Newaya Jin: ‘Kürt rönesansı durdurulamaz’

Yeni sayıda Kürtlerin kaderlerini tayin hakkına ve bunu terörize eden egemen siyasete odaklanan Newaya Jin, Türk devletinin zindan politikası, kadın kırımı ve yoksulluk, biyografiler ile Kürt sinemasının gelişim serüveni konularına da yer veriyor.

Newaya Jin,’ın 203’üncü sayısı “Kürt rönesansı durdurulamaz” manşetiyle çıktı. Kürt halkının kendi kaderini tayin etme hakkı ve bunu “terörize” eden egemen siyasetin ön plana çıkarıldığı Şubat sayısında Türk devletinin zindan politikası, Başûr ve İran gündemleri, kadın kırımı, kadın yoksulluğu, direnişçi kadınların biyografileri ile Kürt sinemasının gelişim serüveni yeni sayıda yer alan diğer başlıklar arasında.

23 yıllık İmralı tecridi, AK’nin “Umut hakkı” kararı, hegemon siyaset ile AİHM/AK/CPT gibi kurumların pozisyonu, "Zamanı Geldi" kampanyası ile Demokratik Uygarlık tezinin evrensel etkilerine dair bir analiz yazısı kaleme alan “Abdullah Öcalan’a Özgürlük - Kürdistan’da Barış” Uluslararası İnisiyatifi Sözcülerinden Havin Güneşer önemli tespitlerde bulunuyor. 

Güneşer, AİHM’in Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın davalarında verdiği kararlarla Türkiye’nin elini güçlendirmekle beraber, Avrupa hukukuna da çok geri içtihatlar kazandırdığını vurguluyor. “Ağırlaştırılmış müebbet hakkındaki karara dair AİHM’in Türkiye’ye yaptığı önermenin skandal niteliğinde” olduğunu ifade eden Güneşer, konuya dair önemli detaylara işaret ediyor. Tecrit politikası ile PKK’nin "terörist" örgüt olarak lanse edilmesinin Demokratik Uygarlık tezinden duyulan bir korkunun göstergesi olduğunu söylüyor.  Kürt Rönesansı’nın Ortadoğu Rönesansı’na evrilmesini engellemek istediklerini ifade eden Havin Güneşer, “Ama Kürt Rönesansı engellenemez” diyor.  

ÖZGÜRLÜĞÜ MÜMKÜN KILAN BİR FİKİR

Gazetenin yazarlarından siyasetçi Nilüfer Koç da Abdullah Öcalan’ın 21. yüzyıldaki önderlik rolüne ve uluslararası saldırıların bu rol ile bağlamına dair tespitlerde bulunuyor.   

Abdullah Öcalan’ın hayatlarındaki yerine dair Newaya Jin’a konuşan İtalya, Katalonya ve Arjantin’den gazeteci ve aktivistler, Abdullah Öcalan’ın sadece bir önder değil, özgürlüğü mümkün kılan bir fikir olduğunu söylüyor.

VIYAN SORAN SOYKIRIM TEHDİDİNİ GÖRDÜ

Hêja Zerya, 1 Şubat 2006 gecesi ‘İmralı işkence ve tecrit sistemi ile yaşanmaz’ diyerek bedenini ateşe veren Viyan Soran’ın eyleminin verdiği mesajları hatırlatıyor. 

Zerya, Viyan Soran’ın, Türk sömürgeciliğinin Kürdistan’daki kök kazma operasyonlarını gören, buna karşı büyük direnme dışında bir seçeneğin olmadığını bilen onurlu bir duruş olduğunu dile getiriyor. 
HASTA TUTSAKLAR TOPLUMUN VİCDANIDIR

Newaya Jin, yeni sayıda, gündemin önemli diğer bir başlığı olan Türkiye Cezaevlerindeki tutsakların durumuna da yer veriyor. 

Hasta tutsakların ihlal edilen haklarına dair detayları paylaşan gazeteci Roza Metîna, “hasta tutsaklar toplumun vicdanıdır” diyor. Metîna, toplumun vicdanına sahip çıkmanın hakikate, kimliğe ve yılların mücadelesine sahip çıkmak olduğunun altını çiziyor. 

KDP’NİN KARA SAYFALARI AYDINLATILMALI

“Tarihsel çelişki, zamanın suçlusu” başlıklı yazısında gazeteci Nurhak Gulbahar, dikkatleri KDP’nin Türk devleti ile ittifakına ve Kürt karşıtı uygulamalarına çekiyor. Gulbahar, KDP’nin Kürdistan tarihine yazdığı kara sayfaların aydınlatılması gerektiğini vurguluyor.

İran/Rojhilat gündemine dair detayları paylaşan Rojîn Hêja ise, kadınlar tarafından “kadın katili”, “toplum kasabı” olarak anılan Îbrahîm Reîsî’nin başını çektiği mola rejiminin kadın ve toplum karşıtı güncel politikalarını irdeliyor.

KÜRTLÜK ŞERVAN’IN GÖVDESİNDE VAR OLABİLİR

4 Kasım 2019’da Rojava’nın Til Temir bölgesinde şehit düşen Amed/Lice doğumlu Ezda Serhildan (Zuhat Tunçi) anısına yazıyı ise Stara Ezda kaleme almış. “Biz bir şervan (savaşçı) ulusuyduk” tespitini yapan Stara Ezda, “Şervan olamayan, ulusu gerçek kılamayacaktı. Çünkü Kürtlük ancak şervan’ın gövdesinde var olabilen bir çağ sıkıntısı içindeydi” ifadelerine yer veriyor.

BU KEZ ÊZIDÎLER KAYBETMEYECEK

Şubat Sayısı’nda Rojbin Deniz’in kaleme aldığı ve ilk bölümü Kasım 2021’de yayınlanan DAIŞ fermanından kurtulan Dayê Xunav’ın hikayesinin ikinci ve son bölümü var.  

Ferman döneminde KDP pêşmergelerinin kaçtığını, gerillaların ise tersine fermanın olduğu yere gittiğini hatırlatan Dayê Xunav, gerillanın fermanın en başından beri hep yanlarında olduğunu belirtiyor, “Bu kez Ezidîler kaybetmeyecek” diye de ekliyor.

FEMİNİSİD VE KADIN MÜCADELESİ

Feminisid kavramının karşılık geldiği tanımı irdeleyen Fanny Arambilet, İspanya özelinde olmak üzere dünya genelinde yaşanan cins kırımına dair güncel verileri paylaşıyor.   

Jineolojî sayfasında ise 2019’da alt yapısı örgütlenmeye başlanan Katalonya’daki Jineolojî Bölge Komitesi’nin çalışma ve projeleri paylaşılmış. 

SİNEMADAN BİYOGRAFİYE…

Çand û huner kategorisinde Bêrî Dêrsimî, sinemanın rolü ile Kürt sinemasının gelişim sürecini konu almış.

Portre sayfalarında Bîbî Xanima Esterabadî ile İranlı (tutuklu) insan hakları savunucusu Nasrin Sotoudeh’in biyografilerine yer verilmiş. 

Yeni sayıya www.newayajin.net linki üzerinden ulaşmak mümkün.