Kadınlar AKP’nin savaş politikasını protesto etti

Kuzey Kürdistan ve Türkiye’nin birçok kentinde meydana çıkan kadınlar AKP’nin savaş politikalarını gürültü çıkarıp, oturma eylemi düzenledi.

Kuzey Kürdistan ve Türkiye’nin birçok kentinde meydana çıkan kadınlar AKP’nin savaş politikalarını gürültü çıkarıp, oturma eylemi düzenledi. 

İSTANBUL 

İstanbul'da Barış Kadın Girişimi üyesi, Kadıköy Altıyol Meydanı'nda bir araya geldi. "Aşiti" pankartını açarak İskele Meydanı'nda doğru yürüyen kadınlar "Savaşa dur de", "Barış için ses çıkar" sloganları ve çaldıkları tencere ve tavalar ile savaş politikalarını protesto etti. Yürüyüşün ardından sırayla söz alan kadınlar savaşın yarattığı ortama dikkat çekerek, neden savaşın son bulması gerektiğini sıraladı. 

MERSİN

Mersin Kadın Platformu üyeleri bir araya gelerek, ses çıkarma eylemi yaptı. Forum Alışveriş Merkezi Havuz başında bir araya gelen kadınlar, "Barışa ihtiyacım var sende barışa ses ver" pankartını açarak, Atıf Yılmaz Meydanı'na kadar "jin şer naxazin" ve "Savaş değil özgürlük" sloganları eşliğinde yürüyüş düzenledi. Yürüyüşün ardından kadınlar adına açıklama yapan açıklamayı yapan Tuna Şahin, 20 Temmuz'dan bu yana Kürdistan kentlerinde 43 günde 178 cenazenin kaldırıldığını söyledi. Katliamlara karşı sokakta olduklarını belirten Şahin, "Silahlar sussun barış konuşsun demek için savaşa karşı ses çıkarıyoruz" dedi. 

Eylem sloganlar ile son buldu. 

ADANA

Adana Kadın Platformu öncülüğünde İnönü Parkı'nda bir araya kadınlar, tencere ve tava çalarak ses çıkarma eylemi yaptı. Kadınlar adına açıklama yapan İdil Sevim, savaşa feda edilenin kadınların çocukları olduğuna dikkat çekerek, "Biz seçiminizi savaştan yana yapmadık. Diyalog ve müzakereler başlasın" dedi.

MUŞ

Muş'un Malazgirt ilçesinde DBP İlçe binasının önünde bir araya gelen yüzlerce kadın Özgürlük Park'ına kadar çatal, bıçak ve erbane ile gürültü eylemi yaptı. Yürüyüş boyunca sloganlar atan kadınlar parka varınca oturma eylemine geçti. Oturma eyleminin ardından açıklama yapan HDP İl Yöneticisi Ayşe Söylemez, devletin Kürtlere karşı her türlü suça imza attığına dikkat çekerek, savaşın bir an önce son bulmasını istedi.

Ardından konuşan HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik ise AKP Kürdistan'da topyekun bir savaş başlattığını hatırlattı. 

Açıklama ardından kadınlar sloganlar eşliğinde dağıldı. 

SİİRT

Siirt'te KJA öncülüğünde DBP ve HDP il binası önünde bir araya gelen kadınlar, açtıkları her dilden barış mesajının yazıldığı pankart ile İHD binasına kadar yürüdü. "Kadınım, barışın aynasıyım", "Ey sarayın sultanı bulasın belanı", "Aşitî" ve "Bir kadın olarak barış diyorum" dövizlerini taşıyan kadınlar sık sık, "Anayız, barıştan yanayız" sloganlarını attı. Beyaz tülbent takan kadınlar alınan polisiye önlemlere rağmen yürüyüşlerinin sonunda açıklama yaptı. Kadınlar adına açıklama yapan Barış Anneleri Meclisi üyesi Maşallah Işık Arslan, "Biz anneler olarak artık ağlamak istemiyoruz" diyerek, herkesin el ele verip savaşa karşı durması gerektiğine vurgu yaptı. Bir diğer anne Vetha Kaçar, "Biz barışı savundukça, barış için sokaklara çıkıp haykırdıkça öldürülüyoruz" diyerek, yaşanan kadın ölümlerini hatırlattı. Siirt Belediyesi Eş Başkanı Belkıza Beştaş Epözdemir, savaşlarda en çok etkilenenlerin kadınlar olduğu işaret etti. 

Eylemde konuşan HDP Siirt Milletvekili Hatice Seviptekin ise aynı topraklarda yaşayan insanların renk, kültür ve dillerinin birbirine karıştığını ifade etti.


IĞDIR 

Iğdır'da KJA bileşenleri öncülüğünde Belediye Meydanı'nda bulunan İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi alanı önünde bir araya gelen kadınlar anıta beyaz bez parçaları asarak ile beyaz balonlar ile süslendi. "Bu kirli savaşa kurban verecek evladımız yoktur", "Her yerde barış nöbetindeyiz, ses çıkarıyoruz", "Tüm kadınlar savaşa karşı barışı haykırmalıdırlar", " Barışı kadınlar getirecek" dövizlerini taşıyan kadınlar düdük ve tava tencere sesleri ile gürültü eylemi yaptı. 

Ardından kadınlar adına açıklama yapan Iğdır Belediye Eşbaşkanı Şaziye Önder, sınır ötesi savaş yetkisinin Kürtleri öldürme yetkisi olduğuna dikkat çekerek, "Görünürde çatışan ama aslında aynı duygu ve düşünceleri taşıyan AKP, CHP ve MHP mecliste sınır ötesi savaş yetkisi veren tezkereye 3 Eylül'de birlikte evet demiştir. IŞİD barbarlığına karşı bir şey yapmayan hükümet bu yetkiyi kime karşı kullanacaktır? Bu yetki nerede olursa olsun Kürtleri öldürme yetkisidir. Yoksul halk çocuklarını öldürme yetkisidir" dedi.

AMED
Amed’de KJA ve Barış için Kadın Girişimi (BİKG) öncülüğünde, Sur ilçesi Hasırlı Mahallesi Özgür Yurttaş Derneği önünde bir araya gelen kadınlar beyaz tülbent takarak eylem yaptı. "Kadına yönelik şiddet ideolojiktir" dövizlerini açan kadınlar son aylarda polis kurşunlarıyla katledilenlerin fotoğrafları taşındı. Zılgıtlar atıp, alkış tutan kadınlar düdükler çalarak, 5 dakikalık oturma eylemi yaptı. Ardından kadınlar adına açıklama yapan KJA aktivisti Leyla Ayaz, Sur halkı ile dayanışmak ilçede olduklarını söyledi. HDP Amed Milletvekili Çağlar Demirel ise kadınların her durumda ve her platformda barış talebini dillendirdiğine vurgu yaptı. 

Konuşmaların ardından kadınlar, zılgıtlar ve alkışlar eşliğinde mahalle içinde yürüyüş düzenledi.