Kuzey ve Doğu Suriye’de 8 Mart kutlamaları

Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok kentinde alanlara çıkan kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı.

Kuzey ve Doğu Suriye’deki 8 Mart kutlamalarında “Bu topraklarda yaşayan tüm kadınlar özgür kalana kadar mücadele sürecek” mesajı verildi.

GIRKÊ LEGÊ

Qamişlo kantonuna bağlı Girkê Legê, Çilaxa ve Til Koçer’den kadınlar, 8 Mart kutlaması için ‘Direnişimiz Kadın mücadelesinin güvencesidir’ şiarıyla bir araya geldi.

Kutlamada bir konuşma yapan Kongreya Star Girkê Legê Koordinasyonundan Zelfe Badro, Kuzey ve Doğu Suriye ve tüm emekçi kadınların kadın gününü kutladı. Zelfe Badro, “Kadınları toplumdan koparmayı ve evde bırakmayı amaçlayan baskıcı politikalar altındaki kadınların toplumdaki rolünü yeniden inşa ediyoruz. Kadınlar Önder Abdullah Öcalan'ın düşünce ve felsefesiyle kurtuldu” diye konuştu.

Girkê Legê Şehit Aileleri Meclisi üyesi Şehînaz Ebdo ise kutlamada şunları söyledi: “Kuzey ve Doğu Suriye'nin bölgelerindeki işgalci Türk devleti tarafından finanse edilen DAİŞ ve gizli hücreleri, demokratik ulus ve kadın fikrini hedef alıyor. Kadınları, özellikle de Arap kadınlarını hedef alarak, bölgeye korku ve fitne yaymak ve Arap kadınlarını Özerk Yönetimden uzaklaşmaya zorlamak istiyorlar ama buna izin vermeyeceğiz.”

YPJ komutanlarından Rozelîn Azadî, “Kadınlar devrimin kazanımlarının temelidir, çünkü halkın haklarımızı talep ediyoruz. Bizler YPJ olarak ülkenin ve kadının savunucusu olmayı her koşulda sürdüreceğiz. Bu topraklardaki tüm kadınlar özgürleşene dek mücadelemiz sürecek” dedi.

Rimêlan Aram Tîgran Kültür ve Sanat Merkezinden Êlêna grubunun da sahne aldığı kutlama halaylarla sona erdi.

TIL TEMİR

Til Temir ve Zirgan ilçelerinden kadınlar işgalci Türk devleti ve çetelerinin saldırılarına karşı Şehit Aileleri Meclisi meydanında toplandı.

Saygı duruşu ile başlayan kutlamada Kongreya Star adına konuşan Zeyneb Murad, “8 Mart tüm kadınları, aktivistleri, özgürlük savaşçılarını ve Önder Abdullah Öcalan'ı tebrik ederek, 8 Mart ruhu ile mücadele çıtasını yükselteceğiz. Tarih kadına yönelik suçlara tanık oldu ve bugün işgalci Türk devletinin ve çetelerinin keyfi tutuklamalar ve suçlarla özgür kadınların iradesini kırmaya çalıştıklarını görüyoruz” dedi.

Nesir El-Herîrî’yi saraylarda karşılayan Başûrê Kurdistan hükümetini eleştiren Zeyneb Murad şunlara dikkat çekti: “Bize ve halkımıza karşı büyük komplolar yapılıyor. En son komplo Başûrê Kurdistan’da Nasir el-Hariri'nin ağırlanmasıdır. Ancak biz Kuzey ve Doğu Suriye halkı olarak tüm komplolara karşı sağlam duracağımızı garanti ediyoruz.”

“Sloganımız hala aynı, biz buradayız ve özgürlüğümüz, barışımız, sevgimiz, yaseminimiz” buradadır diye konuşmasına başlayan YPJ komutanlarından Sosin Efrîn ise, “YPJ olarak devrimin başlangıcından bu yana sözler ve yeminler verdik. Halka ve kadınlara kalkan olacağımıza dair sözümüzü yineliyoruz.

YPJ bünyesinde Kürtler, Araplar, Asuriler, Süryaniler, Ermeniler ve enternasyonalist savaşçılar dahil olmak üzere dünyanın her yerinden kadınlarla aynı cephede savaşarak kahramanlık sergiliyor” dedi.

