JAS’tan açlık grevindeki Celaliyan ve 9 arkadaşına destek

Rojava’da faaliyet yürüten Özgür Sosyalist Kadınlar (Jinên Azad Ên Sosyalist-JAS), İran’ta açlık grevinde bulunan Zeynep Celaliyan ve dokuz arkadaşına destek verdi, rejimin baskılarını kınadı.

Doğu Kürdistan’ın (Rojhilat) Urmiye eyaletine bağlı Xoy kentindeki cezaevinde tutulan Kürt siyasi tutsak Zeynep Celaliyan ve 9 arkadaşının 30 Temmuz’dan bu yana açlık grevinde bulunuyorlar. Tutsaklar, tutukluluk koşulları ve baskıları protesto ediyorlar.

Bu direnişi selamlayan JAS, şu açıklamada bulundu: “İran'ın Urmiye bölgesinde 10 senedir tutuklu bulunan Zeynep Celaliyan, 9 kadın yoldaşıyla beraber hapishanedeki baskılara karşı açlık grevine başladı. Bundan öncede Af Örgütünce Xoy kentinde bulunan hapishane koşulları 'işkenceye eşdeğer' olarak nitelendirirken, bugün o koşullardan da ağır bir süreç yaşanıyor. Yine Ramin Penahi isimli politik Kürt tutsak idam cezasına çarptırıldı ve daha önce pek çok devrimci yurtsever tutsağa yaptıkları gibi, İran rejimi bir kez daha katliamcı siyasetini uygulamak istiyor.”

2008 yılında tutuklanan Zeynep Celaliyan, 'Allah'a düşmanlık' ve bir ‘Kürt partisine üye olmak’ suçlamasıyla idam cezasına çarptırılmıştı. JAS, “İdam cezasına çarptırılmıştı. Enternasyonal mücadele ve kadınların dayanışma eylemleri sonucu, İran devleti bir adım geri atmak zorunda kaldı, idam cezası iptal edildi, yerine ağır faşizm koşullarında yıllarca hapis kararı verildi” hatırlatmasında bulundu.

Açıklamada devamla şu ifadeler kullanıldı: “Bugün gerici, faşist molla devletinin girdiği ekonomik ve siyasi çıkmazlar, halka sistematik baskı politikası olarak yansırken, bu durum hapishanelerde de karşılığını buluyor. Bu saldırıların ilk hedefi kadınlar oluyor. Kadınlar söz, eylem, örgütlenme yasaklarıyla eve hapsedilmeye çalışılıyor, bedeni üzerinde giyim tahakkümü uygulanıyor. Bu yasakları tanımayan ilerici politik kadınlar ise suikast saldırılarında öldürülüyor, sokakta işkenceyle gözaltına alınıyor, sistematik cinsel işkence ve saldırılar altında zindanda tutuluyor ya uzun yıllar esir kalıyor ya da idamla, işkenceyle katlediliyor.

İran ve Rojilat’ta kendi öz gücüyle ilerleyen devrimci demokratik bir devrim, tıpkı Rojava’da olduğu gibi, gün geçtikçe mayalanacak, başta kadınlar olmak üzere ezilen halklar, İran faşizmini yenilgiye uğratarak özgürleşecektir.

Zeynep yoldaş ve 9 kadın tutsağın girdiği açlık grevi ve de tutsan Penahi hakkındaki idam kararı bizim için net bir çağrıdır. Bundan 10 sene önce Zeynep yoldaş etrafında, kadınlar nasıl güçlü bir dayanışma halkası örüp, idam kararını kaldırdıysa, bugün bir kez daha İran'da bulunan bütün siyasi tutsaklar için bu dayanışma halkasını örmeliyiz. Bizler kadın özgürlük mücadelesi güçlerinden devrimci, sosyalist kadınlar başta olmak üzere, Rojava'nın bütün Kürt, Arap, Süryan, Aşur, Ermen, Türkmen halklarıyla beraber Zeynep yoldaşa ve yoldaşlarına sahip çıkmalıyız.”