Kürt kadınları Paris’te 8 Mart etkinliklerinin startını verdi

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), Fransa’nın başkenti Paris’te Almanya, Hollanda ve Fransa’daki tüm kadın eşbaşkanlar ve kadın meclisi sözcülerinin katılımıyla 8 Mart etkinliklerinin startını verdi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylem ve etkinliklerine ilişkin açıklama, aralık ayında üç Kürt aktivistin katledildiği Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi önünde gerçekleşti.

TJK-E, bu yılki 8 Mart eylemlerini Paris’te katledilen devrimci Evin Goyî’ye adadı.

Açıklama sırasında “Kurdistan’dan tüm dünyaya, Jin Jiyan Azadî” yazılı pankart açıldı.

Açıklama öncesi Kurdistan devrim şehitleri ve Mereş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Açıklamada, faşist, emperyalist ve diktatöryal rejimlerin yarattığı ağır sonuçlara dikkat çekilirken, kadınların direnişine vurgu yapıldı.

Açıklamada, “Biz biliyoruz ki, yaşamımızı günlük olarak direnişle örmezsek yaşayamayız. Kapitalizm ve faşizm toplumun katledilmesidir” dedi.

6 Şubat’ta Mereş merkezli depremlerde yaşanan felaketle de bu durumun bir kez daha gözler önüne serildiğini ifade eden TJK-E, AKP iktidarının insanlığa karşı suçlar işlediğini kaydetti.

Açıklamada gerillaya karşı kimyasal silahlarla gerçekleşen saldırıları, 2013’te Paris’te üç Kürt kadın devrimci ve aralık 2022’de üç Kürt aktivistin katledilmesi de hatırlatıldı.  

Büyük kadın savaşının başladığının belirtildiği açıklamada, 21’inci yüzyılın kadınların yüzyılı olacağı ifade edildi.

Kürt kadınının devrimin halkası değil öncü gücü olma mücadelesinin, kadın devriminin önünü açtığının altını çizen TJK-E, KJK’nin başlattığı “Jin jiyan azadî ile kadın devrimine yürüyelim” hamlesi hatırlatılarak, “Diktatörlüğün, faşizmin ve kapitalizmin insanlar ve kadınlar üzerine biçtiği kefeni yırtacağız” denildi.

Açıklama şöyle noktalandı: “Kadının farkındalığı, direnişi ve rengi ile hayatı özgür ve güzel kılmaya kararlıyız. Özgürlük deneyimlerimizi dünya kadınlarıyla paylaşmaya, onların deneyimlerinden ders çıkarmaya ve güç almaya hazırız. Yüzyıla damgasını vuran bu büyük savaşı kazanmaya kararlıyız. Bu temelde 8 Mart 2023'ü büyük bir coşkuyla karşılıyor, herkesi 8 Mart eylemlerine en güçlü şekilde katılmaya çağırıyoruz!”