkla boğuşurken, insanlar evine ekmek götüremediği için intihara sürüklenirken; mevsimlik tarım işçisi kadınlar güvencesiz bir şekilde insanlık dışı koşullarda yaşam mücadelesi verirken; sermaye, devlet, mafya ve siyaset ülkenin ekonomisini tüketip halkların başına karabasan gibi çökmüş durumda. Gare operasyonundan bugüne sınır ötesi operasyonlarında 900 milyon dolar harcanmıştır.
İşte tam da bizi yoksulluğa mahkûm etmeye çalışan, halklara, kadınlara harcanması gereken kaynağın savaşa harcanmasına karşı 'Kadın Yoksulluğuna Hayır' buluşmalarımızı başlattık.
Kadınlar erkeklerle aynı işi yapmalarına rağmen daha düşük ücretle çalışıyor.
'13 ÇADIRDA 150 İNSAN YAŞIYOR!'
Bir çadırda 10 dan fazla kişi kalmaktadır. Bir çadırda özellikle pandemi sürecinde onlarca kişinin birlikte kalması, tuvaletlerin yeterli sayıda olmaması, su ve elektriğin olmaması kadınların iş yükünü daha da ağırlaştırmıştır. Kulu’da Ankara’ya sadece bir kaç kilometre uzaklıkta, 13 çadırda 150 insan birlikte yaşıyor. Pandemi koşullarında sosyal mesafe, hijyen, evlere kapanma, maske diyenler tarım işçilerine dair hangi güvenliği aldılar? Hangi alanlarda hijyen koşullarının oluşturulması için hangi çalışmayı yaptılar?
Buradan bir kez daha sesleniyoruz. Geleceğimizi çizmek isteyenlere karşı dayanışmamızı güçlendirerek kendi geleceğimizi kendimiz inşa edeceğiz.
'YÜZLERCE KİŞİYE SAYILI TUVALET'
Cihanbeyli’deki alan çadır alanı değil, adeta toz duman alanı. Çadır alanlarında yüzlerce kişi olmasına rağmen sayılı tuvalet bulunmaktadır.
Su, elektrik ihtiyaçları giderilmeli, insani yaşam koşulları sağlanmalıdır.
Kadınlar çocuklarını da tarlalara götürmek zorunda kalıyor.
14 yaşında tarlada çalışan kız çocuğunun vebali bu iktidarın boynundadır.
Gün boyunca tarlada çalışan, akşam olunca çadırda temizlik işleriyle uğraşan genç kadınlar var.
Mazot ve gübre fiyatlarındaki yükselişten kaynaklı yeterli üretim yapılmıyor.
Kadınlar, pandemi sürecinde 18-20 kişilik servis araçlarında hijyenik olmayan ortamlarda tarlaya gidiyor.
Kadınların bütün gün çalışmasının karşılığı günlük 50-100 TL arasında değişiyor.
Cihanbeyli’de açılan serada toplam 35 kadın çalışıyor.
Mevsimlik tarım işçisi kadınların sorunlarını her yerde dillendirmeye devam edeceğiz."