Londra’da Jiyan Kadın Meclisi kuruldu

Britanya’da Kürt Kadın İnisiyatifi kongreye giderek Jiyan adıyla kadın meclisi oluşturdu.

Kürt Kadın İnisiyatifi tarafından bir süredir meclisleşme için yapılan hazırlıklar kongre ile sonuçlandı.

Kadın İnisiyatifi tarafından Londra KCC binasında düzenlenen kongreye çok sayıda kadının yanı sıra sosyalist devrimci kadın örgütü temsilcileri de katıldı.

Devrim ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan kongrede ilk olarak divan seçim yapıldı. Divan oluşumunun ardından bir açılış konuşması yapıldı.

Konuşmada, Kürt kadın mücadelesinin geldiği aşamanın bugün tüm dünyada kadın özgürlük mücadelesine ilham verdiğinin altı çizildi. Kapitalist modernitenin kadına yönelik cinsiyetçi, metalaştıran ve eril zihniyetine değinilen konuşmada, Saraların, Zîlanların, Besêlerin, Arînlerin mücadeleleri ile bugün Rojava’da bir kadın devrimi yaşandığının altı çizildi. 

Kongreye Skype üzerinden katılan Avrupa Kürt Kadın Hareketi aktivistlerinden Deniz Zeyno, siyasal süreç ve Kürt kadının rolü üzerine bir konuşma yaptı.

Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Elif Sarıcan’da bir konuşma yaparken, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlük paradigması ile kadın özgürlük mücadelesinin büyük aşamalar kat ettiğini kaydetti. Sarıcan, Öcalan’ın özgürlüğü ile kadın özgürlük mücadelesinin paralelliğine değinerek, “Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü için mücadeleyi büyütüp cinsiyet özgürlükçü paradigmayı inşa edeceğiz” dedi.

Kongreye Alevi örgütleri, SKB ve yöresel derneklerin kadın komisyonları birer kutlama mesajı gönderdi. 

Örgütsel rapor ile birlikte değerlendirmelerin yapıldığı kongre de oylama sonucu yeni meclis üyeleri ve yeni meclis ismi olarak Jiyan Kadın Meclisi belirlendi.