GÖRÜNTÜLÜ

Kadın yazar ve akademisyenler Cizre'de

Türkiyeli yazar ve akademisyenlerden oluşan Kadın Dayanışma Grubu, Cizre'yi ziyaret etti.

Aralarında Oya Baydar, Perihan Mağden ve Ayşe Kulin'in de olduğu Kadın Dayanışma Grubu, günlerce devlet terörünün sürdüğü Cizre'de yaşamını yitiren 21 kişinin ailelerini ziyaret etti. Heyet adına konuşan Baydar, AKP'yi uyararak, "iktidar uğruna insanları öldürmekten vazgeç" dedi.
Şırnak'ın Cizre ilçesinde özel harekat polislerinin ağır silahlarla saldırdığı Cudi ve Nuh mahallelerini gezen 24 kişilik heyet, daha sonra yaşamını yitiren 21 sivilin taziyesinin gerçekleştiği Cudi Taziye Evi'ne gitti. Burada binlerce kişi tarafından alkış ve zılgıtlarla karşılanan kadınlar, yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığında bulundu.

'BUGÜN HEPİMİZ CİZRELİYİZ'

Heyet adına konuşan Yazar Oya Baydar, "İktidarların gözü dönmüşlüğü, savaşa programlanmış akılların insan yaşamını hiçe sayan gaddarlığı karşısında, Cizre çaresizliğimizin ağlama duvarı, 'ama’larımızdan utandığımız vicdan mahkemesi, Türkiye Kürdistan’ın yaralı kalbi" ifadelerini kullandı.
"Batı’da yaşayan bir grup kadın, Cizre’ye gitmek üzere yola çıktık ve bugün hepimiz Cizreliyiz, silahlar susup barış umudu yeşerene kadar da Cizreli kalacağız" diyen Baydar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Çünkü Cizre sadece bir yer adı, sadece haritada bir nokta değil, Kürt halkına yönelen şiddetin, zulmün, düşmanlığın adı. Cizre, barış umutlarımızın iki ateş arasında vurulduğu; yüreklerimizin bölündüğü, halkların kardeşliğinin dinamitlendiği yer. İktidarların gözü dönmüşlüğü, savaşa programlanmış akılların insan yaşamını hiçe sayan gaddarlığı karşısında, Cizre çaresizliğimizin ağlama duvarı, ama’larımızdan, fakat’larımızdan utandığımız vicdan mahkemesi, Türkiye Kürdistanı’ın yaralı kalbi.
Batı’da yaşayan bir grup kadın, Batı’nın vicdanlı, barışçı, iyi insanlarının sevgilerini, selamlarını, geçmiş olsun dileklerini, bir daha asla temennilerini yüklenerek yola çıktık. Bizler varız, yanınızdayız, sanmayın ki acılarınıza yabancı kaldık, sanmayın ki olanlara sadece seyirci kalmanın utancını duymadık, ve sanmayın ki böyle devam edecek, demeye geldik. Cizre’nin acısını ortak acımız kılmaya, ellerimizi kenetlemeye, barışı kazanmak için yüreklerdeki duyarsızlığı, güvensizliği karınca kararınca onarmaya geldik. Kürt oldukları için insanların diri diri yakılmak istendiği, linç edildiği, öldürüldüğü bir dünyada, o kandırılmış, arkaları iktidar tarafından sıvazlanıp meydanlara sürülmüş saldırgan güruhlarla birlikte yaşamaktan duyduğumuz utancı ve korkuyu duyurmak için geldik."

AKP'YE UYARI: İKTİDAR UĞRUNA ÖLDÜRME!

AKP hükümetine, "İktidar uğruna insanları öldürme" çağrısında bulunan Baydar, "Vatan bölünüyor paranoyasıyla vatanın gerçekten bölünmesini körükleyenleri, 'şehitler ölmez' diyerek nice fidanımızı, nice insanımızı ölüme gönderenleri, sorunlarımızın savaşmadan, öldürmeden çözülebileceği umutlarımızı dinamitleyenleri, barış değil savaş planları yapanları, iktidarları uğruna halkları, insanları hiçe sayanları uyarmaya geldik. Bugün Batı’dan Cizre’ye yola çıkan kadınlar, her birimiz farklı kesimlerden, farklı siyasal-toplumsal çevrelerden gelsek de, kanın durması, barış yollarının açılması, Kürt halkına ve örgütlerine yönelen ırkçı faşist saldırıların en ağır şekilde cezalandırılması taleplerinde buluşuyoruz" diye konuştu.

HEYETTE YER ALANLAR

Heyette yer alan isimler şöyle:
"Gülseren Onanç Ayşe Kulin, Perihan Mağden, Oya Baydar, Nesrin Nas, Zeynep Oral, Nurcan Baysal, Yasemin Bektaş, Özlem Dalkıran, Ebru Baybora Demir, Ayşe Erzan, Nevin İl,  Hande Karakulluk, Ayşe Köroğlu, Çiğdem Mater, Maya Arakon, Nil Mutluer, Filiz Şahin, Mebuse Tekay, Melek Ulagay, Melek Ufuk, Reyhan Yalçındağ, Yaprak Yapsan, Meryem Yavuz."
 

...