Kadınlar katledilen Altürk'ü andı

Katledilen Berivan Altürk’ü anan kadınlar, cinayetlerin sorumlsunun Türk devleti olduğuna dikkat çekti.

Şırnak’ın Uludere ilçesinde boşandığı erkek Metin Şengil tarafından katledilen Berivan Altürk için anma etkinliği düzenlendi. Altürk’ün katledildiği yerde gerçekleştirilen anmaya, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir, HDP Şırnak Kadın Meclisi, Barış Anneleri Meclisi, Rosa Kadın Derneği, Silopi Belediyesi Taybet Ana Kadın Dayanışma Merkezi ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şubesi temsilcileri katıldı.

'DEVLETİN VAHŞETİN ORTAĞIDIR'

Kılaban (Qilêban) Mahallesi’nde bulunan Altürk’ün ailesinin evine taziye ziyaretinde bulunan kadınlar, burada açıklama yaptı. HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, kadın katliamların her geçen gün arttığına dikkat çekerek, buna karşı örgütlenmenin önemine değindi. İmir, “Sadece bizler kendimizi savunabiliriz. Erkeğe bütün imkan ve cesareti veren devlet kurumlarının bizzat kendisidir. Bunun için Berivan’ı katleden sadece bir kişi tek değildir. Toplumu savunmasız bırakan devletin bütün kurumları bu vahşetin ortağıdır” dedi.
Taziye ziyaretinin ardından kadınlar, Berivan Altürk'ün fotoğraflarını taşıyarak, katledildiği yere yürüdü. Burada kadın örgütleri ortak açıklama yaptı. Ortak açıklamayı okuyan Rosa Kadın Derneği Yönetim Kurulu üyesi Elif Turan, “Adli ve idari mercilerin yasaları etkin bir şekilde uygulamaması, erkeklerin, kadın üzerinde baskı kurmaya devam etmesine neden olmakta ve kadını şikayeti konusunda dirençsiz bırakarak şikayetinden vazgeçirmeye zorlamaktadır” diye konuştu.
Etkisiz ve yetersiz soruşturmalarla caydırıcı cezaların verilmemesi nedeniyle ortaya çıkan cezasızlık pratiği de erkekleri şiddet uygulama ve öldürme konusunda cesaretlendirdiğini ifade eden Turan, “Kadınların hak arama mücadelesi önündeki bürokratik engeller, işlevsiz ve kısa süreli göz boyayan tedbirler, boşanmaların önlenmesine dair iktidar söylemleri ve pratikleri, uzayan yargılama süreçleri, taleplerin sonuçsuz kalması kadınları yıldırarak, adalete olan inançlarını zedelemekte ve erkek şiddeti karşısında yalnızlaştırmaktadır. Son zamanlarda kadın kazanımlarına karşı basında ve kamuoyunda oluşturulan algı kadına yönelik şiddeti ve cinayetleri körüklemektedir” diye konuştu.

‘KADIN DÜŞMANI POLİTİKALAR ERKEKLERE CESARET VERİYOR'

Kadın düşmanı politikaların erkeklere cesaret verdiğini kaydeden Turan, “Bu politikalar her geçen gün daha da normalleştiriliyor. Her gün onlarca kadının şiddet ve katledilme haberlerini alıyoruz. Mihriban’ın faili kadın kırımını derinleştiren, cezasızlık ve iyi hal indirimi ile omuz sıvazlayan erkek devlet ve onun yargısıdır. Mücadele eden tüm kadınları pervasızca tehdit eden erkek egemenliği, tüm maskelerini atmış durumda. Boşanmak isteyen, kendi yaşamı üzerinde söz ve karar hakkına sahip çıkan kadınlar, emeğinin hakkını isteyen kadınlar, erkek otoritesini sorgulayan kadınlar, evde, sokakta, siyasette erkek egemenliğinin tekil veya örgütlü farklı tezahürlerine karşı çıkan kadınlar, yani hepimiz hedefteyiz. Biz kadınlar, devletin tüm kurumlarının görevini yapmasını ve şiddeti önleyen mekanizmaları işletmesini talep etmekten vazgeçmeyeceğiz” şeklinde konuştu.