Karabük’te siyah öğrencinin şüpheli ölümü: Irkçı cinayet mi?

Karabük Üniversitesi Makine Mühendisliği hazırlık sınıfı öğrencisi Gabon vatandaşı Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga’nın şüpheli ölümüne ilişkin soruşturmaya Gabon temsilciliği tepki gösterdi. Irkçı cinayetten şüphe ediliyor.

17 yaşındaki Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga’nın cansız bedeni 25 Mart günü Filyos Çayı’nda bulundu.

Ankara’daki Gabon temsilciliği, genç öğrencinin ölümüne ilişkin gerçek bir soruşturma yürütülmediği tepkisinde bulundu.

AFP’ye konuşan Gabon Büyükelçiliği, “ölümün boğulma suretiyle doğal” olduğu yönündeki otopsi sonuçlarını reddetti. 

Adını vermeyen bir diplomat, "Türkiye'nin bu bölgesinde hava hala çok soğukken, şort ve sandaletlerle evinden saat 23.00'te çıkıp yüzmeye gittiği iddia ediliyor. Bu delilik!" diye isyan etti.

Gabon makamları otopsi için ikinci bir görüş talep etti.  Gabonlu diplomat, "Cinayet olduğunu düşünüyoruz. Soruşturma iyi yürütülmedi. Siyah bir kadın olduğu için zanlılar sorgulanmadı" dedi.

Büyükelçiliğin verdiği bilgiye göre, Karabük Postanesi'nin iki çalışanı, genç kadına cinsel içerikli mesajlar gönderiyordu ya da postaneye geldiğinde korkutuyordu.

Diplomat, "Kurbanın telefonunda bu mesajlar bulundu. Bir arkadaşı da bu çalışanların davranışlarına tanık oldu. Ama sorgulanmadı bile. Çünkü yetkililer için Siyahtırlar, onlar yapacak bir şey yok” dedi.

Ayrıca Dinabongho’nun annesine Karabük’te ırkçılığa maruz kaldığını ve öldürülebileceğini söylediği sesli mesajlar da ortaya çıktı. Ölmeden bir gün önce genç kadının annesine yalvardığı anlaşıldı.

Genç kadın, sesli mesajlarında şu ifadelerin yer aldığı bildirildi: “Sınavı geçersem, Sakarya’da okumamın önünde hiçbir engel olmadığını söylediler. Neden korkuyorsun ki? Bırak gideyim sana yalvarıyorum anneciğim. Lütfen, yalvarıyorum. Burada bize nasıl davrandıklarını bilmiyorsun, bildiğin gibi değil. Burada kalmak istemiyorum, bırak gideyim. Babamdan da izin isteyeyim, bırakın buradan gideyim

Twitter üzerinde Dina’ya adalet talep eden mesajların yayılması ardından Karabük Üniversitesi önünde bir protesto eylemi gerçekleşti.

Gabonlu diplomat, "Cinayetin aydınlatılmasını talep etmek için barışçıl bir şekilde yürümek istediler, ancak göz yaşartıcı gazlarla dağıtıldılar ve sindirildiler" diye tepki gösterdi.