Kadın kırımına karşı özgür kadın!

TJK-F 4. olağan kongresini Fransa'nın her bölgesinden gelen delegeleriyle "Kadın kırımına karşı özgür kadını ve özgür toplumu savunma zamanı" şiarıyla Paris DKTM'de gerçekleştirdi.

TJK-F Fransa çapında delegelerin katılımıyla 4. Kongresini Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde gerçekleştirdi. Kongre, Cumartesi günü saat 11.00'de şehitler anısına yapılan saygı duruşuyla start aldı. Divan seçiminin ardından gündem değerlendirildi.

Dünya ve Kürdistan'daki siyasal gelişmelerin ışığında kadın mücadelesinin geldiği düzey, Kürt kadın hareketinin aldığı yol ve dünya kadınlarına sunduğu perspektiflere vurgu yapılan siyasal gelişmeler bölümünde, kadınların dünya çapında mücadeleye öncülüğü vurgulandı. Kürdistan'dan Arjantin'e, Afrika'dan Latin Amerika'ya uzanan dünyanın birçok alanında kadınların alanlarda ve hak mücadelesinde öncü bir rol oynadığı vurgulanan siyasal gelişmeler bölümünde, Kürt kadın hareketinin kendi mücadelesinde kat ettiği yolun dünya kadınlarına esin kaynağı olduğu ifade edildi.

Pandemi koşulları ve yaşanan kısıtlamalara karşın 1 yıl boyunca faaliyetlerin kesintiye uğramadan sürdürüldüğüne dikkat çekilen çalışma raporu bölümünde, aynı zamanda örgütlenme sorunlarına da dikkat çekildi. Üç Kürt kadın devrimci Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için Adalet eylemlerinin katılım düzeyi ve örgütlenmesi, kadın komünleri ve meclislerinin kendi çalışmalarını pandemiye karşın yürütmesi, Diktatörün yargılanması için 100 Neden kampanyasında alınan yol başlıklarında çalışmalar hakkında delegeler bilgilendirilirken, kongreye katılan delegeler tarafından çalışmalar değerlendirildi.

ÖRGÜTLENMEMİŞ TEK KADIN KALMAMALI

Yapılan değerlendirme bölümünde, kadınların kendi mücadelelerini sahiplenme noktasında daha fazla örgütlenme aracı ve projeler oluşturması gerektiği vurgulanırken, "kadın özgürleşmedikçe toplum özgürleşmez" şiarıyla cins bilinci temelinde kadın örgütlenmesinin kurumsallaşmasının öneminin altı çizildi. Toplumla daha fazla iç içe, ülkedeki siyasal ve sosyal gelişmelerin topluma aktarılması, Fransa'da yaşayan Kürt kadınlarının kendi mücadele deneyimini başta Fransız feminist hareketlere aktarma, kadın emeğinin toplumsallaşması ve kurumsallaşması boyutu değerlendirmelerin odağına alınırken, örgütlenmemiş tek kadın kalmaması şiarıyla yeni bir dönemin startı verildi.

Değerlendirmelerin ardından, Fransa Kürt Kadın Hareketi delegelerin oy birliğiyle yeni çalışma yılını yürütmek amacıyla 5 kişilik yönetimini belirledi. TJK-F yeni çalışma döneminin ilk çalışmasını da "Diktatörün yargılanması için 100 Neden" kampanyasının ikinci etabına hız vereceğini vurgulayarak kongresini, "jin jiyan azadi, "Bijî Serok Apo" sloganlarıyla sonlandırdı.