Kutlama şarkılar ve halaylarla son buldu.

HALEP

Halep’in Şêxmeqsud mahallesindeki Şiqeyif bölgesinde binlerce kadının katılımı ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlandı.

Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte Kongreya Star Şehba Koordinasyon Üyesi Newroz Efrîn kısa bir konuşma yaptı. Kadınların özgürlüğünün Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünde gizli olduğunu ifade eden Newroz, “Dünyadaki tüm kadınlar kurtuluş için birleşmelidir. Bizler de faşizm karşısında zafer ile çıkacağımızın sözünü veriyoruz” dedi.

MSD Eşbaşkanı Emine Umer ise, bugünün kadınların direniş ve mücadelesinin canlandığı gün olduğunu söyledi.

Kadınların dünyanın her yerinde faşizme karşı alanlara çıktığını da belirten Emine Umer, “Suriye’deki kadınlarda saldırılara maruz kaldı. Kadınlar cinsel istismara maruz bırakılıp katledildi. Bu yüzden Suriye’deki mücadelenin büyütülmesi çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Kongreya Star Koordinasyon üyesi Amine Xidir ise, kadınların sorunlarının çözülmesi için dünya kadın mücadelesinin ortaklaşması gerektiğini dile getirdi.

Etkinlik Cemil Horo Kültür ve Sanat Merkezi bünyesindeki sanatçılar sahne almasıyla sona erdi.

AMÛDÊ

Özgürlük mücadelesi şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ile başlayan kutlamada Kongreya Star Üyesi Minewer Xalid konuştu. Başta Önder Abdullah Öcalan olmak üzere herkesin 8 Mart’ını kutlayan Xalid, “Önder Abdullah Öcalan’ın büyük emekleri sayesinde kadınlar bugünkü aşamaya ulaştı. Kadınlar O’nun sayesinde üstündeki külleri attı. Bugün emperyalistlere boyun eğmeyen tüm kadınların mücadelesini kutluyorum” dedi.

YPJ Savaşçısı Zîlan Orkêş, YPJ Genel Komutanlığı’nın 8 Mart mesajını okudu.

Amûdê Kültür ve Sanat Merkezi’ne bağlı Genç Kadınlar Grubu, Şehit Mizgin Grubu, Agirî Grubu, Şehit Dîlan Folklor Grubu, Jineolojî Grubu, Dirbêsiyê Kültür ve Sanat Merkezi’ne bağlı Şehit Zilan Grubu ve Şair Ferhadê Merdê buradaki kutlamada sahne aldı.

QAMIŞLO

Saygı duruşu ile başlayan kutlamada Kongreya Star üyesi Mencê Heyder konuşma yaptı. Tüm kadınların 8 Mart’ını kutlayan Mencê, mücadeleyi büyütme sözü verdi.

Ardından YPJ adına konuşan Komutan Roj Devrim, 8 Mart’ı kutlayarak, “Ataerkil zihniyete ve onun anayasa ve yasalarına karşı kadın ayaklanmaları çağı yaşanıyor. Kadınlar, değişime çağırıyor. Ekmek ve gül diyen kadınlar, onurlu bir yaşam için mücadele etmeye devam ediyor” dedi.

Sanat gruplarının sahne almasıyla etkinlik sona erdi.

ŞEHBA

Efrîn Bölgesi Kültür ve Sanat Komitesine bağlı Kevana Zêrin hareketi tarafından Ehdas ilçesinin Eluşe köyünde düzenlenen kutlamalara Kürt, Arap ve Türkmen halklarından binlerce kişi katıldı. Kutlamanın yapıldığı alana Yekitiya Jinên Azad, Kevana Zêrin Hareketi, Kongreya Star bayrakları ve şehitlerin fotoğrafları asıldı.

Saygı duruşu ile başlayan kutlamalarda Efrîn Kongreya Star Koordinasyon üyesi Wehida Ebdo ve Efrîn Toplumsal İlişkiler Komitesi Eş Başkanı Werda Şeyho birer konuşma yaptı. Konuşmalarda tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü kutlanırken mücadelenin büyütülmesi çağrısında bulunuldu.

Konuşmalardan sonra Önder Abdullah Öcalan’ın kadın mücadelesine ilişkin ses kayıtları dinlendi.

Etkinlik çekilen halaylarla sona erdi.