HDP ve TJA’lı kadınlar birçok kentte 8 Mart’ın startını verdi

Yaklaşan Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla birçok kentte 8 Mart eylem ve etkinliklerinin startı verildi.

Şirnex, Meletî, Adana ve Mersin’de yaklaşan 8 Mart vesilesiyle ziyaretler gerçekleştirildi ve açıklamalarda bulunuldu.

ŞIRNEX

Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, deprem nedeniyle Şirnex’in Silopiya ilçesine göç eden depremzede kadınları ziyaret etti.

HDP Şirnex Milletvekili Nuran İmir, Silopiya Belediyesi Eşbaşkanı Adalet Fidan, TJA aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi ve ilçe yöneticileri ziyarette yer aldı.

Ziyaret sırasında depremzede kadınlara “Biz kadınlar yaşamın her alanında dayanışmamızla yaralarımızı beraber saracak, umut, inat ve mücadele ile yeniden yeşerip büyüyeceğiz. Dayanışma ve sevgiyle. Özgür Kadın Hareketi (TJA)” notunun bulunduğu hediye kolileri verildi.  HDP ve TJA’lı kadınlar ilçedeki 13 aileyi ziyaret etti.

MELETÎ

Depremzede kadınlarla dayanışma amacıyla Serhat’tan Meletî’ye gelen Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri, 8 Mart etkinlikleri kapsamında basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yeşilyurt ilçesindeki koordinasyon merkezinin önünde yapılan açıklama sırasında “Kadın dayanışması yaşatır” pankartı açıldı.

Açıklamayı yapan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Wan İl Eşbaşkanı Şengül Polat,  "Tüm baskılara, kayyımlara rağmen mağdur yurttaşlarla bir araya gelmeye devam edeceğiz. Bir daha böyle felaketlerin büyük ve ağır sonuçlar vermemesi için ‘Demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü paradigma’ doğrultusunda kentlerin oluşturulması gerektiğini savunuyoruz” dedi.

HDP Meletî İl Eşbaşkanı Perihan Yücekaya, “Kadınların çadırlarda kar eriterek çocukların su ihtiyacını karşıladığını gördük. HDP olarak depremin ilk gününden bu yana kadınların tüm ihtiyaçlarına yönelik ülkenin tüm kentlerinde büyük bir dayanışma var. Bu dayanışmayı büyüten kadınlardır” şeklinde konuştu.  

ADANA

Adana'da, TJA ve HDP Kadın Meclisi HDP Adana İl Örgütü'nde düzenledikleri basın toplantısıyla 8 Mart'ın startını verdi.

Toplantıda konuşan İl Eşbaşkanı Helin Kaya, şunları ifade etti: “On binlerce yurttaş yaşamını yitirdi, on binlerce yurttaş yaralandı. Deprem sadece iktidarın basiretsizliğini değil, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin derinliğini de gözler önüne serdi. Kadınlar bugün deprem bölgelerinde özgün ihtiyaçlarını karşılayamıyor, güvenli alanlarda kalamıyor, kendilerini ve çocuklarını istismardan korumak adına geceler boyunca nöbet tutuyor. Deprem sebebiyle psikolojik bir tahribat yaşayan kadınların bir yandan da toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yarattığı tahribata maruz bırakılmasını kabul etmiyoruz. Öfkeliyiz, isyandayız, halklara ve kadınlara yaşatılan bu zulmün hesabını soracağız. Bugün yaşanan 'asrın felaketi' değil, AKP-MHP’nin halklara ihaneti olduğunun bilincindeyiz. Bugüne kadar her gün alanlarda, sokaklarda, mahallelerde seslerimizi birleştirdik, örgütlülüğümüzü büyüterek erkek egemen iktidara boyun eğmeyeceğimizi her defasında gösterdik. Bugün de deprem bölgesindeki kadınlarla dayanışma zamanıdır. Bu enkazı biz kadınlar kaldıracağız. Yeni bir hayatı kuracağız"

MERSİN

Mersin'de TJA ve HDP Kadın Meclisi, HDP il örgütü binasında bir basın toplantısı düzenledi.

8 Mart eylem ve etkinliklerinin startının verildiği toplantıya, HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, İnsan Hakları Derneği (İHD), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Mimozo Kadın Derneği yöneticileri katıldı.

Hazırladıkları programı paylaşan Çiğdem Göksoy, “Zaman, kadın özgürlük zamanı. Başımıza gelmiş en büyük felaket olan ‘Tek adam’ rejimine ve enkaz altında kalan faşist-cinsiyetçi iktidara karşı, kadın öncülüğünde toplumsal dayanışmayı büyütüyor ve dünya kadınlarının birlik, dayanışma ve mücadele günü 8 Mart’ı kutluyoruz” dedi.

Göksoy, 8 Mart dolayısıyla kentte gerçekleştirecekleri eylem ve etkinlikleri şöyle sıraladı:

“* 3 Mart: Akdeniz’de Kazanlı, Özgürlük ve Çilek mahallelerinde depremzede kadınları ziyaret.

* 4 Mart: Toroslar’da depremzede aileleri ziyaret.

* 5 Mart: Yenişehir’de depremzede aileleri ziyaret.

* 6 Mart: Cezaevlerindeki kadın arkadaşlara kart gönderme. Ardından Mezitli ve Erdemli’de depremzede aileleri ziyaret.

* 7 Mart: Tarsus’ta depremzede aileleri ziyaret.

* 8 Mart: Kadın Platformuyla gece yürüyüşü.”