Omer: Halkımı, toprağımı bırakamazdım

Kuzey ve Doğu Suriye Gazi Federasyonu Eşbaşkanı Fatma Omer, savaş sürecinde halkını ve toprağını terk etmek yerine savaşmayı tercih ettiği için YPJ’ye katıldığını belirterek, bununla yaşamına anlam biçtiğini söyledi.

Hesekê’de 2014’teki savaşta bir kolunu kaybeden Kuzey-Doğu Suriye Gazi Federasyonu Eşbaşkanı Fatma Omer, Kürt Özgürlük Hareketi’nin ölü bir topluma nefes verip dirilttiğini söyledi.

ANF’ye konuşan Kuzey-Doğu Suriye Gazi Federasyonu Eşbaşkanı Fatma Omer, Kürt Özgürlük Hareketi’ne katılmasıyla ilgili şunları söyledi: “Rojava’da yoğun bir savaş yaşanıyordu. Bazıları savaş sürecinde tercihini göç etmekten yana kullandı. Rojavayê Kurdistan’ı bırakmaktansa savaşa katılmak istedim; 2013’te kararımı verdim ve YPJ’ye katıldım. Toprak sevgisi, bağlılığı gereği Rojava’ya arkamı dönemezdim. Ayrıca ülkene saldıran kişiler seni yok etmek istiyor, varlığın tehlike altında; buna karşılık gitmek yerine, ülke ve ulusunu savunma tercihi yapmanın daha doğru olduğunun farkındaydım.”

KADIN GERİLLADAN ETKİLENİR

Fatma Omer, ailesinin yurtseverliğine işaret ederek, Özgürlük Hareketi’ne katılmasında ailesinin rolünün yadsınamayacağını söyledi. Omer, şöyle devam etti: “Önder Apo’nun Rojava’ya gelmesiyle beraber ailem Apocu oldu. Daha öncesinde diğer Kürt partileri ile beraber hareket ediyordu. Biz o süreçlerde Şam’a taşınmıştık. Önder Apo da Şam’daydı ve arkadaşlar sürekli evimize geliyordu. İlk gördüğüm arkadaş, kadın bir gerillaydı. O aralar çok küçüktüm ama bir kadının kendi başına ayaklar üzerinde durması ve gece geç saatte gizliden evimize gelmesi çok dikkatimi çekmişti. Rejim o süreçlerde güçlüydü, yakalamış olsaydı kesinlikle tutuklardı. Arkadaş da bunun farkındaydı ama yine de korkusuzca bize geliyordu. Özellikle çocuklara karşı büyük ilgisi vardı. Bizimle sürekli diyalog halindeydi. Önderliğin kitaplarını bizim evde saklıyordu. Bu şekilde tanıştık ve üzerimde büyük bir etkisi oldu. Bir kadının silahlı olması, kendi başına hareket etmesi, toplum içinde değer görmesi o süreçlerde oldukça anlamlıydı.”

YAŞAMIN ANLAMINA VARDIM

Omer, katılımıyla beraber yaşadıklarını ve kendisindeki değişimle ilgili şunları paylaştı: “Öncelikle kendi gerçekliğimi, Kürt halkının yüz yüze kaldığı acıları ve yok edilmek istenen tarihi gerçekliğini tanıdım. Kolay kolay kimsenin bahsetmediği tarihi gerçekliği, yok olmak üzere olan ana dilini normal bir insanın yaşam standartları dışına çıkmak, bunu anlama kavuşturmak önemliydi. Özellikle kadın olarak bunları kavrama, anlama ve benimsemekle yaşamıma anlam biçmeye başladım. Özgürlük Hareketi’yle yaşamın anlamına vardım.”

KÜRT HALKINI YENİDEN DİRİLTTİ

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Kürt Özgürlük Hareketi’nin çıkışıyla Kürt halkı ve Kürdistan'ın yeniden dirildiğini söyleyen Fatma Omer, şunları ekledi: “Kürt Özgürlük Hareketi, tüm parçaları hatta dünyayı kapsayan bir devrim gerçekleştirdi. Devrim sadece Kürt halkı devrimi olmadı. Kürt Özgürlük Hareketi 50. yılına girmek üzere. 50 yıl içerisinde her gün genişliyor, yenileniyor. Kürt Özgürlük Hareketi ölü bir topluma nefes verdi, diriltti.”