MKGP, Kürt Gazeteciler Günü'nü selamladı

MKGP, Kürt Gazeteciler Günü'nü selamlayarak, "Söyleyecek sözümüz, yapacak cesaretimiz var" dedi.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), 22 Nisan Kürt Gazeteciler Günü'ne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

"Kürt gazeteciliği karanlıkta hakikati açığa çıkardı" başlıklı açıklamada, Kürt gazetecilerin bin bir bedel ile özgür basın geleneğini sürdürdüğü vurgulandı.

'ÖZGÜR BASIN BİR GÜN BİLE GERİ ADIM ATMADI'

Bundan tam 124 yıl önce Mîqdad Mîdhed Bedirxan tarafından yayımlanan ilk Kürtçe gazete “Kürdistan” ile Kürt gazeteciliğinde tarihi bir adım atıldığının hatırlatıldığı açıklamada,  "Vu adım her geçen yıl kervanın büyümesiyle daha güçlü bir ses çıkardı. Kürt basın geleneğinin şekillenmesinde her sürecin ayrı etkisi bulunurken, '90’ların katliam, baskı uygulamaları da oldukça önemli rol oynadı. Bu dönemin karanlığına objektifini çeviren yalnızca Kürt gazeteciler oldu. '90’lı yılların karanlığında Kürt toplumunun ve hakikatin sesi olan birçok basın emekçisi, sokak ortasında katledilerek; gazete binaları bombalanarak ve şiddet iklimi hâkim kılınarak, basın çalışmaları engellenmeye çalışıldı. Birçok basın emekçisi gözaltında kaybedildi, birçoğu cezaevlerine konuldu. İktidarların yarattığı bu korku atmosferine rağmen bir gün bile geri adım atmayan özgür basın çalışanları basın şehitlerinin mirasının sürdürücüsü oldu" denildi.

Bu geleneğin büyütülmesinde katkı sağlayan kadın gazetecilerin de anıldığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

 "Özellikle kadın gazeteciliğinin geldiği bu noktada hiç şüphesiz ki Gurbetelli Ersöz'lerin, Ayfer Serçe'lerin, Deniz Fırat'ların, Nujiyan Erhan'ların ve daha ismini sayamadığımız birçok Kürt kadın gazetecinin mirası bugün yolumuza ışık tutuyor. Görselden yazınsala, televizyonlara kadar geniş bir yelpazede hakikat arayıcılığını sürdüren Kürt kadın gazeteciler, iktidarın kadın düşmanı politikalarını açığa çıkararak alternatif medyayı kadının rengi ve sözü ile veriyor. Tüm baskı ve tutuklamalara karşı söyleyecek sözümüz yapacak cesaretimiz var diyerek Kürt basın çalışanlarının gününü kutluyoruz. Yolumuzun toplumsal hakikatin arayıcılığı olduğunu bir kez daha yeniliyoruz."