Latin kadınlar: Kürdistan’da direnen yoldaşlar yalnız değildir

Latin Amerika ülkelerinde hafta sonu gerçekleştirilen eylemlerde, Kürt halkının verdiği mücadelenin, egemenlerin halklar arasında oluşturduğu sunni sınırları ortadan kaldırdığı belirtilerek, Kürdistan’daki direnişi sahiplenme çağrısı yapıldı.

Feminist Eylem Grubu-GAFA, Abya Yala Feministleri-FAY gibi Latin Amerika’daki kadın hareketlerinin çatı örgütleri tarafından hafta sonu gerçekleştirilen 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle Şili, Meksika ve Ekvador'da birçok eylem gerçekleştirildi. Kürdistan'daki direnişi sahiplenme çağrısı üzerine gerçekleşen eylem ve etkinliklerde dayanışma mesajları yükseldi. 

Arjantin başta olmak üzere Şili, Meksika ve Ekvador’da gerçekleşen eylemlerde Kürdistani semboller, pankart ve resimler taşındı. 

Arjantin'de Kürdistan Kadın Hareketi ile dayanışma komitelerinin Kasım ayı başlarında Türk devletinin kimyasal silah kullanımına  karşı başlattıkları kampanya çerçevesinde Arjantin'in birçok kentinde Komalên Jinên Kurdistan-KJK’nin mesajı okunmasının yanı sıra dayanışma içerikli konuşmalar yapıldı. 

Arjantin'in Buenos Aires, Cordoba, Rosario, şehirlerinde gerçekleştirilen 25 Kasım yürüyüşlerine Kürdistan sembolleri ile katılım gösterildi. 

Buenos Aires’te gerçekleşen yürüyüşte okunan mesajların yanı sıra Mapuche halkının kadın öncülerinden olan Mirta Curruhuinca paylaştığı mesajında, halk olarak yaşadıklarının Kürt halkından çok uzak olmadığını belirterek, Kürt kadınlarının mücadelesini kendileri için bir güç kaynağı olarak gördüklerini vurguladı. Kürt kadınların mücadelesinin çok ulusluluk perspektifine öncülük ettiğini belirten Mirta Curruhuinca, sadece Mapuche halkı olarak değil kadın kimliği ile mücadelenin ortak olduğunu belirtti. “Toprağı özgürleştirmek, çocuklar için özgür bir gelecek sağlamak bizim ortak mücadelemizdir” diyen Mirta Curruhuinca, Kürt halkının verdiği mücadelenin, egemenlerin halklar arasında oluşturduğu sunni sınırları ortadan kaldırdığını vurguladı. 

Yine Bounes Aires'te Ni Una Menos örgütü öncülüğünde gerçekleştirilen bir diğer 25 Kasım yürüyüşünde de Ni Una Menos adına Kürdistan kadın mücadelesi ile dayanışma mesajı okundu. 

Ni Una Menos adına yapılan çağrıda, Kürdistan'da Türk devletinin sürdürdüğü kirli savaşa dikkat çekildi. Bu savaşa uluslararası güçlerin sessiz kalmasının ortaklık anlamına geldiği belirtilen mesajda, Arjantin hükümetine de Türk devletinin Kürt halkına karşı işlediği savaş suçlarına karşı harekete geçmesi çağrısında bulunuldu. “Kürdistan dağlarında direnen kadın ve erkek yoldaşlarımıza karşı Türk devletinin kimyasal silah kullanımı kabul edilmez” denilen mesajda, halk direnişçilerine karşı bu saldırıya müsamaha göstermeyeceklerinin altı çizildi. Bunun için Kürdistan dağlarından başlayıp tüm dünyaya umut olan özgürlük çığlığına kendi seslerini ekleyecekleri vurgulandı. 

Jîna Emînî’nin katledilmesiyle birlikte halk isyanlarının önüne geçilemeyeceği de belirtilen mesajda, “Jin Jiyan Azadî sloganı bütün kayıplarımızın acısını hafifletecektir” denildi. 

Cordobá'da yapılan 25 Kasım yürüyüşüne Kürt Kadın Hareketi ile Dayanışma Komitesi de katılarak mesaj sundu. Dünya kadınlarına seslenilen mesajda, Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgal girişimi ile kadın devrimini ortadan kaldırmayı hedeflediği, buna karşı dünya kadınlarının örgütlenip karşı koyması gerektiği vurgulandı. Bunun formülünün Özgürlük Sosyolojisinden ve Jineoloji'den geçtiği, Jin Jiyan Azadî’nin bir slogan olmaktan öte özgürlük paradigmasının temellerini oluşturduğuna işaret edildi. 

25 Kasım eylemleri çerçevesinde Rosario şehrinde ise yürüyüşe katılımın yanı sıra alternatif film gösterimi yapan bir sinema salonunda, Kürdistan'dan göçleri anlatan bir belgeselin sunumundan önce, Kürdistan Kadın Hareketi ile Dayanışma komitesi adına bir konuşma gerçekleştirildi. Türk devletinin Kürdistan’a yönelik savaş suçlarına dikkat çekilen konuşmada, 19 Kasım'dan itibaren Rojava'yı işgal girişimleri ile sivil yerleşim birimlerine yönelik saldırılar protesto edildi. Tüm dünya devrimcileri olarak insanlığa Demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü bir sistem vaadeden bir hareketi sahiplenmenin bir borç olduğu vurgulanan konuşmada, Türk devletinin işlediği savaş suçlarının incelenmesi için uluslararası sorumlu yetkililerin harekete geçmesi için çağrıda bulunuldu. “Kürdistan dağlarında kapitalizme karşı direnen kadın ve erkek yoldaşlar yalnız değildir” mesajı verilen konuşma, Jin Jiyan Azadî sloganı ile sonlandırıldı. 

Yine Chako, Oaxaca şehirlerinde gerçekleşen eylemlerde de Kürt halkı ile dayanışma afişleri ve Jin Jiyan Azadî pankartı taşındı.