MKGP, 3 kadın gazetecinin katledilmesini kınadı

MKGP, Meksika ve Batı Şeria'da 3 kadın gazetecinin katledildiğine dikkat çekerek, “Hedef alınan kadın kimliği ve gazetecilik mesleğidir” dedi.

Son iki gün içerisinde 3 kadın gazeteci katledildi. Meksika'da dün haber sitesi El Veraz'ın yöneticisi Yessenia Mollinedo Falconi ve muhabiri Sheila Johana Garcia Olivera kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce vurularak katledilirken, bugün ise Batı Şeria’da bulunan Cenin Mülteci Kampı’na yönelik saldırıları takip eden Al-Jazeera televizyon kanalı muhabiri Şirin Ebu Akile’nin İsrail askerleri tarafından katledildiği öğrenildi.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), 3 gazetecinin katledilmesi ve son dönemlerde kadın gazetecilere yönelik artan baskılara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Bugün dünyanın birçok yerinde gelişen otoriter rejimler ve buna bağlı olarak gerçekleşen savaş politikaları, baskı, sansür, gazetecilik mesleğini icra etmenin giderek zorlaşmasını beraberinde getirirken, aynı zamanda bu mesleğin önemini de daha da arttırıyor. Geliştirilen bu politikaların ilk hedeflerinden biri genelde gazetecilik daha özelde ise kadın gazeteciler oluyor. Birçok yerde gazeteciler ya katlediliyor ya tutuklanıyor ya da mesleklerini icra etmeleri engelleniyor. Gelişen bu baskılar karşısında ise gazeteciler, toplumun haber alma hakkını sağlamak, gerçeğe ulaşmak, barış ve hak haberciliğini yapmakta ısrar ederek, gazetecilik mesleğinin onurunu korumak adına bir direnç gösteriyor” denildi.

'SAVAŞ POLİTİKALARININ HEDEFİNDE KADINLAR VAR'

Akile’nin haber takibi sırasında İsrail askerleri tarafından katledildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bugün erkek egemen sistem tarafından üretilen ve yürütülen savaş politikalarının ilk hedefinde kadınlar oluyor. Bir kadın gazeteci olarak, mesleğini icra eden, yaşananları topluma duyuran Akile, bu savaşı yürütenlerin hedefi oldu.

Akile şahsında hedef alınan kadın kimliği ve gazetecilik mesleğidir. Çünkü bugün erkek egemen aklın ürünü olan savaş ve çatışma ortamlarında, gazetecilik mesleğini icra etmek de bir direnç ve mücadele istiyor. Bu direnç ve mücadelenin öncülüğünü üstlenen kadın gazeteciler de hedef oluyor maalesef. Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MGKP) olarak, Akile’yi hedef alan ve katleden bu zihniyeti reddediyor ve kınıyoruz. Basın özgürlüğünün sağlandığı, gazetecilerin mesleklerini yaparken katledilmediği, hedef alınmadığı, tutuklanmadığı bir dünya sistemi için de mücadele etmeye devam edeceğiz.”