Newaya Jin: 8 Mart hesaplaşma günüdür

Newaya Jin’ın Mart sayısı ‘8 Mart hesaplaşma günüdür’ manşetiyle çıktı. Gazete, 6 Şubat’ta yaşanan ve on binlerce can kaybına neden olan büyük depremi, “Dewlet di bin kavilan de ma-devlet molozlar altında kaldı” başlığıyla gördü.

Deprem ve sonrası ortaya çıkan tabloyu değerlendiren Newaya Jin yazarları, direniş günü 8 Mart’ın da nasıl bir perspektifle karşılanması gerektiğini yazdı. 

FAŞİZME KARŞI DİRENİŞ

Gazetenin manşete taşıdığı 8 Mart yazısını Hêja Zerya kaleme aldı. 

Kurdistan devrimi ve 8 Martların bağını analiz eden yazar, 8 Mart’ların evrenin enerjisini en güçlü hissettiği özgürlük an’ları olduğu tespitini yaptı. Her 8 Mart’ın küresel kapitalizm ve yerel işbirlikçi sömürgecilikle hesaplaşma günü olduğunun altını çizen Hêja Zerya “Dem; insanlığımızı depremin yıkıntıları altında boğmak isteyen vahşet saldırılarına büyük yurtseverlik bilinci ve tavrı ile öze dönüşü hızlandırma, güvenceye alma dem’idir” sözleriyle de faşizme karşı direnişe çağırdı. 

Yazar Ronahî Serhat, deprem ve 8 Mart konulu makalesinde 8 Mart’ın kadın ve halk düşmanı AKP-MHP faşizminden hesap sormanın eylemleriyle karşılanması gerektiğini belirtti. 

Ronahî Serhat’, 8 Mart’la faşizmi yıkmaya geliyoruz, acılı yüreklerimizin yaralarını sarmaya, yıkılan kentlerimizi, köylerimizi, mahallelerimizi yeniden ayağa kaldırmaya geliyoruz!” çağrısında bulundu. 

DEVLET MOLOZLARIN ALTINDA KALDI

Deprem odaklı diğer bir analiz ise Roza Metîna tarafından kaleme alındı. Yazar, “Dewlet di bin kavilan de ma” başlıklı yazısında iktidarın doğal felaketi nasıl katliama dönüştürdüğüne dikkat çekiyor. OHAL uygulaması ve yandaş medyanın desteğiyle deprem bölgesindeki tehlikeli oyunlara da değinen yazar, bölge halkının göçe zorlanarak demografinin değiştirilmek istendiğine işaret etti. 

Ekoloji yazarı Güler Yıldız da doğal bir afetin nasıl insan eliyle felakete dönüştürüldüğünü Türkiye özelinde yorumladı. Yaşanan felaketin ‘kader’ diye kabul ettirilemeyeceğinin altını çizen yazar, yaşam savunucularının eko-kırıma karşı hazırladıkları sözleşmenin önemine dikkat çekti.

JIN JIYAN AZADÎ ve İDEOLOJİK TALAN GİRİŞİMLERİ

Konuk yazar Dilar Dirik’in odaklandığı konu ise, evrenselleşen "Jin Jiyan Azadî" sloganının sistemler eliyle anlam yitimine uğratılma girişimleri oldu. "Jin Jiyan Azadî" sloganının Kurdistan özgürlük mücadelesi içerisinde köklü bir devrimci direniş geleneğine dayandığını hatırlatan Dilar Dirik, tarihin çarpıtılmaması için bu tür ideolojik talan girişimlerine karşı derin bir farkındalığa ihtiyaç olduğunu belirtiyor. 

Gazetenin yazarlarından Nazan Üstündağ da Aralık sayısında kaleme aldığı makalenin devamı niteliğindeki “Birlikte harekete geçme potansiyeli” başlıklı yazısında, kadın enternasyonalizminin gücüne dikkat çekiyor. 

NEWROZLAŞAN KADINLAR…

Fidan Yıldırım ve Berjin Têkoşer, Newrozlaşan kadınlar Zekiye, Rahşan, Ronahî, Bêrîvan ve Sema Yüce’yi kaleme alırken, Nûda Amed ise hayatının 32 yılını Kurdistan devrimine adayan ve 23 Aralık’ta Paris’te katledilen Evîn Goyî’yi (Emine Kara) yazdı. 

ABYA YALA’DAN İKİ DİRENİŞÇİ

Gazete Mart sayısında dünya kadınlarına da sayfalarını açtı. Abya Yalalı kadın ve hak mücadelesi aktivistlerin analizlerine de yer verdi. Kadın mücadelesi ve doğal kaynakları koruma mücadelesi öncülerinden Guatemalalı Aura Lolita Chávez, Abya Yala’da toprak, su, kadın ve yaşamı savunma mücadelesini anlatırken, Mapuche yerli halkından Ñizol Lonko Juana Calfunao ise sömürge siyaseti ile buna karşı verdikleri mücadeleyi paylaştı. 

SİNEMADAN SANATA…

İnsanlık düşmanı DAİŞ’e karşı Rojava’nın Kobanê kentindeki 134 günlük büyük direnişi anlatan Kobanê filminin ana karakterleri Dîcle Arjîn ve yine Rojavalı ses sanatçısı Nesrîn Botan ile yapılan röportajlar Mart sayısında dikkat çeken içerikler arasında.

BAŞÛR, IRAK VE ŞENGAL GÜNDEMLERİ

Yazar Bêrîtan Zagros, makalesinde Güney Kurdistan’da kadın kazanımlarına yönelik saldırılar ile örgütlü mücadele yürütmek isteyen kadınları sindirme politikalarının analizini yaptı. 

Iraklı kadın hakları aktivisti ve gazeteci Mûna El Hîlalî ile kadınların ülkedeki statüsü ve kadın kırımına karşı verilen mücadele hakkında yapılan söyleşi de yeni sayıda yer aldı. 

Yeni sayıda, Rojbîn Deniz tarafından hazırlanan Ezda İnancı araştırma dosyasının ikinci ve son bölümüne de yer verildi. 

Mart sayısının içeriklerine newayajin.net sitesinden erişmek mümkün.