Newroz Kampı Êzidî Kadın Meclisi kuruldu

Newroz Kampı’nda ilk konferanslarını gerçekleştiren Şengalli kadınlar Êzîdî Kadın Meclisi kurdu.

Newroz Kampı’nda ilk konferanslarını gerçekleştiren Şengalli kadınlar Êzîdî Kadın Meclisi kurdu.

Şengal göçmenlerinin yaşadığı Newroz Kampı’nda Êzîdî kadınlar ilk konferanslarını 165 delegenin katılımıyla gerçekleştirdi.

Bugün saat 09.00’da başlayan konferansa Rojava Özgür Kadın Vakfı temsilcisi Axîn Amed ve Yekitiya Star Koordinasyon üyesi Henîfa Hisên ile Şengal Êzîdîleri Kurucu Meclisinde yer alan kadınlar da katıldı.

Salon Şengal fermanını konu alan fotoğraflar ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleriyle donatılırken devrim şehitleri anısına saygı duruşuyla başlayan konferansta oturumları yönetmek üzere beş kişilik divan belirlendi.

Divan seçimi ardından Newroz Kampı yöneticisi Pelda Çiya konuştu. Konferansın geliştirildiği koşulları ve yaşanan süreci değerlendiren Pelda, konferansla kamptaki Êzîdi kadınların örgütlendirilip aktif kılınmaları olduğunu belirterek konferans katılımcılarına başarı diledi.

Daha sonra Konferans delegeleri Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadın sorunu ve özgürlüğüne ilişkin konuşmalarından derlenen perspektiflerini okudu.

Konferans TEV DEM yöneticisi Yekîtiya Star Koordinasyon üyesi Henîfe Hisên’in konuşmasıyla devam etti.

Newroz Kampı’ndaki Êzidî kadınların ilk konferansını selamlayan Henîfe Hisên, konferansın Êzidî kadınlar ve tüm Kürdistan kadınları için iktidarcı erkek egemen zihniyetin dayattığı kölelik zincirlerinden kurtuluş yolunda atılmış önemli bir adım olduğunu söyledi.

DAİŞ çetelerinin Êzîdî halkına yaşattığı trajediye de vurgu yapan Henîfe Hisên, gerici iktidarcı zihniyeti temsil eden DAİŞ çetesinin Êzîdî kadınlarını hedef seçmesi tesadüf değildi. Bunun sonucunda yüzlerce kadının katledilmesi, binlercesinin kaçırılıp taciz ve tecavüze maruz kalması bunu kanıtlıyor. Bu durumun aşılması ve tekrarlanmaması için çıkarabileceğimiz en temel ders kadınlar olarak her alanda daha çok örgütlenmektir.

Konferansın devamında kadın kurumları, Êzîdî Kurucu Meclisi, YPJ-Şengal ve YPJ ile diğer bir örgütten gelen kutlama mesajları okundu.

Mesajların ardından Newroz kampında yaşayan Êzîdî kadınların yıllık çalışma raporu okunarak tartışıldı.

Konferans, yoğun tartışmalardan sonra 21 kişiden oluşan Newroz Kampı Êzidî Kadın Meclisi kuruldu.

Konferansta ayrıca kampta bir eğitim merkezinin açılması, göçün önünün alınması ve savunma faaliyetlerine güç verilmesi gibi önemli bazı kararlar alındı.

Kürt halk önderi Abdullah Öcalan lehine atılan sloganlarla sona eren konferans ardından kadınlar halaylar çekerek konferansı kutladı.