Kongra Star kongresi düzenlendi: Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için çalışmalar artırılacak

Kongra Star 9’uncu kongresi gerçekleştirildi. Kongrede Önder Öcalan’a Özgürlük Komitesi’'nin kurulması başta olmak üzere çok sayıda karar alındı.

Kongra Star’ın kuruluşunun 18’inci yıl dönümünde (15 Ocak) Kongra Star, “Kadın devriminin mücadelesiyle Kadın, Yaşam, Özgürlük isyanını kazanacağız” sloganıyla dün 9’uncu kongresini gerçekleştirdi.

Kongre Hesekê kentindeki Kültür Sanat Salonu’nda gerçekleştirildi. Yaklaşık bin üye, Şam’daki Kongra Star Koordinasyonu üyeleri, Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadın hareketi ve örgütlerinin temsilcileri, siyasi partiler (Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Kadın Komitesi, Demokratik Suriye Meclisi, Demokratik Birlik Kadın Meclisi Partisi, Suriye Gelecek Partisi, Demokratik Suriye Güçleri, Kadın İç Güvenlik Güçleri) katıldı.

Kongre salonu, Kongra Star bayrakları, Rojava Devrimi’nin kadın şehitleri ile Hevrîn Xelef, Zeyneb Mihemed, Nagîhan Akarsel ve Jiyan Tolhildan gibi öncü kadınlar, Rojhilatê Kurdistan ve İran’da kadınların öncülüğünde gerçekleşen ayaklanmada şehit düşen kadınların fotoğrafları asıldı.

'KADIN DİRENİŞİ RUHUYLA KAZANACAĞIZ'

Ulusal kıyafetleriyle katılan kadınlar kongrenin başında saygı duruşunda durdu. Daha sonra Kongra Star Koordinasyon Üyesi Rîhan Loqo, Kongra Star’ın 9’uncu kongresini Önder Öcalan ve Kuzey ve Doğu Suriye’deki Kadın Devrimi'nin tüm öncülerine kutlayarak, tüm özgürlük şehitlerini andı.
Rîhan, “Dünyada bir slogan haline gelen Jin, Jiyan, Azadî sloganı ve kadın direnişi ruhuyla biz kazanacağız. Kadınların önderlik ettiği serhildan zafer ile taçlandırılacaktır. Nasıl ki Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye’de devrime kadınlar öncülük ettiyse, bugün de tarih tekerrür ediyor. Rojhilatê Kurdistan ve İran kadınları devrime öncülük ediyor. Elbette onlar devrimi kazanacak” dedi.
Rihan, Kongra Star’ın son iki yılda elde ettiği kazanımlara ve her türlü hedef gösterme biçimine karşı kadınların mücadelesine dikkat çekerek, mücadeleyi sürdürme sözü verdi.

Açılış konuşmalarının sona ermesinin ardından 5 kişilik bir divan seçildi. Daha sonra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ataerkil sistemin saldırılarına karşı kadınların mücadelesi ve direnişine ilişkin değerlendirmeleri okundu.
Kongrenin devamında kutlama mesajları okundu, Kuzey ve Doğu Suriye dışından kadınların video mesajları izlendi.
Daha sonra Kongra Star ve 12 komitesinin çalışmalarını anlatan biz sinevizyon izletildi, son iki yılın çalışmalarına ilişkin rapor okundu, siyasi durum, Abdullah Öcalan’ın durumu ve kadınların durumu değerlendirildi. Ayrıca Konga Starın Rojava’daki çalışmalarına ve Başûrê Kurdistan, Lübnan, Şam ve Avrupa’daki koordinasyonunun çalışmalarını değerlendirildi.  

TÜZÜKTE DEĞİŞİKLİKLER

Kongrenin devamında Kongra Star’ın tüzüğünde bazı değişiklikler yapıldı ve onaylandı. Bu değişiklikler arasında “Önder Abdullah Öcalan’a Özgürlük Komitesi, Özgür Yaşama Komitesi, Öz Savunma Güçleri (İç Güvenlik Güçleri-Kadınlar, Öz Savunma Güçleri-Kadınlardan oluşuyor) ve Disiplin komitesi” gibi güçlerin oluşturulması yer alıyor. Ayrıca İlişkiler ve Demokratik İttifaklar Komitesi’nin ismi, İttifaklar ve Demokratik Politikalar Komitesi olarak değiştirildi ve Kongra Star’ın kurallarına göre değiştirildi.
Kongre çalışmaları 7 üyeden (Remziye Mihemed, Welîde Botî, Rîhan Loqo, Sûad Hesen, Hêvî Silêman, Şadiye Yûsif ve Nesrîn Doko) oluşan yeni Kongra Star koordinasyonunun seçilmesiyle sona erdi.

KONGRE KARARLARI

Kongra Star’ın 9’uncu Kongresi şu kararlarla sona erdi: “8’inci kongrede alınan kararlar yeniden gözden geçirilecek, İmralı’daki tecridin kırılması ve Önder Öcalan’ın fikirlerinin yaygınlaştırılması için Önder Abdullah Öcalan'a Özgürlük Komitesi kurulacak, Önder Öcalan’ın paradigması üzerine konferans düzenlenecek, Kongra Star’ın çalışmalarını devrimci halk savaşı stratejisine göre kurmak ve sürdürmek, Kongra Star bünyesinde 2022 yılı yıllık toplantı ve konferanslarında tüm öneri ve kararları onaylamak, Adalet ve İnfaz Bürosu Eş başkanı Zeyneb Mihemed, Teqil Beqil Katliamı’nda şehit düşen Hediya Ebdullah ve Çîçek Harûnî’nin şehit ve halk direnişinin simgesidir. Rimêlan’daki Kongra Star Akademisinin adı Leyla Agiri olarak değiştirilecek Hesekê kentinde de Şehit Zeyneb Mihemed (Zeyneb Saroxan) adına akademi ve merkez akademi açılacak, Komitelerin rolünün güçlendirilmesi ve yeniden aktifleştirilmesi, Disiplin Kurulunun Kurulması, Öz Savunma Kurulunun Kurulması, Kadın kütüphanesinin kurulması, Jîna Eminî adında bir kadın parkının açılması, gelişmiş köyler inşa etmek, Kongra Star çalışanları için eğitim kursları açmak, çalışmaları örgütlemek için 6 ayda bir Kadın Evi Konferansı düzenlemek, uluslararası ekolojik komitelerle demokratik ilişkileri güçlendirmek."