Kadınlar erkek-devlete karşı alanlarda-YENİLENİYOR
Kadınlar, 8 Mart dolayısıyla alanlara çıkarak erkek-devlet zihniyetini protesto ediyor, kazanımlarına sahip çıkıyor.
Kadınlar, 8 Mart dolayısıyla alanlara çıkarak erkek-devlet zihniyetini protesto ediyor, kazanımlarına sahip çıkıyor.
Kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla eylem ve etkinliklerini sürdürüyor. Kadınlar, erkek-devlet zihniyetini protesto ederken, direnişi büyütme mesajları veriyor.
DERSİM
Dersim'de kadınlar, toplandıkları Seyit Rıza Meydanı’nda 8 Mart eyleminde buluştu.
Dersim Kadın Platformu tarafından “Yoksulluğa, Eşitsizliğe, Şiddete ve Savaşa Karşı Örgütü Mücadeleye” şiarıyla yapılacak kutlama için kadınlar Sanat Sokağı’nda bir araya gelip, buradan meydana doğru yürüyüşe geçti.
Kadınlar, rehin tutulan Kürt Siyasetçi Aysel Tuğluk ile milletvekilliği gasp edilen HDP’li Semra Güzel’in fotoğraflarını da taşıdı.
Kadınlar yürüyüşleri boyunca “Jin, jiyan, azadî”, “Yaşasın kadın mücadelesi”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları attı, zılgıt çekti.
Seyit Rıza Meydanı’na ulaşan kadınlar, burada çalınan davul ve zurna eşliğinde halay çekerek 8 Mart’ı kutlamaya başladı.
DAD: KADINLAR GÜÇLÜ DİRENİŞ TARİHİNE SAHİP
Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Kadın Meclisi, 8 Mart dolayısıyla yazılı bir açıklama yayımladı. Sêvêler'den Zarifeler'e, Fatê Reş’lerden Sakineler'e kadar kadınların güçlü bir direniş tarihine sahip olduğunun belirtildiği açıklamada, "Tarihten bugüne kadar erk devlet aklı ve mevcut iktidar, 22 yıllık pratiği ile bu kadın düşmanlığını adeta besleyen bir pratik içinde. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilerek kadın katliamların artmasına sebep olmuştur. İstanbul Sözleşmesi kadınlarındır” denildi.
MARDİN BAROSU: KAZANIMLARI KORUYACAĞIZ
Mardin Barosu Kadın Hakları Merkezi, 8 Mart dolayısıyla Mardin Adliyesi önünde eylem yaptı. Eyleme çok sayıda avukat katıldı.
Avukat Emine Erboğa, Ukrayna-Rusya savaşına dikkat çekerek, "Her savaşta olduğu gibi bu savaşta da en çok kadınlar ve çocuklar mağdur olmakta ve yaşanan süreç, dünya barışını açıkça tehdit etmektedir" dedi.
Erboğa, şunları söyledi:
"Kadınların hak mücadeleleri sonucunda elde ettiği kazanımlarının kaybına yol açacak her türlü girişimin karşısında olacağımız gibi bu kazanımların silinmesine izin vermeyeceğimizi açıkça beyan ediyoruz."
İHD MERSİN: KADIN TUTSAKLARA İŞKENCE VAR
İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi Kadın Komisyonu, dernek binasında basın toplantısı düzenledi. Komisyonu Üyesi Fatma Sarıyaroğlu, yoksulluğa, savaşa ve şiddetin her türüne karşı 8 Mart'ta mücadele için sokaklarda olduklarını söyledi.
Aysel Tuğluk gibi birçok siyasi kadın tutsağa karşı işkenceci uygulamalara başvurulduğunu söyleyen Sarıyaroğlu, "Garibe Gezer, cinsel şiddete ve işkenceye maruz kaldığı cezaevinde şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. Deniz Poyraz, göz göre göre katledildi. Gülistan Doku iki yıldır kayıp. Şule Çet katledildikten sonra birçok kadın benzeri şekilde katledildi. Cezasızlık olası failleri teşvik etmeye devam ediyor” şeklinde konuştu.
İHD Mersin Kadın Komisyonu ile Mersin Kadın Platformu, siyasi tutsak kadınlara kart gönderdi.
