Newaya Jin'ın yeni sayısı: 'Özgürlük tezleriyle yeni ufuklara'

Kadın gazetesi Newaya Jin’in 235. sayısı “Özgürlük tezleriyle yeni ufuklara” manşetiyle çıktı.

NEWAYA JIN

Gazete, geçtiğimiz yıl Ekim ayında startı verilen "Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Demokratik Çözüm" hamlesine katılan enternasyonalist isimlerin görüşlerine yer verdi.

HAMLENİN ENTERNASYONAL ÇAĞRICILARI

Newaya Jin’in sorularını yanıtlayan hamlenin çağrıcılarından Marija Makedonia, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı "çağın önde gelen devrimcisi” şeklinde tanımlayarak, “Benim için tezleri ufuk açıcı” dedi. Avrupa Özgür İttifakı-EFA Başkanı Lorena López de Lacalle ise, tecride tepki göstererek, “Aslında yapmak istedikleri çözüm iradesini engellemek,  umudu zayıflatmak” ifadesini kullandı.

Kürtçe sayfalarda Şervîn Nûdem, dünya genelinde bir yıl boyunca kesintisiz devam eden etkinliklerin sonuçlarını irdeleyerek, “Özgürlük hakikati, hamleyle evrenselleşti” tespitinde bulundu.

BİR DİRENÇ AYIDIR EKİM

Kadın şehitler ayı olarak bilinen bu ayki sayıda Kürt kadın özgürlük mücadelesinde iz bırakan Ekim Şehitlerine yer verildi. Konuyla ilgili makaleyi kaleme alan Haskar Kırmızıgül, Ekim ayının Kürt kadın hareketi tarihinin özeti olduğunu ifade ederek, “Kürt Kadın Hareketi’nin diyalektiği bu ayda saklıdır. Bir direnç ayıdır Ekim. Hakikat uğruna yaşamını yitiren kadın öncülerin ideolojik derinliği, yoldaşlık gücü, çizgi savunuculuğu, şimdi kadın devriminin dayanaklarını oluşturuyor” dedi.   

ÖLÜMSÜZLEŞEN BASIN EMEKÇİLERİ

Kadın gazetesi, 7 Ekim Kürt Kadın Gazeteciler Günü dolayısıyla ölümsüzleşen basın emekçilerine de yer verdi. Gurbetelli Ersöz’ün güncesinden bir bölümü sayfalarına taşıyan gazete, Nisan 2017’de şehit düşen PAJK Yürütme Konseyi Üyesi Hêlîn Murat’ın (Nurten Kılıçarslan) gazeteci Ayfer Serçe (Şîlan Aras) için 2010 yılında kaleme aldığı bir yazıyı yayımladı. Şîlan Aras, 2006’da kadın intiharlarını araştırmak üzere gittiği Rojhilatê Kurdistan’da İran devlet güçleri tarafından katledilmişti.

KARANLIKTAN MEDET UMANLAR

Gazete yazarlarından Hêja Zerya ise, son yıllarda gerilla cenazelerinin bilinçli olarak gece karanlığında defnedilmek zorunda bırakıldığına işaret etti. “AKP-MHP faşizminin gerilla ve özgürlük mücadelesine gönül verenlerin son yolculuklarını ve toprağa verilmelerini şiddet kullanarak gece karanlığına mecbur kılması bu halkın hiçbir zaman affedemeyeceği ve mutlaka mücadele gerekçesine dönüştüreceği bir politikadır” diye belirtti.

KADIN DİRENİŞİNİ DEVRİME DÖNÜŞTÜRMEK

PAJK’ın ‘Kadın Devrimi’ belgesinden derlenen dosya bölümünde, “Kadın direnişini devrime dönüştürmek” başlığıyla 2 yıl önce Rojhilatê  Kurdistan ve İran’dan dünyaya yayılan kadın serhildanları konu edildi.

LENCA HALKI BERTA’NIN İZİNDE

Dünya sayfasında ise Lenca halkı ve kadınlarının mücadelesiyle ilgili bir söyleşiye yer verildi. Dilber Aydın, COPINH Genel Koordinatörü Bertha Zuniga Caceres ile 2016’da saldırıya uğrayarak katledilen Berta Caceres’in bıraktığı mirası, çevre, toprak ve kadın mücadelesini, Kürt Kadın Hareketi ile ortaklaştıkları noktaları konuştu.

Jineolojî sayfasında ise, Fransa’da üçüncüsü düzenlenen Jineolojî  kampına dair bir izlenim yazısı paylaşıldı.

NARİN VE ÖZEL SAVAŞ POLİTİKALARI

Kürtçe sayfalarda gazete yazarlarından Roza Metina, Narin cinayeti, devletin özel savaş politikalarını DEM Parti Amed Milletvekili Ceylan Akça ile konuştu. Ceylan Akça, Kürdistan’da özel savaş politikalarının toplumsal çürümeyi amaçladığının altını çizerek, “Devlet bu yolla toplumu asimile etmek, toplumsal refleksleri öldürmek zayıflatmak istiyor” dedi.

Beritan Zagros ise, “Kazan-kaybet mutabakatı” başlıklı makalesinde Irak-Türkiye ve KDP arasındaki mutabakat ve sonuçlarını irdeledi.

PJAK EŞBAŞKANIYLA SÖYLEŞİ

Gazetede PJAK Eşbaşkanı Viyan Peyman’la yapılan söyleşi de yer aldı. Peyman, "Jin, Jiyan, Azadî" serhildanlarının ikinci yıl dönümünde başta cezaevleri olmak üzere İran ve Rojhilat’taki kadın mücadelesi ve direnişi, İran devletinin yönelimleri, KJAR’ın toplumsal değişim ve kadın mücadelesindeki rolü başlıklarında önemli mesajlar verdi.

JAPONYA VE AFGANİSTAN’DAN KADIN PORTRELERİ

Portre sayfalarında Fidan Yıldırım Japonya’da kadınların eğitim, iş ve oy hakkı için mücadele eden Fusae Ichikawa’yı; Berjin Tekoşer ise Afganistan’da iki kadın şairi Mexfî Bedexşî ve Mehcube Herevî’nin yaşamını kaleme aldı.

20 Ağustos 2020’de şehit düşen Ayşe Tuci (Mizgîn Zerya) ve 7 Nisan 2024 tarihinde şehit düşen Berjîn Canda’ya ilişkin anı yazıları da gazetenin içeriğinden bir başka bölüm.

Gazetenin bu ayki sayısına newayajin.net adresinden ulaşılabilir.