MEB kararını çiğneyen değil, savunan öğretmen işten atıldı

Tuzla Eğitmen Koleji’nde MEB’in tanıdığı ara tatil hakkını savunduğu ve sendikalı olduğu için işten atılan öğretmen İrem Erdem, “Benim üzerimden öğretmenlere gözdağı vermek istediler. Korkmamak lazım, onlar bize muhtaç” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) özel sektör öğretmenleri için de tanıdığı ara tatil hakkını çiğneyen Tuzla Eğitmen Koleji, meslektaşları adına da bu hakkı savunan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyesi İrem Erdem’i sendikalı olmasından dolayı tehdit ederek hukuksuz bir biçimde işten attı. İşten atılmasının sorumlusunun kolej yönetimi kadar, şikayetlere rağmen okulu denetlemeyen Tuzla İlçe Eğitim Müdürlüğü de olduğunu vurgulayan Erdem, ANF’ye konuştu.

‘ŞİKAYETLERE RAĞMEN EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ HİÇBİR ÖNLEM ALMADI’

Fatih Taşçı’ya ait Tuzla Eğitmen Koleji’nde 4 yıldır coğrafya öğretmeni olarak ders veren Erdem, MEB’in ara tatil sürecinde hiçbir şekilde ders veya işte takviye kursu yapılamayacağına ilişkin bir yazıyla bütün okulları uyardığını belirtti. Erdem, ancak MEB’ e bağlı Tuzla Eğitmen Koleji’nin bu kararı yok sayarak 14 Kasım 2022 ve 18 Kasım 2022 tarihleri arasındaki ara tatilde öğretmenleri takviye kurs yapmak üzere çağırdığına dikkat çekti. Üye olduğu Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’na öğretmenlerin ara tatilde ders vermeye zorlandığına dair ihbarlar gelmeye başladığını anlatan Erdem, sendikanın önce Tuzla İlçe Eğitim Müdürlüğü’ne durumu bildirdiğini, ancak buna dönük hiçbir önlem alınmaması üzerine sendika yöneticilerinin kuruma bizzat gidip uyarı yaptıklarını aktardı.

OKUL MÜDÜRÜ TEHDİT ETTİ

Bu uyarı sonrası sendikalı olduğunu bilen kurum müdürü Önder Emir tarafından çağrılarak tehdit edildiğine işaret eden Erdem, yaşananları şöyle anlattı: “Kurum müdürü, beni kendilerini Tuzla İlçe Eğitim Müdürlüğü’ne ve sendikaya şikayet etmekle suçladı. Şikayetleri yapanın ben olmadığımı ama bu durumun ortada bir usulsüzlük olduğu gerçeğini değiştirmediğini söyledim. MEB'in kararına uymayanın kendileri olduğunu hatırlattım. Ara tatil yapmanın tüm öğretmenlerin hakkı olduğunu vurgulamam üzerine aramızda tartışma çıktı. Tek sendikalı olarak bildikleri öğretmen ben olduğum için beni muhatap aldıklarını belirttiğimde ise sendikaya üye olan diğer öğretmenleri de buluruz diye beni tehdit etti. Ben de sendikalı olmanın anayasal hakkımız olduğunu hatırlattım. Bundan sonra ara tatillerde hiçbir şekilde beni çağırmayacaklarını söylemesi üzerine de bu hakkın sadece benim değil, tüm öğretmenlerin hakkı olduğunu belirttim. İstediğim yere şikayet edebileceğimi, bunun hiçbir karşılığı olmadığını, çünkü Kaymakamlık’ta ve İlçe Eğitim Müdürlüğü’nde ahbapları olduğunu açıkça söyledi. Bu söylem çok kötüydü çünkü biz MEB’e sırtımızı dayayamayacaksak, güvencemizi nereden alacağız?”

