‘Kadın hakları dünyanın her yerinde geriledi’ uyarısı

Sivil toplum örgütleri tarafından hazırlanan bir rapora göre dünyada kadın hakları alanındaki gerilemeler arttı.

Jean-Jaurès Vakfı ve feminist dernek Equipop’un raporunda özellikle ABD Yüksek Mahkemesi’nin kürtaj hakkını iptal etmesi, Afganistan’a kadınlara eğitim yasağı ve bazı iş alanlarından dışlanması, Polonya’da doğum kontrolüne erişim üzerindeki kısıtlamalara dikkat çekiliyor.

Raporda, kadın hakları alanındaki gerilemeler için “dünyanın her yerinde artıyor” denildi.

Rapor, diplomatik satranç tahtasının zıt kutuplarında yer alan devletler, aşırı sağcı siyasi gruplar, köktendinci hareketlere işaret edilerek, hak karşıtı hareketlerin “genellikle heterojen ittifakların meyvesi” olduğu kaydediliyor.

Özellikle iyi örgütlenmiş bu hareketlerin "birbirleriyle bağlantılı" olduğu ve "cömertçe finanse edildiğine" vurgu yapılan raporda, bunun da onların ilerlemeleri engellemelerine, statükoyu korumalarına veya haklar açısından gerilemelere neden olduğu belirtiliyor.

Mevcut durumda aralarında Fransa’nın da olduğu 10 dolayında ülke feminist bir dış politika hayata geçirme niyetini ortaya koydu. Bunu yapmak için rapor, feminist derneklere verilen mali desteğin "önemli ölçüde" artırılmasını ve feminist mücadelelerin "diplomasinin öncelikli konusu" haline getirilmesini öneriyor.