AMED VE ADANA BAROLARINDAN AÇIKLAMA
Amed Barosu Kadın Hakları Merkezi, 8 Mart'a dair Amed'deki adliye önünden mesaj verdi. “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz, İstanbul Sözleşmesi yaşatır” pankartının açıldığı eyleme Amed Barosu Başkanı Nahit Eren ve baro yöneticileri de katıldı. Türkçe ve Kürtçe olarak yapılan açıklamanın Türkçesini avukat Gülcan Çelik okudu.
Açıklamada, kadınların mücadeleyle önemli kazanımlar sağladığı belirtildi, “Bugün hâlâ dünyanın her yerinde kadınların en temel hakları olan yaşam hakları tehdit altında. Bu 8 Mart'ı bir tarafta devam eden savaş diğer taraftan tüm eşitsizliklere karşı büyüyen kadın mücadelesi ve dayanışması ile karşılıyoruz. Başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere sivillerin öldürüldüğü Suriye, Yemen, Filistin, Afganistan ve devam eden Ukrayna’daki savaştan etkilenen tüm kadınları ve mücadelelerini selamlıyoruz” denildi.
Açıklamada şunlar da belirtildi:
“Kadın hakları alanındaki çalışmalarıyla bilinen Figen Yüksekdağ, Ayla Akat, Aysel Tuğluk, Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak, Ayşe Gökkan ve isimlerini sayamadığımız yüzlerce kadın aktivist keyfi ve hukuksuz gerekçelerle özgürlüğünden alıkonulmaktadır. Cezaevinde bulunan tüm kadınların ve hasta mahpusların tahliyesini talep ediyor, bu hukuksuzluğa son verilmesi çağrısında bulunuyoruz."
Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi, Adana Adliyesi’nde açıklama yaptı. Kadın Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Ayça Kara Sığırcı, kazanımlara sahip çıktıklarını belirterek, "Kadınların insan haklarının ihlaline yol açacak her türlü yasal değişikliğin, uygulama ve anlayışın karşısında, tüm kararlılığımız ve dayanışma duygularımızla mücadele edeceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz" dedi.
'YENİ YAŞAMI İNŞA EDECEĞİZ'
HDP İl Kadın Meclisi ile Özgür Kadın Hareketi (TJA), "Dem dema azadiya jinan e" şiarıyla "Kadın şöleni" düzenledi. Kente bulunan bir düğün salonunda yapılan şölene, yüzlerce kadın katıldı. Etkinliğin yapıldığı salona "Şenyaşar Ailesi için adalet, herkes için adalet", "Tecrit kalksın, kapılar açılsın, barış konuşulsun" pankartları asıldı.
HDP İl Eşbaşkanı Çiğdem Karakeçili, kadınları selamlayarak "Yeni yaşamı birlikte inşa edeceğiz" dedi.
DBP Parti Meclisi (PM) üyesi Yüksel Mutlu, konuşmasına Emine Şenyaşar'ı selamlayarak başladı. Mutlu, Kuzey ve Doğu Suriye'de bugünün resmi tatil olduğunu hatırlatarak, "Rojava devrimini selamlıyoruz" dedi. Mutlu konuşmasının devamında kadınların bütün baskılara karşı sonuna kadar direneceklerini vurguladı.
Etkinlik Sanatçı Nurcan Değirmenci'nin seslendirdiği Kürtçe ezgiler eşliğinde çekilen halaylar ile son buldu.
'VAZGEÇMİYORUZ'
Urfa Barosu Kadın Hakları Merkezi ise 8 Mart etkinlikleri kapsamında, baro hizmet binası önünde basın açıklaması yaptı. Baronun hizmet binasına devasa büyüklükte “İstanbul Sözleşmesi yaşatır, vazgeçmiyoruz” pankartı asıldı.
Urfa Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Gizem Dilara İnal Günhan, kadın cinayetlerine dikkat çekti. Gülistan Doku, Aysel Tuğluk, Garibe Gezer ve Emine Şenyaşar’ın yaşadıklarına değinen Günhan, “Talebimiz tüm kadınların haklarının korunmasıdır” dedi.
'KADER DEĞİL!'
