İsveç’de 150 bin emekli kadın yoksulluk içinde yaşıyor

‘Emeklilik Kurumu’ tarafından yayınlanan istatistikler İsveç’de 65 yaşın üzerindeki 150 bini aşkın kadının yoksulluk içinde yaşadığını gösteriyor.

‘Emeklilik Kurumu’ tarafından yayınlanan istatistikler İsveç’de 65 yaşın üzerindeki 150 bini aşkın kadının yoksulluk içinde yaşadığını gösteriyor. Katsayı sisteminde yıl başından itibaren yapılacak değişiklikle birlikte emeklilere ödenen garanti emeklilik miktarı daha da düşecek ve yoksul emeklilerin saflarına yenileri eklenecek.

Bu durum milyonlarca emekliyi temsil eden PRO’nun (Emekliler Federasyonu) yanı sıra İsveç Kadın Lobisi ve Fredrika Bremer Kadın Federasyonu’nun tepkisine yol açtı. Ortak bir açıklama yapan üç örgütün yöneticileri, daha adil bir emeklilik sisteminin yaşama geçirilmesi için temel güvencenin sağlanmasını ve daha adil bir vergi politikası uygulanmasını talep ettiler.

PRO’nun geçtiğimiz yıl yayınladığı “Yoksulluk Tuzağı” başlıklı rapor emeklilik sisteminden en fazla kadınların olumsuz etkilendiğini ortaya koydu. Raporda 2012 yılında 205 bin emeklinin Avrupa Birliği’nin belirlediği yoksulluk sınırının altında yaşadığı ve bunlardan % 70’inin, bir başka değişle 140 binini kadınların oluşturduğunu gösterdi.

‘Emeklilik Kurumu’nun kamuoyuna açıkladığı istatistikler 2014 yılında yoksulluk sınırı altına gelire sahip olan emeklilerin 225 bine ulaştığını gösteriyor.

SAĞCI HÜKÜMETİN POLİTİKALARI EMEKLİLERİ DAHA DA YOKSULLAŞTIRDI

2006 ila 2014 yılları arasında hükümette bulunan dört sağcı partinin uygulamaya koyduğu yeni liberal politikalar ve emeklilik sisteminde yaptığı değişiklikler işsizler ve hastaların yanı sıra emeklileri de çok olumsuz etkiledi.

“Çalışma Hattı” olarak adlandırılan uygulamayla çalışanların ödedikleri vergiler azaltılırken emekli oldukları ve çalışmadıkları için emekliler bu haktan yaralanamadı. Yılbaşında katsayı sisteminde yapılacak değişiklikle emeklilerin aylıkları ayrıca 200 kron daha azalacak.

Bu uygulamadan en olumsuz etkilenecek olanlar ise kadın emekliler.

KADIN VE ERKEK EMEKLİLER ARASINDA 6 BİN KRON MAAŞ FARKI

Yılbaşında yürürlüğe konulacak uygulama ile birlikte kadın ve erkek emekliler arasındaki maaş farklı daha da artacak. Devlet İstatistik Kurumu’nun yayınladığı rakamlar daha şimdiden erkek ve kadın emekliler arasında gelir uçurumun olduğunu ve kadınların erkeklerden ayda 6 bin kron daha az emeklilik aylığı aldıklarını gösteriyor.

Bu fark, kadınların ücretlerin düşük olduğu hizmet sektöründe çalışmalarının yanı sıra, devletin üstlendiği temel sosyal hizmetleri kısıtlanması ve özelleştirmesinden de kaynaklanıyor. Birçok kadın hasta olan yakınına bakmak için işten ayrılmak veya uzun süre izin almak zorunda kalıyor. Bu da kadınların emeklilik ücretlerinin düşmesine yol açıyor.

PRO’nun araştırmaları yoksul emekli kadınlar içinde onbinlerce göçmen kadının olduğuna da işaret ediyor.

HÜKÜMET ACİLEN ÖNLEM ALMALI

PRO Başkanı Christina Tallberg, İsveç Kadın Lobisi Başkanı Clara Berglund ve Fredrika Bremer Kadın Federasyonu Başkanı Louise Lindfors, ortak bir açıklama yaparak katsayı sisteminde yapılacak değişiklerle kadın emeklilerin daha da yoksullaşacağı uyarısında bulundular ve Hükümetten acilen önlem almasını talep ettiler.

Kadınların bekleyecek güçleri ve sabırları kalmadığını söyeyen emekli ve kadın örgütlerinin temsicileri, uzun vadede eşit evebeyn sigortası, herkese tam gün çalışma hakkı, eşit işe eşit ücret ödenmesi ve çalışma koşullarda iyileştirmelerin hedeflenmesi gerektiğini söylüyorlar.

Ücret ve emeklilik maaşının vergilendirilmesindeki farklılıkların da kadın ve erkekler arasındaki ücret eşitsiziğini artırdığına dikkat çektikten sonra, kısa vadede emeklilik sisteminin değiştirilerek tüm emeklilere insanca yaşamasına yetecek bir emekli aylığı ödenmesini için Hükümetin düzenlemelere gitmesini istiyorlar.