Norveç Kürt siyasetçiyi Türkiye'ye iade ediyor

Yıllarca Kürt Özgürlük Hareketi'nde mücadele eden ve tedavi olmak için Norveç'e giden Gülizar Taşdemir, işkence haberleri ile gündemden düşmeyen Türkiye'ye iade edilecek.

Kürt kadın aktivisti Gülizar Taşdemir, rahatsızlıklarından dolayı tedavi olabilmek için 2015 yılının Eylül ayında Norveç’e iltica başvurusunda bulundu. Norveç makamları tarafından iltica başvurusu reddedilen Taşdemir bu yüzden Almanya’ya geçerek orada yeniden iltica etmek istedi. Fakat Dublin anlaşması gereği iltica başvurusu reddedilen Taşdemir, Almanya tarafından geldiği ülke olan Norveç’e iade edildi. Gelinen noktada ise Norveç Taşdemir’i Türkiye’ye iade etmek için gerekli süreci başlattı.

İADE KARARININ DURDURULMASI İÇİN ACİL EYLEM KARARLARI ALINDI

Taşdemir’in olası bir iadesinde ciddi işkencelere maruz kalacağı bütün dünya kamuoyu tarafından bilinmekte. Özellikle 15 Temmuz 2016’dan sonra servis edilen görüntülerde Türk devletinde yaşanan işkenceleri gözler önüne serdi. Taşdemir’in avukatları iadeyi durdurabilmek için yoğun bir çaba gösterirken aynı zaman da Kürt kurumlarının da acil bir eylem planı hazırlığında olduğu bildirildi.