KJAR: ‘Jin, jiyan, azadî’ devriminin sesi yükseltilmeli

KJAR, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “8 Mart’ta kadınlar, gençler ve toplumun tüm kesimleri İran ve Doğu Kürdistan’daki tüm köy ve kentlerde ‘Jin, Jiyan, Azadi’ devriminin sesini yükseltmelidir” çağrısında bulundu.

Doğu Kürdistan Özgür Kadın Topluluğu (Komelgeha Jinên Azad a Rojhelatê Kurdistan-KJAR) yaptığı yazılı açıklamada KJK’nin 8 Mart 2023 Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle ilan ettiği ‘Bi jin jiyan azadî re ber bi şoreşa jinê’ (Jin jiyan azadî ile kadın devrimine yürüyoruz!) hamlesine desteğini ifade etti.

KJAR’ın açıklaması şöyle:

“Kadın özgürlük devriminin evrenselleştiği bir dönemde 8 Mar’ı karşılıyoruz. ‘Jin, Jiyan, Azadi’ devriminin öncüleri 8 Mart’ın direniş kültürünü en doğru anlamıyla taşıyor. 8 Mart, kadınların kapitalist ve erkek egemen moderniteye karşı mücadele ve zaferiydi.

Bu rejim, 45 yıldır toplumların kültürleri, kimlikleri ve varlıkları üzerinden imha ve inkar politikaları üretiyor. 8 Mart, İranlı kadınlar açısından oldukça önemlidir. Diktatör rejim 1979 yılında kadınların 8 Mart için sokaklara çıkarak haklarını talep etmesini engellemişti. İran rejimi o günden bu yana işkence ve idamlarla kadınların iradelerini ve varlıklarını teslim almak istiyor. Zorunlu başörtüsü adı altında kadınların elinden birçok siyasi, toplumsal ve ekonomik hakları alındı. Ancak kadın-anne kültürü erkek egemen zihniyete hiçbir zaman teslim olmadı.

Kadınların yüz yıllık miras ve mücadelesi Kürt kadınların şahsında ‘Jin, Jiyan, Azadi’ felsefesiyle tüm insanlığın özgürlük gücü oldu. Doğu Kürdisan ve İran’da gelişen mücadele ve direniş, özgür yaşam ve kimliğin sembolüdür. 21. yüzyılda kadınlar artık özgürlüklerinin tarihini kendileri yazıyorlar. Tüm duvarları yıkan kadınlar özgürlük ve demokrasiye susayan halkları kucakladı. Bizler bu devrime ‘zihniyet devrimi’ diyoruz. İran ve Doğu Kürdistan’daki kadınların mücadelesi özgürlük felsefesi üzerinde gelişmeye devam ediyor ve demokratik ulus inşasının en güçlü temelini oluşturuyor. Bu nedenle bizler de Kadınlar için Demokratik Konfederalizm’in inşasının vakti geldi diyoruz.

Devlet kadın devriminin iradesi ve gücü karşısında çürümüşlüğü yaşıyor. Saldırı politikalarıyla sadece iskeletini koruyor. Kadınlar ve halkların radikal mücadelesiyle bu iskelet de daha fazla diirenemeyecektir. Toplum artık her şeyi göze almıştır. 21. yüzyılda kadınlar kendilerini artık kurban olarak görmüyor, değişim ve dönüşüme öncülük ediyorlar. Demokratik ve özgür bir İran yalnızca kadınların özgürlüğüyle sağlanabilir. Despot rejim kadınları meydandan koparmak istese de kadınlar büyük bir cesaretle meydanlara çıktı. ‘Jin, Jiyan, Azadi’ tüm kadınları, ulusları ve inançları örgütleyebilecek bir çatı haline geldi.

8 Mart 2023’le birlikte tüm mücadelemizle İran ve Doğu Kürdistan’da özgürlük meşalesini yükseltmeli, kadın ve yaşam üzerindeki erkek egemen, despot zihniyete son vermeliyiz. ‘Jin, Jiyan, Azadi’ devrimini yalnızca örgütlülük ve birlik zafere ulaştırabilir. ‘Jin, Jiyan, Azadi’ çok güçlü bir şekilde kahraman şehitler ve dönemin fedaileriyle halklar arasında bir körü inşa etti. Bizler çok güçlü bir mücadeleyle tüm sokakları, mahalleleri, üniversiteleri, kent ve köyleri örgütleyecek ve devrimi büyüteceğiz. Hiçbir güç öncüleri gençler ve kadınlar olan bu devrimi özünden uzaklaştıramayacaktır. İran halkları ve kadınlar yalnızca kendi güçlerine güveniyor. Eğer dün meydanlarda binlersek bugün milyonlara ulaşmamız lazım. Tüm Kürt, Beluc, Arap, Fars ve Azeriler evlerde, okullarda, üniversitelerde, yaşamın tüm alanlarında özgürlük mücadelesini örgütlemelidir. Bizler ‘Jin, Jiyan, Azadi’ felsefesiyle büyük kadın devrimine doğru ilerliyoruz. Bu felsefenin mimarı Önder Öcalan, kadın gerillaların özgürlük yürüyüşünü 8 Mart 1998 tarihinde başlattı. Kadınlar fikir ve felsefeleriyle güç ve irade sahibi olarak özgürlük mücadelesini başlattı. Önder Öcalan’ın fiziki özgürlüğü tüm çalışmalarımızın merkezi olmalıdır. İnsanlığın özgürlüğü Önder Öcalan’ın özgürlüğüyle sağlanacaktır.

KJAR olarak KJK’nin 8 Mart 2023 Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle ilan ettiği ‘Bi jin jiyan azadî re ber bi şoreşa jinê’ (Jin jiyan azadî ile kadın devrimine yürüyoruz!) hamlesine katılıyor ve bu önemli hamlenin Kürt kadınlarının uzun yıllara dayanan tecrübesiyle dünyanın her yanına yayılacağına inanıyoruz. Siyasi, toplumsal ve savunma gücümüzü mücadeleyle daha da büyüteceğiz. Hiç kimsenin emeğimizin ürünlerini çalmasına izin vermeyeceğiz. 8 Mart’ta kadınlar, gençler ve toplumun tüm kesimleri İran ve Doğu Kürdistan’daki tüm köy ve kentlerde ‘Jin, Jiyan, Azadi’ devriminin sesini yükseltmelidir. Şehitlerimizin kanının döküldüğü her yeri ve yaşamın her alanını ‘Jin, Jiyan, Azadi’ sloganıyla süslemeliyiz. 8 Mart vesilesiyle bir kez daha özgürlük ve demokrasi şehitlerini saygıyla anıyor ve verdiğimiz mücadeleyi büyütme ve zafer sözünü yineliyoruz.