'JINHA, Türkiye için gurur kaynağı olmalı'

KJA, JINHA'ya yönelik erişim engeline tepki göstererek, bu anti-demokratik tutumdan vazgeçilmesini istedi.

KJA, JINHA'ya yönelik erişim engeline tepki göstererek, bu anti-demokratik tutumdan vazgeçilmesini istedi.

Özgür Kadın Kongresi (KJA), Jin Haber Ajansı'na (JINHA) yönelik erişim engeline ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Türkiye halklarının eşit ve özgür bir yaşamdan yana tercihini HDP çatısı altında bir araya gelerek ortaya koyduğu ve 7 Haziran seçimlerinde darbe ürünü antidemokratik seçim barajını aşarak 80 vekille parlamentoda  temsil şansı yakaladığı;  bu tarihi fırsat değerlendirilerek demokratikleşme adımlarının peşi sıra atılması gereken bir süreçte, AKP hükümetinin sistem değişikliği ve  tek başına iktidar olma hırsı ülkede  sivil bir darbe sürecinin yaşanmasını beraberinde getirmiştir" denildi.

'GERÇEK, AKP'NİN EN BÜYÜK KORKUSU HALİNE GELDİ'

Anayasal düzeyde güvence altına alınmış olan basın özgürlüğünn bugün Türkiye’de  ciddi bir tehdit altında olduğuna vurgu yapılarak, "Her gün basın çalışanlarına yönelik yeni bir hukuksuzluğun yaşandığı ve yaşanan bu hukuksuzluklara karşı yargının sessiz ve etkisiz kaldığı bir dönemden geçilmektedir" ifadelerinin yer aldığı açıklamada, şöyle devam edildi:

"Kaldı ki, Kürt sorununun çözümsüzlüğü Kürt basın ve medya kuruluşları, yine basın çalışanları açısından  etnik bir ayırımcılığı da beraberinde getirmiştir. Özgür Basın çalışanları on yıllardır devletin baskısı altında Türkiye halklarını gerçek bilgi ve haberle buluşturma mücadelesi vermekte,  bu uğurda ağır bedeller ödemektedirler. Devletli sistemlerde yasama, yürütme ve yargıdan sonra günümüzde  dördüncü güç olarak kabul edilen basın ve medya kuruluşları üzerinde var olan baskı ile etkisizleştirme politikası, dünyanın tek kadın haber ajansı olan JİNHA hakkında,  5651 sayılı kanun uyarınca Telekomünikasyon İletişim  Başkanlığı’nın vermiş olduğu  07.10.2015 tarihli ve 490.05.01.2015-237719 sayılı karar ile yeni bir boyut kazanmıştır.

Gerçek,  yüzleşilmesi ve sonuç  çıkarılması gereken en önemli demokratikleşme aracı olabilecekken; AKP hükümetinin en büyük korkusu haline gelmiştir. Basın ve Medya kuruluşları üzerinde var olan baskı, operasyon, gözaltı ve tutuklamalar bu korkunun bir sonucudur. Ancak güneşin balçıkla sıvanamayacağını herkes çok iyi bilmektedir. Gerçek bilgi ve haber en önemli rehber olarak kabul edilmelidir."

'KADINLARA ER YA DA GEÇ HESAP VERECEKLER'

JINHA’nın varlığının , Türkiye için bir şans ve gurur kaynağı olması gerekirken, devlet kurumları eli ile susturulmak istenmesinin  büyük bir utanç olduğunu belirten KJA, açıklamasını şöyle noktaladı: "Bu utancı yaşatanlar  Türkiye toplumuna ve özellikle de kadınlara er ya da geç hesap vereceklerdir. Muhalefetin olmadığı ya da yaşamasına izin verilmediği rejimlerin adının demokrasi olmadığını bir kez daha hatırlatarak bu anti-demokratik tutumdan bir an önce vazgeçilmesi çağrısında bulunuyor, JINHA ailesine geçmiş olsun diyoruz."