Keskin: Gözaltındaki 23 kadına şiddet uygulandı

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, 16 Mart günü Amed merkezli operasyonlarda gözaltına alınan 23 kadına fiziki ve duygusal şiddet uygulandığını açıkladı.

Ev baskınlarında gözaltına alınan siyasetçi, sivil toplu örgütü temsilcisi ve sendika yöneticilerinin de aralarında olduğu 23 kadına ilişkin Amed ve Batman’da açıklama yapıldı.

AMED

Amed’deki açıklama İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve dosyanın avukatları tarafından İHD Ames Şubesi’nde yapıldı.

Keskin, "Amed’de yakın dönemde kadınlara karşı yapılan 3’üncü operasyon oldu. AKP yönetimi, kadınlara karşı tavrını İstanbul Sözleşmesi’ni feshederek göstermişti. İstanbul Sözleşmesi’nin feshi, kadınlara yönelik şiddeti onaylamak anlamına geliyor. Dün kadınların evlerine yapılan operasyonlarda da kendilerine hem duygusal hem de fiziksel şiddet uygulandı” dedi.

Kadına yönelik şiddetin “politik” olduğunu vurgulayan Keskin, “Devletin kullandığı dil ve fiili uygulamaları kadına yönelik şiddeti besliyor, artırıyor” diye ekledi.

Keskin, gözaltına alınan kadınların derhal serbest bırakılmasını isteyerek, “AKP’ye, devleti yönetenlere de çağrımız, kadına yönelik şiddet politikasından vazgeçin. Sizin kadınlara sadece siyasi görüşleri, sivil alandaki çalışmaları nedeniyle yaptığınız her şiddet, evdeki şiddeti besliyor. Bunu unutmayın” ifadelerini kullandı.

Gözaltındaki şiddete ilişkin bir soru üzerine Keskin, "Her gözaltı hem duygusal hem fiziksel şiddettir (…) Gözaltına almak başlı başına bir fiziksel şiddettir. Eminim yaşananlar yakında açıklanacak, ama gözaltı olayının kendisi hem duygusal hem fiziksel şiddettir. Sadece görüşleri nedeniyle bu insanlar gözaltında” dedi.

Dosya avukatlarından Berfin Polat ise dosyada gizlilik kararının olduğunu belirterek, “İfadeler de henüz alınmış değil. Dolasıyla alınma gerekçelerine yönelik sahip olduğumuz bir bilgi yok” dedi.

BATMAN

Batman'da da Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) öncülüğünde bir açıklama yapıldı.

Yılmaz Güney Parkı’nda düzenlenen açıklamaya HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, yerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz ile çok sayıda kadın katıldı.

HDP Merkez İlçe Eşbaşkanı Gurbet Doğan, "Yargı taciziyle genelde bütün kadınlara özelde de Kürt kadınlarına yönelik yapılan bu saldırıların amacı kadınları susturmak, özgürlük, adalet ve barış taleplerini kriminalize etmektir" diye konuştu.

Doğan, gözaltılarla "Kürt kadın mücadelesine gözdağı" verilmek istendiğini söyleyerek, "Dün olduğu gibi bugün de hedefinde olduğumuz bu yargı şiddeti bizi yıldıramaz, tüketemez ve azaltamaz. Bizim  kadın özgürlük mücadelesine ve barışa olan inancımızı güçlendirir. Boyun eğmedik, eğmeyeceğiz. Kadın arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın” ifadelerini kullandı.

GÖZALTINDAKİ 23 KADIN

Gözaltında tutulan 23 kadın şöyle: Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, dernek yöneticisi Nevin Oyman ve dernek üyesi Fatma Gültekin, yerine kayyım atanan Sur Belediye Eşbaşkanı Filiz Buluttekin, HDP Yenişehir İlçe Eşbaşkanı Remziye Sızıcı, Bismil Belediyesi Eşbaşkanı Gülşen Özer, Yenişehir Belediye Meclis üyesi Emine Kaya, SES Diyarbakır Şube Kadın Sekreteri Fatma Yıldızhan, TÜMBEL-SEN Şube Eşbaşkanı Nihal Yanık, Eğitim Sen 1 Nolu Şube Sekreteri Hatice Efe, BTS Şube Kadın Sekreteri Bahar Uluğ, TJA Aktivistleri Zekiye Güler ve Jale Okkan ile Sakine Karadeniz, Birsen Güneş, Hazal Yıldırım, Safiye Akdağ, Esma Efetürk, Yıldız Kardaş, Evin Yelboğa, Ayşe Emine Akşahin, Emine Çetiner ve Keziban Kuday.