PAJK, Önder Apo ve Viyan çizgisinde direnişe çağırdı

PAJK, Viyan Soran’ı anarak, "bu süreçte her Kürt kadını ve Apocu militanlar Viyan’ın yarattığı çizgi üzerinde aynı ruh ve sorumlulukla Önder Apo’nun tarihi direnişine sahip çıkmalı" dedi.

PAJK, Viyan yoldaş Önder Apo ve PKK çizgisine bağlılığıyla büyük bir mücadele yürüttü. Bu süreçte her Kürt kadını ve Apocu militanlar da Viyan’ın yarattığı çizgi üzerinde aynı ruh ve sorumlulukla Önder Apo’nun tarihi direnişine sahip çıkmalılar.
PAJK Koordinasyonu, şehadetinin 16. yıl dönümünde şehit Viyan Soran’ı yazılı bir mesajla andı.

'ÖNDER APO VE ŞEHİTLERİMİZ TARİHİ DİRENİŞ SERGİLEDİ'

PAJK’ın mesajı şöyle:

“Önder Apo’nun yarattığı çizginin önde gelen savaşçı ve militanı Viyan Soran yoldaşımızı şehadetinin 16. yıl dönümünde saygıyla anıyoruz. Yoldaşımız Viyan şahsında 'Güneşimizi Karartamazsınız' sloganıyla Önder Apo’nun özgür yaşam felsefesi etrafında canlarını feda eden tüm şehitlerimizi sevgi, bağlılık ve minnetle anıyoruz. Önderliğimize ve tüm insanlık değerlerine karşı yürütülen uluslararası komplonun intikamını alacağımızı belirterek,  nefretimizi dile getiriyoruz. Önder Apo'nun ve şehitlerimizin tarihi direnişine sahip çıkma sözümüzü yineliyoruz. Halkın özgür iradesini ve Önder Apo şahsında kadın direnişini baltalamak, PKK hareketini ortadan kaldırmak ve Kürt halkının asırlık soykırımını aşmak isteyen hegemonik komplo güçleri 15 Şubat 1999'da Önder Apo’yu esir aldı. Önder Apo ve büyük şehitlerimiz, komploculara tarihi bir direniş ve fedakarlık ruhuyla karşılık verdiler. Halkımızın öfkeli komplo ve tutumuna karşı Kürt kadınlarının özgürlük devrimi davasına olan bağlılığı ve inancı tarihi olmuştur. Viyan Soran yoldaş, bir özgürlük çizgisi militanı olarak o tarihe adını yazdırmış, Önder Apo ile beraber özgür bir yaşamda komplo ve erkek-devlet faşizmine karşı en radikal tavrını göstermiştir. Kadın özgürlüğü mücadelesinde Viyan yoldaş, özgürlük çizgisinin bağlarının, inançlarının ve savunucularının, Önder Apo'nun demokratik ulus paradigmasının gelişiminin ölçüsüydü.

Büyük bir savaşçı olan Viyan yoldaş, genç yaşta Güney Kürdistan'dan özgürlük hareketimize katıldı. Önder Apo'nun düşünce ve felsefesi üzerine geliştirdiği ulusal bağlılık ve bilgi birikimiyle mücadelede Önder Apo'nun kadın militanı olarak öncü bir rol üstlendi. Viyan yoldaş, geri kalmışlığa ve kararsızlığa karşı kadınlarla ve milli duygularla her zaman etkin bir tavır sergilemiştir. Viyan yoldaş, PKK'nin komplocu güçlere ve hain çizgiye karşı, 2004 yılında yeniden inşasında yerini aldı. Büyük bir emekle çok çalıştı. Bu temelde PKK'nin yeniden yapılanmasının yürütücü üyelerinden biri oldu. PKK'nin kurucu komitesinde net bir çizgi ve Önder Apo çizgisine bağlı bir militanlıkla savaştı ve büyük rol oynadı. Viyan yoldaş, PKK'nin yeniden kurulmasını Önderliğimizin geliştirdiği Demokratik Ulus paradigmasının bir kolu olarak gördü. Kadın ve toplum özgürlüğü temelinde büyüyen, Önder Apo çizgisinde bir lidere sahip olduğunun bilinciyle, PKK'yi yeniden kurmak onun için de tarihi bir görevdi.

Önder Apo'ya yönelik uluslararası komplo bugün de devam ediyor. Önder Apo, komplonun devamı ve ağır tecrit karşısında, tarihi bir tutum ve şehitlerin direnişine layık olarak, direnişine sürdürmekte. Özgürlük mücadelesi Viyan yoldaş ve binlerce şehidin çizgisinde devam ediyor. Kadınların en ön saflarında yer alan halkımız ve Önder Apo çizgisindeki militanlar, Önder Apo'nun fiziki özgürlüğünü sağlamak için büyük bir mücadele veriyor. Viyanlar'ın çizgisi üzerinde Heftanîn, Metîna, Zap ve Zagros'taki özgürlük gerillaları, AKP-MHP faşizmine ve KDP ihanetine karşı tarihi bir direniş yazdılar. KDP, gücünü ve çıkarlarını pekiştirmek için Güney'deki halkımıza karşı Türk devleti ile büyük bir ihanet içindedir. Yoldaş Viyan'ın duruşu ve mesajı ihanet çizgisine karşıydı. Bugün Kürt kadınları ve genel olarak halkımız, komplocu güçlere, Türk devlet faşizmine ve KDP ihanetine karşı Önder Apo felsefesine dayalı özgür iradesiyle Viyan’ların çizgisinde ve binlerce şehitle büyük bir mücadele veriyor. Girê Sor, Werxelê ve Zendura'daki fedai yoldaşlar, Viyan yoldaşın mesajını bir kez daha devrimci halk savaşıyla birleştirdi ve 'Güneşimizi karartamazsınız' sloganıyla savaştı ve kazandı.

'KOMPLOCULARIN HEDEFİNİ ORTADAN KALDIRABİLİRİZ'

Bu büyük mücadele süreci göz önüne alındığında, Viyan yoldaşın Önder Apo ile olan tutumu, azmi ve büyük bağı ile komplocuların hedefini tamamen ortadan kaldırabiliriz. PAJK olarak şu anda şehitlerin yarattığı çizgi üzerinde mücadelenin gelişmesini tarihi bir görev olarak görüyoruz. Viyan, Beritan ve Zîlanlar'ın ruhlarını canlandırarak büyük özgürlük mücadelesini özgürleştirebilir ve Önderliğimizin fiziksel özgürlüğünü sağlayabiliriz. Bu temelde, Kürdistan'ın yanı sıra Güney'deki tüm kadınları Viyan ruhuyla özgürlük zamanında yer almaya çağırıyoruz. Nasıl ki Viyan yoldaş inancıyla, Önder Apo ve PKK çizgisine bağlılığıyla, mücadelenin en zorlu sürecinde özgür yaşam çizgisine sahip çıktıysa ve büyük bir mücadele yürüttü, bu süreçte her Kürt kadını ve Apocu militan Viyan’ın yarattığı çizgi üzerinde aynı ruh ve sorumlulukla Önder Apo’nun tarihi direnişine sahip çıkmalı. Viyan Soran yoldaş şahsında tüm şehitleri bir kez daha sevgi ve saygıyla anıyoruz. Özgürlük şehitlerine verdiğimiz sözümüzü yineliyoruz.”