Kevana Zêrîn Hareketi Rojda Bakur’u andı

Kevana Zêrîn Kadın Kültür Hareketi, yakalandığı kanser nedeniyle şehit düşen Demokratik Kültür ve Sanat Hareketi Üyesi Rojda Bakur’u andı.

26 Nisan 2022 günü şehit düşen Demokratik Kültür ve Sanat Hareketi Üyesi Rojda Bakur (Bahar Yeşilyurt), binlerce yurttaşın katıldığı bir cenaze töreniyle Dêrik’te bulunan Şehit Xebat Dêrik şehitliğinde toprağa verilmişti.

Yakalandığı kanser hastalığı sonucu şehit düşen ve 30 yıldan fazladır Kürt Özgrülük Hareketi’nin saflarında mücadele eden Rojda Bakur’u, Kevana Zêrîn Kadın Kültür Hareketi (Tevgera Çanda Jinên Kevana Zêrîn) yazılı bir açıklama yayınlayarak andı.

‘HASTALIĞINA RAĞMEN ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRDÜ’

Batman’da dünyaya gelen Rojda Bakur’un yurtsever bir aileden geldiği ve 1991 yılında gerilla saflarına katıldığı belirtilen açıklamada, Rojda Bakur’un mücadele hayatına ilişkin devamla şu bilgiler ve mesaj yayınlandı:

“Rojda arkadaş Botan ve Garzan bölgelerinde gerilla mücadelesinin en zorlu yıllarında gerillacılık yaptı ve Türk ordu güçleriyle girdiği bir çatışmada ağır yaralanarak esir düştü. Ağır işkencelerinin altında görkemli bir direnişe imza atan Rojda arkadaş, zindanlarda birçok kez açlık grevi direnişlerine de öncülük etti. 9 yıl zindan hayatının ardından mücadelesini dışarıda sürdüren Rojda arkadaş, özgürlük hareketindeki tecrübesini kültür-sanattaki kabiliyetiyle birleştirerek devrimci bir sanatçı olma yolunu seçti.

Önder Apo’ya güçlü şekilde bağlı olan Rojda arkadaş hiçbir zaman ağır mücadele koşulları karşısında şikayetçi olmadı. Her ne kadar bir süredir yakalandığı kanserden dolayı tedavi görmesine rağmen bir an bile kültür-sanat alanındaki çalışmalarından uzak kalmadı, aktif şekilde bu çalışmaların içinde yer aldı, moral ve coşkusundan hiçbir şey kaybetmedi.

Başta Rojda arkadaşın ailesi olmak üzere yoldaşları ve Kürt halkına başsağlığı diliyoruz. Her ulus için özgürlüğü garantileyen değerler vardır. 50 yıldır Kürdistan ve dünyada direnişin sembolü PKK mücadelesi de şehitleriyle var oluyor. Bundan dolayı şehitler ellerindeki özgürlük meşaleleriyle devrimin yolunu aydınlatıyor.”