Kürdistanlı kadınlar erkek-devlete karşı alanlarda

Kuzey Kürdistan'da kadınlar, erkek-devlet şiddetine karşı alanlara çağırdı, 8 Mart mitinglerine katılım çağrısı yaptı.

Kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Kuzey Kürdistan kentlerinde Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kadın kurumları öncülüğünde alanlara çıktı.

VAN

Van'da TJA, HDP Kadın Meclisi, Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Dayanışma Derneği (TUHAY-DER), tutsak kadınlara dayanışma kartı hazırladı. Üzerinde "Dem Dema Azadiya Jinan e" yazılı kartlara dayanışma mesajlarını yazan kadınlar, ardından postaneye giderek kartları cezaevlerine postaladı. Burada konuşma yapan TUHAY-DER Van Eşbaşkanı Edibe Babur, başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik olmak üzere cezaevlerindeki tecride karşı kadınların isyan etmesi gerektiğini söyledi.

Star Kadın Derneği öncülüğünde, dernek binasında açıklama yapıldı. Dernek Başkanı Avukat Dilan Kunt Ayan, 2022 yılı 8 Mart’ında alanların dolacağını ve kadınların güçlü mesajlar vereceğini belirtti.

Hasta tutsakların durumuna dikkat çeken Kunt, “Ayrımcı infaz düzenlemeleri ile şiddet failleri, tecavüzcüler, mafyalar salıverilmiş; karşılığında ATK raporuna rağmen hasta mahpuslar cezaevlerinde ölüme terk edilmiştir. Yine ev içinde ve dışında emeği sömürülen kadınlara gözler kapanmış; ancak erkeğin cüzdanının derdine düşülerek şimdi de kadınların nafaka hakkına göz dikmiştir. İşte biz kadınlar, tüm bu karanlık tablo içerisinde bırakın geri adım atmayı her geçen gün kadın mücadelemizde çoğalmaktayız. Bizim için kadın mücadelesi demek şiddet ve emek sömürüsü ile mücadele demek, adalet için, barış için direnmek demektir. Binlerce yıldır süre gelen mücadele ruhu devam edecek ve kazanan kadın mücadelesi olacak. Bu mücadele ruhu 21’inci yüzyılın kadın zamanı olduğunu da gösterecektir” diye konuştu.

Kunt son olarak, “2021 yılı içerisinde erkekler tarafından katledilen kadınlar için sesimizi yükseltiyoruz. Bizler her yıl istismara uğrayan yüzlerce çocuğun çıkaramadığı çığlık oluyoruz. Bizler kadın mücadelesi yürüttüğü için hukuka aykırı şekilde cezalar verilerek hapsedilen kadınların sesiyiz. Bizler cezaevindeki yakınlarının sağlık hakkı için barolarda nöbet tutan annelerin sesiyiz. Dün vardık, bugün varız, yarında var olacağız. Yarın yapacağımız mitinge tüm kadınları bekliyoruz” dedi.

Basın açıklamasının ardından kadınlar, kent genelinde yarın yapılacak mitingin bildirileri ve çiçek tohumu dağıttı. Dağıtım sırasında polisin sürekli kadınların slogan atmaması ve erbane çalmaması tehdidinde bulunmasına rağmen, kadınlar tehdidi dikkate almadı.

BATMAN

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi, Atatürk Parkı'nda bir araya geldi. İHD'li kadınlar, "Yaşasın 8 Mart, Susmuyoruz, Korkmuyoruz, İtaat Etmiyoruz" pankartı açarak açıklama yaptı. Açıklamaya HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ile görevi gasp edilen Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz da katıldı. İHD Şube Eşbaşkanı Rümeysa Deniz Kaya, artan kadına yönelik şiddete işaret ederek, "Sokakta öldürülüyoruz, haneler şiddet ve yoksulluk dolu, dolaplar ise boş" dedi. "Bir 8 Mart’ta daha Türkiye’nin kadınlara yönelik ihlaller listesini sıralamaya kalemimiz yetmiyor" diyen Kaya, sorunları çözmeyenlerin "failleştiğini" kaydetti. 

URFA

 

HDP Suruç İlçe Örgütü, ilçe binasında Kadın Şöleni düzenledi. Şölenin yapıldığı salona, "Dem Dema Azadiya jinan e” pankartı asıldı. Onlarca kadının renkli kıyafetleri ile katıldığı şöylende, Kürtçe müzikler eşliğinde halaylar çekildi. Sık sık kadınların zılgıt çektiği etkinlikte, kadınlar “jin jiyan azadi” sloganları attı. Barış Annesi Nebiye Aslantekin'in Kürtçe seslendirdiği ezgiler etkinliğe renk kattı.

ŞIRNAK

Şırnak’ın Cizre ilçesinde Barış Anneleri Meclisi üyeleri, TJA ve HDP Kadın Meclisi, yarın Silopi’de gerçekleştirilecek 8 Mart mitingine çağrı bildirileri dağıttı. Orhan Doğan Caddesi ile Nur Mahallesi'nde erbaneler çalıp ezgiler seslendiren kadınlar, tüm kadınları Newroz Alanı’na davet etti.

SİLOPİ

TJA ve HDP Kadın Meclisi, Silopi’de de esnaf ve mahalleleri ziyaret ederek, mitinge katılım çağrısı yaptı. HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, TJA aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile çok sayıda kadın, giydikleri ulusal kıyafetlerle önce kadın esnafları ziyaret etti. Erbane çalıp, şarkılar söyleyen kadınlar, “Bijî Berxwedana jinan”, “Jin jiyan, azadî” ve “Bijî 8’ê Adarê” sloganlarıyla yürüyüş gerçekleştirdi. Kadınlar ardından Sanat Sokağı’na geçerek, burada söyledikleri şarkılar eşliğinde halay çekti.

Öte yandan Barış Anneleri Şırnak Meclisi, 8 Mart dolayısıyla HDP Silopi İlçe Örgütü binası önünde açıklama yaptı. Anneler adına konuşan Emine Özerk, kadınların 8 Mart’ını kutlayarak, yarın düzenlenecek mitinge katılım çağrısı yaptı.

Silopi’de yarın “Zaman kadın özgürlük zamanı” şiarıyla Newroz Alan’ında saat 13.00 ve 17.00 saatleri arasında miting düzenlenecek. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir’in konuşmacı olarak katılacağı mitingde, sanatçılar Xecê, Hedîye ve yerel müzik grupları sahne alacak.