ÖNCE MOBBİNGE MARUZ KALDI SONRA İŞTEN ATILDI

Bu görüşme sonrası 3 ay boyunca mobbinge maruz kaldığını aktaran Erdem, öğretmenlere yapılan bilgilendirmelerde muhatap alınmamaya başladığına, hatta kat nöbetlerinin bir anda bahçe nöbetine çevrildiğine dikkat çekti. 13 Ocak 2023 tarihinde ise yönetim tarafından çağrıldığını belirten Erdem, “Öğretmen ve öğrencilerin okuldan gitmesini bekledikten sonra benimle görüşüp, ikinci dönem itibariyle iş çıkışımı verdiklerini ilettiler. Gerekçe olarak da sosyal medya paylaşımlarımı gösterdiler. Oysa ben Twitter’da sadece sendika paylaşımları yapıyorum. Aslında bu tam da sendikalı olduğum için işten çıkardıklarının itirafı oldu” dedi.

‘AHLAK’ SENDİKALI OLDUĞU İÇİN TAZMİNATSIZ İŞTEN ATMAK MI?

SGK çıkışının Kod 04’ten verilmesine rağmen kamuoyundan yaptıkları duyuruda, algı yaratmaya çalışarak “ahlak ve iyi niyete uymadığını” öne sürdüklerini aktaran Erdem, “Madem öyle, neden beni 4 yıl boyunca öğrencilerle ve öğrencilerin velileriyle muhatap ettiler” diye tepki gösterdi.

İşten çıkarıldıktan sonra hiçbir tazminatının ödenmediğine dikkat çeken Erdem, üstelik sözleşmesi Haziran ayına kadar devam ettiği için bakiye ücretinin yanı sıra 4 yıl vermedikleri eğitim ödeneklerini ve ek ders ücretlerini de ödemek zorunda olduklarını kaydetti. Tüm bunlarla alakalı yasal süreç başlattığını anlatan Erdem, kendisini işten çıkararak bütün öğretmenlere gözdağı vermek istediklerini söyledi.

‘FAHİŞ PARALAR ALIP ÖĞRETMENLERİ KÖLELİK KOŞULLARINA MAHKÛM EDİYORLAR!’

Özel okulların velilerden fahiş paralar alırken, öğretmenleri kölelik koşullarına mahkûm ettiklerini de vurgulayan Erdem, “Ben çocuğumla tek başına yaşayan bir kadınım, anneyim, öğretmenim. Ancak buna rağmen daha önce yapılan maaş anlaşmalarında verilen ücretin yeterli olmadığını belirttiğimde yöneticiler bana, ‘Hocam içtiğiniz sigara kaç para? Okula biz toplu taşıma ile geliyoruz, siz neden öyle gelmiyorsunuz?’ gibi olayı benim harcamalarıma çevirmeye çalıştılar” diye konuştu.

‘BİZ DEĞİL ONLAR BİZE MUHTAÇ!’

Bugün hukuksuz bir biçimde işten atılmasının sorumlusunun sadece kolej yönetimi değil, denetim görevini yerine getirmeyen Tuzla İlçe Eğitim Müdürlüğü de olduğunun altını çizen Erdem, hakkını alana kadar mücadeleyi sürdüreceğini kaydetti. Meslektaşlarına da çağrıda bulunan Erdem, şunları kaydetti: “Onlar bize muhtaç, biz onlara muhtaç değiliz. Eğer hakkımızın arkasında hep birlikte dik durabilseydik, 30 öğretmeni kapı dışarı edemeyeceklerdi. Biz daha güçlüyüz, okulun çarkını döndüren biz öğretmenleriz. Burada koz bizim elimizde; bunun farkına varmalı ve şartları biz koymalıyız. Biz güçlü durdukça, birlikte oldukça haklarımızı vermek zorunda kalacaklar. O yüzden korkmasınlar; hiçbirimiz yalnız değiliz, artık Özel Sektör Öğretmenler Sendikası var.”