Jineoloji Semineri tamamlandı

Lozan'da Kürtlerin öncülüğünde organize edilen ve çeşitli coğrafyalardan insanların katıldığı Jineoloji Semineri tamamlandı.

İsviçre'nin Lozan kentinde Brüksel Jineoloji Merkezi ile Vaud Kantonu Lajîn Kürt Kadın Meclisinin ortak düzenlediği 2 gün süren seminer sona erdi. Seminerin ilk gününde yapılan atölye çalışmasının ardından ikinci gününde ise kadın ve Kürt halkının tarihi üzerine sunum yapıldı.

Çeşitli coğrafyalardan insanların katıldığı jineoloji seminerinin daha sonra benzer biçimde tekrarlanması istendi.

'KAPİTALİZM İNSANLARI AYIRIYOR'
 

İki günlük seminerin koordinatörü olan Brüksel Jineoloji Merkezi aktivisti Sarah Marcha, yapılan çalışmaları değerlendirdi. İlk günkü atölye çalışmasına 15 kişinin, ikinci gün ise 20 kişinin katıldığını belirterek, 2 günlük eğitimde daha çok kadının tarihini jineoloji perspektifinde ele aldıklarını ifade etti. Marcha, "Atölye çalışmasını Pôle Sud’de yaptık. İsviçreli kadın yapıları ve göçmen kadın kurumları katıldılar. Enternasyonalist gençlerin yoğun ilgi gösterdiği eğitimde dikkat çekilen konulardan biri de; erkek egemenlikli kapitalist sistemin halkları, cinsleri, insanları birbirinden ayrıştırıp güçlerini birleştirmemeleri için bireyselliği çok ön plana çıkarıyor. Oysa farklılıklarımız bizi ayrıştıran yanlar degil, sisteme karşı  mücadelemizi zenginleştiren yanlardır. Ayrı kaynaklardan akan suyuz, mücadelemiz aynı noktada  buluşmaktır” dedi.

'KADIN MÜCADELESİ TÜM DÜNYAYA ETKİ ETMİŞTİR'

Semirin ikinci gününü Lozan’daki Kürt Kültür Derneği binasında yaptıklarını ifade eden Sarah Marcha, Mezopotamya coğrafyasında kadının tarihini ve tarih içindeki mücadelesini  ele aldıklarını ifade etti. Marcha, “Kadın tarihini ele aldık çünkü doğal toplumdan devletli topluma geçerken kadın mücadelesini iyi bilmemiz lazım. Kadın mücadelesinin tarihini anlamak lazım. Kadının 5 bin yıllık mücadelesi Mezopotamya’da başlayıp bütün dünyaya etki etmiştir. Bu yaşanan tarihin bilinmesi önemlidir. Son olarak da bir atölye çalışmamız oldu. Burada özgürlüğün bizim için ne anlama geldiğini tartıştık” diye konuştu.

SEMİNERLER SÜRECEK

Seminere ve Jineoloji’ye ilginin yoğun olmasının mutlu ettiğini belirten Mancha, Jineoloji Seminerlerinin devam edeceğini belirterek, "Eğitim semineri boyunca, barınma hakkı, ekofeminizm, afrofeminizm, dekolonyal mücadeleler, ırkçılık karşıtlığı ve polis şiddeti gibi konu başlıklı konular tartışıldı. Katılım ve Jineoloji’ye ciddi bir ilgi var. Bu eğitimler devam edecek, iki hafta sonra Fransa’nın Rennes kentinde yine bir eğitim seminerimiz olacak” diye belirtti.

Seminerde geçtiğimiz gün tedavi gördüğü Almanya'da şehit düşen Kürt devrimci Aysel Doğan'ın, Fransa’nın başkenti Paris’te iki arkadaşıyla katledilen Sakine Cansız belgeselindeki konuşması katılımcılara izletildi.

Seminere İsviçreli ve göçmen kadınların örgütlü olduğu kadın kurumları da katılım sağladı.