Jina Emini’nin katledildiğini duyuran gazetecilerin davası başladı

Tahran’da eylül ayında Kürt kadın Jîna Emînî’nin katledildiği haberini ilk duyuran gazeteciler Nilüfer Hamedi ve Elaha Muhammadi, tutsaklıklarının dokuzuncu ayında hakim karşısına çıkarıldılar.

Gazeteci Nilüfer Hamedi, Tahran’da16 Eylül 2022 tarihinde Jîna Emînî’nin ‘ahlak polisleri’ tarafından katledildiğini haberini ilk duyuran gazeteciydi. Jina Emini’nin cenaze töreninde atılan ‘Jin Jiyan Azadî’ sloganını duyuran gazeteci ise Elaha Muhammedi olmuştu.

İran devleti tarafından tutuklanan her iki gazeteci, hakim karşısına çıkarıldı. Hamamihan gazetesi muhabiri Elaha Mohammadi’nin ilk duruşması 29 Mayıs Pazartesi günü Abulqasem Salavati başkanlığındaki Devrim Mahkemesi’nin 15’inci Şubesi’nde görüldü. Basına kapalı yapılan duruşmada gazetecinin avukatı hazır bulundu. Avukat Shahab Mirlohi, ilk celseyi “olumlu” olarak değerlendirirken, bir sonraki duruşmanın ise tarihinin belirlenmediğini ifade etti.

Sharq gazetesi muhabiri Nilüfer Hamedi’nin duruşması ise bu Salı günü Tahran Devrim Mahkemesi’nin aynı şubesinde görülüyor.

Gazeteci Mina Akbari, attığı tweet adliye binası önünde çok sayıda kişinin toplandığını belirtirken,  “Tanrıçayı saat 9.40’ta siyah camlı bir minibüsle getirdiler ama kimsenin arabaya yaklaşmasına izin vermediler” dedi.

Her iki gazeteci 8 Kasım günü devlete karşı propaganda yapmak ve ulusal güvenliğe karşı komploda bulunmakla suçlanmıştı. Bu keyfi suçlamalar idam cezasına kadar götürebiliyor.

Emini’nin katledilmesi ardından benzeri görülmemiş bir isyan başlamıştı. Yüzlerce kişinin katledildiği gösteriler sırasında onbinlerce kişi tutuklandı.