Kongra Star’ın Hesekê’de bölgenin tüm bileşenlerinden 500 kadının katılımının yanı sıra Suriye’nin Sahil, Süveyda, Halep ve Şam kentlerinden kadınların ZOOM üzerinden dahil olmasıyla gerçekleştirdiği Kadın Danışma Çalıştayı sonuç bildirgesiyle sona erdi.
Sonuç bildirgesinin Kürtçesini Kongra Star Demokratik Siyasi İlişkiler ve Uzlaşma Komitesi Sözcüsü Rîhan Temo, Arapçasını ise Zenûbiya Kadın Topluluğu Sözcüsü Xûd El Îsa okudu.
Çalıştayın sonuç bildirgesi şöyle:
“Ortadoğu'da 2011 yılında halkın ve kadınların özgürlük eylemleriyle başlayan süreç, son birkaç ayda yaşanan gelişmelerle yeni bir aşamaya girdi. Suriye topraklarında 13 yıldır devam eden savaşın en ciddi sonuçlarını kadınlar yaşadı. Bu süre zarfında kadınlara tecavüz etmekten, kadınların pazarlarda satılmasına, insanların katledilmesinden tarihi-kültürel mirasın yok edilmesine kadar ciddi savaş suçları işlendi. Arîn Mîrkan, Avesta Xabûr, Rêvan Kobanê, Jiyan Tolhildan, Sosin Bîrhat, Seada, Hind, Qemer, Şamîram Xabûr, Wîdad Yunan, Elerya Yaqub ve hala savaş tünellerinde direnen kadınların mücadele, direniş ve fedai eylemleri sayesinde, DAIŞ ve karanlık güçler yenildi. Bu kadar ağır bedeller ödenerek Kuzey ve Doğu Suriye’de yeni bir demokratik sistem oluşturuldu. Bu sistemde kadınlar özsavunmadan siyasete, kültür ve sanattan ekonomiye, adaletten eğitim sistemine ve ekolojiye kadar her alanda örgütlenmesini sağlamıştır. Kadınların kurduğu, Ortadoğu ve dünya kadınlarının güç ve ilham aldığı bu örgütsel sisteme kadın devrimi adı verildi. Kadınlar, Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi’nin toplumsal ittifakıyla başarılarını garantiledi. Şu anda biz kadınlar olarak, kadın sistemini ve kadın özgürlüğünü güvence altına almanın bir adımı olarak kadın toplumsal ittifakının hazırlanması yönünde çalışmalara başlıyoruz ve bununla bu başarılara bir yenisini eklemek istiyoruz.
Yıllarca halkı, kadınları, farklı inanç ve kültürleri baskı altına alan Baas rejimi yıkıldı. Baas rejiminin yıkılmasına yol açan temel faktör, demokrasi ve özgürlük taleplerinin yok sayılması, bastırılması, anti-demokratik uygulamalar ya da merkezi otoriter bir düzenin kurulmasıydı.
Kadim bir tarihe sahip olan ve tarih boyunca pek çok halkın ve inancın bir arada yaşadığı bu topraklar, bu otoriter rejimin eylemleri ve 13 yıl süren savaş sonucunda bu birlikte yaşama kültürü çok acılar çekmiş, insanlar acı çekmiştir. Ancak tüm farklılıkları dikkate alan, eşitlikçi ve demokratik bir sistem, bu birlikte yaşama kültürünü Suriye’de yeniden yeşertebilir. Suriye, o zaman Suriye’deki herkesi Suriye’si olabilir. Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, son 13 yılda savaş tehditlerine ve saldırılara rağmen bunu Demokratik Ulus perspektifiyle hayata geçirdi. Başarısı kanıtlanmış bu sistemin Suriye genelinde yaygınlaşması için bir an önce etkili çalışmaların yapılması gerekiyor. Baas rejiminin ardından bir kez daha kadın ve insan haklarının tanınmadığı, farklı inanç ve kültürlerin tehdit altında olduğu üniter, merkezi bir devlet kurma çabaları yaşanıyor. Böyle bir durumda yeni savaş ve çatışmaların kapısı açılacaktır. Ödediğimiz bedeller, yaşadığımız acılar, yerinden edilen milyonlarca insanın geleceği, kadınların ve bölgede yaşayan insanların karşı karşıya olduğu tehlike, kadınların bu sürece daha aktif dahil olmasını sağlıyor.
Ortadoğu'da halkların baharı ancak kadınların özgürlüğüyle gerçekleşebilir. Jin Jiyan Azadî felsefesinin bir sisteme dönüştüğü Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadınlar olarak, Suriye’deki tüm kadınlara çağrıda bulunuyoruz. Kadınlar olarak inisiyatif alalım, özgür ve demokratik bir Suriye için ortak mücadeleyi geliştirelim diyoruz. Erkek egemenliğinin kanlı ve savaş politikalarına karşı kendimizi savunalım ve kadınların desteğiyle yeni bir Suriye inşa edelim.
Bu temelde çalıştayımız şu sonuçlara ulaştı:
-Suriye Kadın Meclisi tarafından ilan edilen deklarasyonun desteklenmesi ve yaşanabilir hale getirilmesi için sizlerin de uygulanmasında aktif rol oynamanız gerekmektedir.
1-Suriye Kadın Konseyi tarafından açıklanan deklarasyonun desteklenmesi ve yaşanabilir hale getirilmesi için uygulanmasında aktif rol alınması gerekmektedir.
2-Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi’nin Toplumsal Sözleşmesi’nde yer alan kadınların hak ve özgürlüklerinin Suriye’nin yeni anayasasında yer alması için etkin faaliyetlerin yürütülmesi.
3-Kuzey ve Doğu Suriye’nin işgal edilen tüm bölgeleri iade edilmeli ve buralarda göç etmek zorunda kalan göçmenler tekrar evlerine ve yerlerine geri dönmeli.
4- Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadınların toplumsal sözleşmesinin kısa sürede tamamlanması ve ilan edilmesi.
5- Suriye'de yaşayan tüm halk, inanç ve kültürlerden kadınların gerekli temsiliyle, Suriye'de yeni bir sistemin kurulması için planlanan ulusal kongreye katılımının yüzde 50’sinin kadınlardan oluşması sağlanmalı.
6- Geçici yönetimde kadınların iradesini temsil eden kadınların dahil edilmesi.
7- Anayasa yazım komitesine kadınları da dahil edilmesi.
8- Kadın hakları konusunda hiçbir kısıtlamaya izin verilmemelidir.
9- Kadınların kendi istekleri gibi yaşamaları için istihdamına, eğitimine, seyahat haklarına, yaşam tarzına ve giyimine müdahale edilmemesi.
10-Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, kadın özgürlüğünün teminatı olarak görülmeli.”