Adıyaman İl Kadın Platformu, dün kentte evli olduğu erkek tarafından katledilen Remziye Yücel'e ilişkin basın toplantısı düzenledi. HDP Adıyaman İl Örgütü binasında yapılan toplantıda konuşan platform üyesi Fahriye Akbaba, 8 Mart arifesinde kadın cinayeti işlendiğini belirterek, “Remziye Yücel (46), sabah işe gitmek için çıkarken boşanma aşamasında oldukları öğrenilen eşi Zeynal Yücel tarafından öldürüldü. Yasaların etkin uygulamamasından kaynaklı olarak, bile bile gelen şiddete artık isyan ediyoruz” dedi.
HDP Adıyaman Kadın Meclisi de sabah saatlerinde kadınlar ile kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltı etkinliği ardından kadınlar HDP il binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Yaşasın 8 Mart” pankartının açıldığı eylemde, kadınlar Aysel Tuğluk ve Deniz Poyraz’ın fotoğraflarını taşıdı. Kadın Meclisi adına konuşan HDP Adıyaman İl Eşbaşkanı Zeliha Karınca, kadın yoksulluğunun kader değil “Bir erkek egemen politikası” olduğunun altını çizdi.
HASTA TUTSAKLARA KART
İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, 8 Mart kapsamında Marmara Bölgesi'nde bulunan cezaevlerindeki hasta tutsak kadınlara Galatasaray Postanesi'nden kart gönderdi. İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, “8 Mart dünyada bütün kadınların özgürlük ve mücadele günüdür. Hapishanede olan kadınlar da kendi özgürlükleri ve hakları için mücadele ediyor. Biz, onların yaşadıkları sorunları görünür kılmak, yetkililerin ve kamuoyunun dikkatini çekmek istedik. Ve aynı zamanda hapishanede bulunan bütün kadınların gününü kutluyoruz” dedi.
'DEMOKRASİYİ İNŞA ETMEK KADINLARIN ELİNDE'
HDP Adana Kadın Meclisi veTJA, 8 Mart etkinlikleri kapsamında Ceyhan ilçesinde bulunan Belediyeevleri Mahallesi'nde kadın şöleni gerçekleştirdi. Şölene HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ve Barış Anneleri'nin yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. HDP Ceyhan İlçe Eşbaşkanı Emine Baykara, kadınların 8 Mart’ını kutladı.
HDP'li Tülay Hatimoğulları, demokratik bir Türkiye’yi inşa etmenin kadınların elinde olduğunu belirtti.
Türkiye’de 40 yılı aşkın bir süreden bu yana devam eden bir savaş olduğunu aktaran Hatimoğulları, şunları söyledi:
“Kürt sorununun bedelini yine en ağır şekilde kadınlar ve analar ödüyor. Bugün ölen bir gerillanın da annesi gözyaşı döküyor, ölen bir askerin de annesi gözyaşı döküyor. Biz artık bu savaşın bir an önce barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözülmesini istiyoruz. Hiçbir ananın gözyaşının dökülmesini istemiyoruz. Hangi ana olursa olsun, analarının gözyaşının rengi aynıdır. Bir gencin cenazesi PTT kargosu ile Amed’deki annesine gönderildi..."
Hatimoğulları, Cumartesi Anneleri’ni selamladı.
Şölen müzik dinletisi ve çekilen halaylarla son buldu.
MEZARLARA ZİYARET
HDP İzmir Kadın Meclisi, TJA, 8 Mart dolayısıyla Kürt Sanatçı Ayşeşan, HDP İzmir il binasında katledilen Deniz Poyraz ve İstanbul'da evine yapılan baskın sonucu polisler tarafından katledilen Deniz Kortak'ın mezarını ziyaret etti. Buca Kaynaklar Mezarlığı'nda bulunan mezarları ziyaret eden HDP ve TJA'lı kadınlara Deniz Poyraz'ın annesi de eşlik etti.
Anne Fehime Poyraz, "Kızım katledilmesiydi o da bugün alanlarda gününü kutlayacaktı. 8 Mart nedeniyle mezarı başında kızımı katledenlerden hesap sorulmasını ve adalet talebimi yineliyorum" dedi.
HDP Buca İlçe Eşbaşkanı Nurşen Ataman, Ayşeşan'ı anarak, büyük bir Kürt kadın dengbej olduğunu, sesinin bütün dünyaya yayıldığını aktardı. Ataman, Ayşeşan'ın mezarı başında Kürtçe şarkılar seslendirdi. Konuşmaların ardından kadınlar mezarının başına çiçek bıraktı.