Newaya Jin: Bu diktatörlük devrilecek

Newaya Jin Mayıs sayısı okurlarla buluştu. 14 Mayıs Seçimleri’ni ana gündem olarak alan gazete, “Dünyamızı Geri İstiyoruz” Konferansı, Kürt kadınlarının ortak mekanizmaları, 1 Mayıs, Annelik hakikati, Kürt Kadın Kütüphanesi hakkında yazılara yer verdi.

AKP KADIN HAKLARINI BİR BİR TIRPANLADI

AKP diktatörlüğünün 21 yıllık kadın düşmanı politika ve uygulamalarını derleyen Güler Yıldız, AKP’nin 21 yıl içersinde kadın haklarını bir bir tırpanladığını hatırlattı.  14 Mayıs Seçimlerine dikkat çeken Güler Yıldız, AKP’nin seçimleri “varlık-yokluk savaşı”na indirgediği tespitini yaparak, “Bu diktatörlük devrilecek” dedi.

Aynı başlığı Kürtçe olarak derleyen Roza Metîna da, AKP’nin 21 yıllık karnesinin saldırı, şiddet ve ölüm olduğunu belirtti.

AKP’NİN ADI FAŞİZM, GASP, ÖLÜM

Gazetenin yazarlarından Ronahî Serhad da çete yapılanması olarak tanımladığı AKP’nin faşizan uygulamalarına ve 14 Mayıs Seçimleri’ne mercek tuttu. AKP’nin 12 Eylül’e rahmet okuturcasına toplumu özel savaş, komplo ve darbe kliğiyle yönettiğini ve güç zehirlenmesi yaşadığını aktardı.

‘Yeşil Sol Parti’nin zihniyeti kadın zihniyetidir, ruhu gençlik ruhudur’ tespitini yapan Serhad, demokrasi ve özgürlüğün ancak kadınlar ve gençlerin iradesi ile sağlanacağını belirtti.

KADINLAR DEĞİŞTİRMEYE GELİYOR

Yeni Sayıda Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Canan Çalağan ve Elazığ Milletvekili adayı Nurşad Yeşil ile söyleşiler de yer aldı.

Adaylar, 3. Yol'un önemi, yeni yaşamın inşasında kadınların rolü, rejim değişikliği mücadelesi, cinsiyet eşitliği, eşit temsiliyet ve eşbaşkanlık sistemi’ne dair gazetenin sorularını yanıtladı. Nezahat Doğan’a konuşan Canan Çalağan, "Kadınlar değiştirmeye geliyor" derken, Nurşad Yeşil ise, seçim sonuçlarını kadınların belirleyeceğini belirtti.

Mayıs sayısında, Yeşil Sol Parti’nin birinci sıradan yer verdiği birçok kadın adayın kısa biyografik bilgilerine de yer verildi.

DEMOKRATİK MODERNİTE İNSANLIĞIN GÜCÜDÜR

Gazete yeni sayıda, “Dünyamızı Geri İstiyoruz” Konferansı katılımcılarından Amerikalı yazar, editör, çevirmen ve sanatçı Janet Biehl, Rus ressam ve çocuk kitapları yazarı Nika Dubrowski ve Meksikalı sosyolog Margara Millan’ın görüşlerine yer verdi. Her üç isim, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın demokratik modernite ve demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigmasına dair görüşlerini paylaştı. İmralı tecridini işkence olarak tanımlayan katılımcılar, tüm sorunların kaynağının kapitalizm ve sömürgecilik olduğunu belirtti.

DİRENİŞİN ANNELERİ

Türkiye ve dünyada “annelik” olgusunu değerlendiren Sara Aktaş ise, tarihin her döneminde anneler için erkek egemen sistemlerde yaşamanın ne olduğunun özetinin, evlatlarının kemikleri peşine düşen analar ve yaşamak zorunda kaldıkları sınırsız acılar olduğunu paylaştı.

Emine Şenyaşar’ı mücadele yürütenlerin kutup yıldızı olarak tanımlayan Aktaş, “Annelik, bir mücadele alanı olarak anlaşılmak zorundadır” dedi.

JIN JIYAN AZADÎ YENİ ENTERNASYONALİZMİN HARCIDIR

Hêja Zerya ise 1 Mayıs temalı makalesinde, yeni enternasyonalizm ve demokratik dünya konfederalizmi ihtiyacına dikkat çekti. “Kadın, toplum ve özyönetim gücüne dayanan Jin Jiyan Azadî sosyalizmi, bütün dünya kadınlarını ve halklarını birleştirebilir, devlet ve iktidarı aşabilir. Emeği ve özgürlüğü gerçek sahipleri ile buluşturarak yeni bir enternasyonalizm anlayışına öz kazandırabilir” tespitini yapan Zerya, yüzyılı kazanma aşkı, iddiası ve emeğinin faşist diktatörlükleri yerle bir edeceğini belirtti.

KÜRT KADIN KÜTÜPHANESİ

Necîbe Qeredaxî ise Kürt Kadın Kütüphane, Arşiv ve Araştırma Merkezi’nin tanıtımını yaptı. Kadın Kütüphanesi projesinin Nagihan Akarsel ve pek çok Kürt kadının hayali olduğunu ifade eden Qeredaxî, bu hayalin gerçeğe dönüştüğünü belirtti. “Kütüphane bünyesinde yürütülecek çalışmaların, bilginin işgalden kurtarılmasında başat bir rolü olacak. Kürt tarihi ve Kürt kadın tarihi tartışmalarında yeni bir perspektif getirecek.” dedi.

Merkez’in stratejik bir çalışma olduğunu hatırlatan Necîbe Qeredaxî, herkesi maddi, manevi, mesleki, düşünsel yönden dayanışmaya çağırdı.

ORTAK KADIN MEKANİZMALARI

Başûrê Kurdistan’daki kadın gündemini aktaran Bêrîtan Zagros, Kürt ulusal birliği ile ortak kadın mekanizmalarının önemine odaklandı.

Nujiyan Amed ise Rojhilatê Kürdistan ve İran’daki “Jin Jiyan Azadî” direnişi değerlendirerek rejimin özel savaş politikalarına karşı uyardı.

Anı kategorisinde ise Besê Nurhak’ın Kürt kadın mücadelesi öncülerinden Nûcan Nurhak’ı anlattığı makale yer aldı.