Nazilere karşı direnişin sembollerinden Odette Nilès 100 yaşında öldü

Fransa’da Nazi işgaline karşı direnişin sembollerinden Odette Nilès, 100 yaşında hayatını kaybetti.

Odette Nilès’in cumayı cumartesiye bağlayan gece hayatını kaybettiği bildirildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter üzerinde paylaştığı mesajda “Odette Nilès, bir yüzyıllık bağlılık ve özgürlüğü temsil ediyordu” diyerek anılarına bağlı kalmaya devam edeceklerini belirtti.

Nilès, 27 Aralık 1922’de Paris’te doğdu. 1940’tan itibaren Genç Komünistler’e üye oldu. Nazi işgali sırasında bildiriler dağıtıyor, eylemlere katılıyordu. Ağustos 1941’de tutuklanarak, ülkenin batısındaki Loire-Atlantique bölgesinde kurulan kampa konuldu. Burada ünlü komünist direnişçi Guy Moquet ile karşılaştı. Moquet, 47 başka direnişçi ile birlikte infaz adildi.

İnfazlardan önce kadın ve erkekler arasındaki sınır bariyerinde, Nilès bir daha asla Moquet’e veremeyeceği bir öpücük sözü vermişti. Ancak Moquet’in Odette Nilès’e son mesajı şöyle olmuştu: “Bana söz verdiğin şeye sahip olmadan (...) öleceğim.”

Bu nedenle “Guy Moquet’in nişanlısı” olarak hep adlandırılan Odette Nilès, daha sonra üç yıl boyunca başka kamplara gönderildi.  1944 yılında Mérignac kampından kaçarak, Bordeaux’daki Direniş’e katıldı.

Odette Nilès savaştan sonra da komünist idealine bağlı kaldı ve kadın hakları için mücadelesini sürdürdü.

Fransa Komünist Partisi Ulusal Sekreteri Fabien Roussel, “O kendi hikayesini, bizim hikayemizi ve bugün özgürlüğümüzü borçlu olduğumuz bu kadın ve erkeklerin değerlerini çocuklara aktarmaktan asla vazgeçmedi” diyerek, Fransa’nın “büyük bir Direniş simasını kaybettiğini” belirtti.